İş hayatında bugüne kadar genellikle dışa dönük özelliklerin takdir edildiğini biliyoruz. Konuşkan, cevval, enerjik ve sosyal olmak her zaman daha çok takdir edilir. Hatta iş ilanlarında bile genellikle dışa dönük özellikler aranılan nitelikler arasında sıralanır.
Ancak şu da bir gerçek ki sosyal hayatta gördüğünüz içe dönük insanlar iş hayatında da var. Bazıları gözünüze çarpmıyor olabilir, bazıları da kabul edilmek için dışa dönük taklidi yapıyor da olabilir. Ancak dünya nüfusunun %25 ila 40’ını oluşturduğu tahmin edilen içe dönük insanların, yani introvertlerin iş hayatında karşınıza çıkmaması imkansız.
Kavramlara aşina olmayanlar için extrovert (dışa dönük) ve introvert (içe dönük) karakter yapılarını kısaca tanımlayalım:
Extrovert (dışa dönük) insanlar; enerjilerini dış dünyadan ve diğer insanlardan alırlar. Sosyal ve konuşkandırlar, dış dünyadan aldıkları enerjiyi dışarıya yansıtırlar.
Introvert (içe dönük) insanlar; enerjilerini kendi iç dünyalarından alırlar. Fiziksel enerjiye nazaran zihinsel enerjiye daha çok odaklanırlar.
Yazımızın ana konusu olan introvertlerin iş dünyası için pek “olumlu” özelliklere sahip olmadığını düşünüyorsanız, size birkaç başarılı introvert iş insanını tanıtmak isteriz; Bill Gates, Elon Musk, Warren Buffet, Mark Zuckerberg, Marissa Mayer.
Eğer siz de bir introvertseniz, bazı özelliklerinizin size iş hayatında oldukça avantaj sağlayacağını bilmelisiniz. Bu özelliklerin birkaç tanesinden bahsedelim:
Introvert karakter yapısına sahip olmayabilirsiniz. Ancak iş arkadaşlarınızın veya yönettiğiniz ekibin içinde içe dönük bir karakter muhakkak vardır. Onları “etkisiz” olarak nitelemek yerine yararlı özelliklerini kullanabilecekleri bir ortam yaratarak içlerindeki cevheri ortaya çıkarabilirsiniz.
İş dünyası sürekli değişiyor ve artık “başarılı bir çalışan”ı tek bir karaktere indirgeyemeyiz. Her insan, farklı koşullarda verimliliğini ortaya çıkarabiliyor. Çalışma koşulları, yönetim şekilleri hatta kurum içi etkinliklerin bile daha esnek bir yapıya gelmesiyle, aslında her iki karakterdeki insan tipinden de verim alabilmek mümkün.
Cengizhan Babacan / Copywriter
Kurumunuz için bir blog oluşturmak; uzmanlığınızı göstermenin, pazarlamanın, kurumsal iletişimin ve elbette çalışan deneyimini güçlendirmenin oldukça düşük maliyetli bir yoludur.
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Metaverse kavramının adeta hızına yetişemediğimiz bir dönemdeyiz.
10 seneye yaklaşan profesyonel iş hayatımın bir döneminde dijital reklam ve pazarlama iletişimi ile ilgilendikten sonra uzun zamandır çalışan deneyiminin niş ve gelecek vaat eden kollarındayım.
Netflix, geçen haftalarda 10 yıl sonra ilk kez abone sayısının azaldığını açıkladı. Bu açıklamayla paralel olarak piyasa değerinde de büyük düşüş yaşayan medya devi, çalışanlarına önümüzdeki aylarda da üye sayılarının azalacağını beklediğine dair mesaj gö
Dün 23.’sünü düzenlediğimiz HR Communicators etkinliklerimizde IK profesyonellerinden bilgi ve deneyimlerini dinlemeye devam ediyor, artık çevrim içi gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğimizle daha çok kişiye ulaşıyoruz!
Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz “İşin Geleceği” konuları bu trendlerle paralel bir şekilde ilerliyor gibi görünüyor. Haydi gelin, hep birlikte bu yaklaşımları inceleyelim!
Suadiye Mahallesi Öncü Sokak
Büyükhanlı Sitesi B Apt. No:2/1
D:14 Kadıköy İSTANBUL
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.