BLOG
9 Eylül 2021 Perşembe

Şirketinizi 4 Adımda İyi Bir Görsel Hikaye Anlatıcısına Dönüştürün!

Şirketinizi 4 Adımda İyi Bir Görsel Hikaye Anlatıcısına Dönüştürün!

Ünlü İngiliz yazar Neil Gaiman, “hikayeler anlatmayı birbirimize borçluyuz” diyor. Hikayeler sadece dünü, bugünü ve yarını anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda bizi biz yapan bazı şeylerin de kalıcı olmasını sağlıyor. Günümüzde şirketler sadece ürünleri ve hizmetlerini markalaştırmak için görsel hikayeleştirmeden yararlanmıyor, çalışan deneyimi için de etkileyici anlatıları kullanıyorlar.

Şirketler için hikayeleştirme tam olarak ne işe yarar? Görsel hikaye anlatıcılığı çalışanlarınızla olumlu bir ilişki kurmanızı sağlar. Şirketinizin hangi amaçlara hizmet ettiğini anlatmanızı kolaylaştırır. Hikaye anlatıcılığı zaten çok güçlü bir anlatım aracıdır. Ancak hikayeleri görselleştirmek çalışanlarınıza nasıl anlatacağınızı bilmediğiniz zor ve karmaşık ya da tepki çekebilecek yeni konseptleri daha kolay anlatmanızı mümkün kılar. Bunun en önemli sebebi beynimize giden enformasyonun %90’ının görsel olmasındandır.

Çalışan ve işveren arasında ortak-yaşamadan doğan ve sürekli beslenmesi gereken bir ilişki bulunur. Aslında farkında olmasa da her işveren; güven, takdir ve karşılıklı saygı temelleri üzerine bir ekosistem inşa eder. Bu ekosistem şirkete bağlı ve ilgili bir iş gücü oluşmasını sağlar. Peki hikaye anlatıcılığını, çalışan deneyimi ve bağlılığı için nasıl kullanacağız?

Potansiyel Çalışana Kendi Hikayesini Anlattırmak

Artık birçok şirket işe alım ve mülakat süreçlerinde video mülakatı yapmayı tercih ediyor. Aslında bakıldığında adayın kendi hikayesini anlatmasını mümkün kılan bu video işveren tarafında da yüz yüze bir mülakatta gözden kaçabilecek detaylara dikkat edilebilmesini mümkün kılıyor. Canlı video mülakat yapılabildiği gibi ön mülakat için adaylardan video formatında gelecek bir özgeçmiş de bir Word dokümanı ile gözden kaçabilecek yetenek ve becerilerin işverenin dikkatini çekmesini sağlayabiliyor. 

İşveren Markası ile İnsan Kaynakları Yaklaşımını Hikayeleştirmek

İnsan Kaynakları Departmanının görevlerinden birisi de çalışanlar ile kurum arasında bir köprü kurmak. Bu nedenle de aslında insan kaynaklarının da markalaşması gerekli hale geldi. Görsel iletişim kullanılan kurumsal kimlikler hem şirket çalışanlarına, hem de şirket dışındaki potansiyel çalışanlara şirketin insan kaynakları anlayışının anlatılmasını kolay hale getiriyor. Mevcut çalışanlar için ise şirketin vizyon, misyon ve değerlerini içselleştirmede kilit rol oynuyor.

Farklı Çalışma Saatlerine ve Modellerine Uyum Sağlamak

Bugün birçok şirket dünya üzerinde farklı zaman dilimlerinde hizmet veren çalışanlara sahip. Pandemi sonrası gittikçe artan sayıda şirket ise hibrit ve uzaktan çalışma gibi çalışma modellerini destekler hale geldi. Böyle olunca iş ofisle sınırlı olmaktan çıktı. Hal böyle olunca farklı zaman dilimlerinde ve farklı yerlerde iş yapan çalışanların birbirine ve işe ilgisini sürekli kılmak önem kazanıyor. Şirketin rapor ve analiz gibi süreçlerinin animasyon video gibi anlatım araçları sayesinde görsel olarak hikayeleştirilmesi işleri kolaylaştıyor. Bu sayede farklı coğrafyalardaki çalışanlara bu bilgiler hızlı ve doğru bir şekilde ulaştırılabilir hale geliyor.

Takdir ve Ödüllendirme İçin Yaratıcı Bir Yaklaşım Denemek

Çalışan bağlılığında önemli bir yere sahip olan ödüllendirmede birçok şirket geleneksel yöntemleri tercih ediyor. Son yıllarda insan kaynakları uygulamalarında ilgi çeken oyunlaştırma (gamification) görsel hikaye anlatıcılığı anlayışının ödüllendirmede kullanılmasını sağlıyor. Böyle bir uygulama hem ödüllendirme sisteminin dijitalleşerek kolay takip edilmesini sağlıyor, hem de çalışanların şirketteki başarı grafiklerinin analitik bir rapora dönüşebilmesini mümkün kılıyor. Üstelik genelde çalışanların puan toplamasını ve bu puanları kullanmalarını sağlayan bu tür uygulamalar çalışan motivasyonunu da artırıp keyifli bir rekabet ortamı yaratabiliyor.

Görsel hikaye anlatımı sadece müşterilerinize ürün ve hizmet satarken değil, iç iletişiminizde çalışanlarınıza hitap ederken de kullanabileceğiniz güçlü bir anlatım aracı. Farklı kıtalarda veya farklı yerlerde çalışan kişiler arasında bir topluluk kültürü yaratmanız için de oldukça faydalı bir yöntem. Çalışanlarınız nerede olursa olsun, ortak hikayelerinizle bir arada olma duygusunu onlara hissetirmeniz ve yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri şirketinize entegre ederek çalışan deneyiminizi iyileştirmeniz mümkün. Çalışan deneyimi yaklaşımımız hakkında fikir sahibi olmak ve şirketinize özel çözümlerimiz için hello@4c1h.com’a mail atabilirsiniz.

 

Bu yazıda bu makaleden yararlanılmıştır.

 




Blog Yazıları

İletişim

Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi

No:399/B K:1 D:1

Kadıköy/İstanbul

 

Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.




    LinkedIn’de takip et     Youtube'da takip et     Instagram'da takip et
up