BLOG
24 Aralık 2018 Pazartesi

2019 Yılı Çalışan Deneyimi Trendleri Ve Araştırması

2019 Yılı Çalışan Deneyimi Trendleri Ve Araştırması

Çalışan Deneyimi herkesin gündemi, çünkü odağı “İnsan”

Çalışan deneyimi, günümüzde insanı odağa alan insan kaynakları departmanlarının gündemine aldığı en önemli konulardan biri. Hatta sadece insan kaynakları için değil, müşteri deneyimine olan büyük katkısı sebebiyle, tüm organizasyonlar için stratejik öneme sahip. Zira, güçlü bir Çalışan Deneyimi yaşatmadan Müşteri Deneyimini yaşatmak neredeyse imkânsız.

Çalışan deneyimini, bir adayın şirketle tanışma, o şirketle flört etme sürecinden, ayrılmasına kadarki deneyim olarak tanımlarsak, şirketlerin her birinin kendi çalışan deneyimlerini tasarlaması, kişiselleştirmesi gerekiyor. Herkesin kurum kültürünün aynı olmadığının altını çizen ve her fırsatta herkese aynı İK iletişim reçetesinin uymayacağını, her şirketin kendine özel bir çalışan deneyimi oluşturması gerektiğine inanan 4C1H, 2017 yılından beri ülkemizdeki Çalışan Deneyimi Trendlerini belirliyor. 2 yıldır da belirlediği trendler üzerinden odağında insan ve çalışan deneyiminin olduğu bu felsefeyi iş yapış tarzı haline getirmek üzere PES Survey ile Türkiye’deki çalışan deneyimi durumunun ne olduğunu somut verilerle araştırıyor. 

Çalışan deneyiminin güncel konularına hakim olmak özellikle insan kaynakları yönetimlerine yeni dönemdeki iş planlarını yaparken önemli ipuçları sağlıyor.

2019 Yılı Çalışan Deneyimi Trendleri Ve Araştırması

PES Survey ve 4C1H, 2017 yılında birincisini yaptıkları “Çalışan Deneyimi Araştırması’’nı 2018 yılında da yenileyerek çalışan deneyimi için 2019’da Türkiye’deki Çalışan Deneyiminin durumunu inceledi. 2 yıldır belirlenen trendler üzerine de 2017 yılında 32 kuruluşun katıldığı araştırmaya bu yıl “Çalışan Deneyimi’’ni iş süreçlerinde yansıtmaya başlayan veya başlayacak 64 kurum katılım gösterdi.

Araştırmaya katılan kurumlar:

Bu yıl yenilenen 2019 Yılı Çalışan Deneyimi Trendleri Araştırması aşağıdaki 10 ayrı temada, 47 soru ile incelendi. Bu temalar;

2019 Yılı Çalışan Deneyimi Araştırmasında katılımcı kuruluşların halen iş süreçlerinde kullandıkları 10 ayrı çalışan deneyimi temasında önceliği İK Analitiği ve Liderlik Deneyiminean az ise Yeni Nesil Çalışma Koşulları ve Ortamı ile İşveren Marka Yönetimi & İletişimi’ne verdiğini gösteriyor.

“Sizin için bu 10 İnsan Kaynakları Temasından hangileri daha önemlidir?” sorusuna verilen yanıtlardan ise İşveren Marka Yönetimi & İletişimi, Liderlik Deneyimi ve İK Analitiğinin önem sıralamasında diğerlerine göre daha öne çıkan temalar olduğu tespit edildi.

Bu araştırmanın temel hedefi olan 2019 Yılı Trendlerinin neler olacağının belirlenmesi için katılımcılara “2019 Yılında bu 10 temadan hangisini önceliklendirerek 2019 yılı iş planlarının hazırlık aşamasında diğerlerine göre daha çok yer vereceksiniz?’’sorusu soruldu.  Verilen yanıtlardan İşveren Marka Yönetimi & İletişimi, Dijital ve Kültür Dönüşümü, Dijital İK, Çeşitlilik ve Liderlik Deneyiminin diğerlerine göre daha da ön planda olacağı belirlendi.

Çalışan Deneyimi   +  Hikaye = İK’nın Anlamı

Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda 2019’un en güncel konularından birinin, işveren markası yönetimi & iletişimi olduğunu görülüyor. Buna rağmen, iş süreçlerinde halihazırda kullanılan 10 ayrı çalışan deneyimi teması içerisinde işveren markası lider pozisyonunda bulunmuyor. 

İK iletişimlerinin vazgeçilmez parçalarından birinin işveren markası olduğu burada da açıkça görülüyor. İşveren markası ile birlikte ortaya çıkacak olan hikaye, çalışan deneyiminin her bir noktasına dokunuyor. Böylelikle her kuruma özgü oluşturulan kurum kültürü hikayesiyle kişiselleştirilerek İK’nın anlamı ortaya çıkıyor. Oluşturulan hikaye ile iletişime geçilen her bir nokta ise bir bütün oluşturarak tüm İnsan Kaynakları’nı etkiliyor. Bütün bu süreçler de, çalışan deneyiminin hikaye ile daha da anlam kazandığını ve güçlendiğini bir kez daha vurguluyor. 

*Bu yazıya aynı zamanda https://hbrturkiye.com/blog/2019-yili-calisan-deneyimi-trendleri adresinden de ulaşabilirsiniz.




Blog Yazıları

İletişim

Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi

No:399/B K:1 D:1

Kadıköy/İstanbul

 

Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.




    LinkedIn’de takip et     Youtube'da takip et     Instagram'da takip et
up