Geçtiğimiz hafta var olmak ve yok olmak arasındaki tercihten ve var olmayı seçen her şirketin bir kurum kültürüne ihtiyacı olduğundan bahsetmiştik.
Peki bu iş o kadar basit mi?
Yöntemlerinizi iyi belirlediğiniz takdirde, evet! İşte, 4C1H Team’den kültür tasarlama tarifi!
* Her işin bir ehli var demiştik, bir kültür tasarımcısı edinin! (Kültür tasarımcısı kimdir, ne iş yapar, bir sonraki HUMANS yazımızda olacak!)
Mevcut kültürün keşfini yaptırın.
* Şirketin var olma sebebini, değerlerini, hedeflerini belirleyin.(Burada önemli olan; değerleri, hayalleri, hedefleri, çalışan profilini, kültürde eksik notları ve iyileştirilebilecek noktaları belirlemek. )
* Daha sonra tasarlama kısmına geçin. Ki bu da yukarda bahsettiğimiz bir kültür tasarımcısı ya da bu role sahip bir İK ekibi ve üst yönetim liderliğinde yapılabilir.
* Mevcut kültüre uygun ve onu daha ileriye taşıyacak, geliştirecek bir hikaye yazın. (Bu hikaye çalışanlar için bir senaryo niteliğindedir. O hikaye kurumun hikayesi, manifestosudur.)
* Çalışanlara bu hikayeyi anlatın.
Kurum kültürünün tadını çıkartın!
4C1H Team
Geleceğin teknolojisinde insan olmak bizi bir adım öteye taşıyacak!
2020 yılının son çeyreğine hep beraber bakalım!
2020 ve pandemi dönemi bize ve işin geleceğine neler kattı bir göz atalım!
Tükenmişlik sendromunu engellemekte şirketlere düşen roller neler?
Tükenmişlik sendromunda sıra onu yenmekte!
Dünyanın hali, pandemi, evden çalışma, yoğun bir yıl, birçok işle aynı anda baş etmeye çalışma… Hepsi “tükenmişlik sendromu”nu tetiklemiş olabilir. Plaza dili ile konuşacak olursak “burnout” olmuş olma ihtimalimiz oldukça yüksek!
Suadiye Mahallesi Öncü Sokak
Büyükhanlı Sitesi B Apt. No:2/1
D:14 Kadıköy İSTANBUL
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.