‘Well being’, şu sıralar çok sık duyduğumuz çalışma trendlerinden biri. Birçok kurum, çalışanlarının fiziksel ve psikolojik sağlığına önem verdiğini göstermek adına çalışmalar yapıyor, şirket içi etkinlikler düzenliyor veya app.’ler geliştiriyor.
Siz de kurumunuzda, iyi bir well-being programı geliştirmek istiyorsanız, beş adımda, projenin ana basamaklarını geliştirebilirsiniz.
Konuyu bir iş kolu olarak ele alın:
İlk etapta yapmanız gereken, bu program ile ‘sağlıklı bir çalışan’için hangi problemleri çözmeye ve hangi yararları sağlamaya odaklanacağınızın çerçevesini net bir şekilde çizmek olacaktır.
Fiziksel Sağlık:
Birçok kurum bunu spor salonu üyelik indirimleri gibi algılasa da, fizik sağlığını bütünsel olarak ele almak ihtiyacınıve gerekirse konunun uzmanlarından destek alarak çalışanlara toplu bir paket olarak konuyu iletmeyi hedefleyin.
Zihin Sağlığı:
Zihin sağlığını ister psikolojik rahatlık ister duygusal dayanıklılık, nasıl tanımlarsanız tanımlayın, bu kısmın fiziksel sağlıkla birlikte en önemli adımlardan biri olduğunu ihmal etmeyin. Stresi, dikkat dağınıklığını ve kaygıları azaltmak için tüm çalışanların sağlıklı ve dinlenmiş bir psikolojiye ve zihne ihtiyacını olduğunu hatırlayın ve ruh sağlığını amaçlayan programlar kurgulayın.
Finansal Sağlık:
Finansal sağlık, terim olarak çok aşina olmasak da yaşam koşullarında içinde muhtemelen size tanıdık gelecek bir tanımdır. Birçok çalışma gösteriyor ki, finansal sorunları ile uğraşan çalışanların kaygı ve stres oranları diğerlerine göre çok daha fazla. Kurumunuzda bu konuda bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız, ücret politikaları ve takdir&ödüllendirme programları ile ilgili de bir şeyler yapılması gerekiyor demektir.
Aile ve Yakın Çevre Sağlığı:
İş dışındaki hayatlarımız, iş yerindeki hayatlarımızı çok büyük ölçüde etkiliyor. Çalışanların ailelerini ve yakın çevrelerini de etkileyen sağlık programları, özel sigortalar gibi paketlerin yanı sıra, ölüm, hastalık ve doğum gibi durumlarda da çalışanlarınızın koşulsuz yanında olmanız da oldukça önemli.
the 4C1H team
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: