Bir gemi, fırtınalara göğüs gerebilmek için sağlam bir gövdeye ihtiyaç duyar. Tıpkı bir geminin güvertesinde olduğu gibi, ekiplerde de güven duygusu her türlü zorluğun üstesinden gelmek için büyük bir önem taşır.
Liderlerin psikolojik güvenlik sağlaması, ekibinin fikirlerini özgürce ifade edebilecekleri, hatalardan ders alabilecekleri ve risk almaktan korkmayacakları bir ortam yaratır. Bu sayede ekipler, daha üretken, daha yenilikçi ve daha bağlı hale gelir.
Veriler asla yalan söylemez! :)
Ancak ne yazık ki, McKinsey & Company'nin araştırmasına göre, her 4 ekip liderinden sadece 1'i bu güveni inşa edebiliyor. Peki, siz liderler bu güveni nasıl inşa edebilirsiniz?
MIT, Harvard ve Stanford'ın araştırmalarına göre, psikolojik güvenliği oluşturmanın 7 yolu:
Herkesin sesini duyurun
Farklı bakış açıları, tıpkı rengarenk bir mozaik gibi, ekibini güçlendirir. Bu yüzden herkesin fikrini özgürce ifade edebildiğinden emin olun.
Merak edin, suçlamayın
Bir hata olduğunda, parmak işaret etmek yerine merak duygusuyla yaklaşın ve “Neden?” sorusunu sorun.
Hataları gelişim olarak görün
Hatalar, öğrenmenin ve gelişmenin anahtarıdır. Kusursuz bir lider olmak gibi bir şey yoktur. Hatalarını kabul etmekten ve onlardan ders çıkarmaktan çekinmeyin.
Empatik dinleme pratiği yapın
Önce anlamaya, sonra anlaşılmaya çalışın.
Sağlıklı tartışmaları teşvik edin
Hedefe yönelik övgü sağlayın
Olumlu takdirin içinde inanılmaz bir güç vardır.
Geri bildirimi ve başarısızlığı yeniden çerçevelendirin
Ya başarırsınız ya da öğrenirsiniz. Her iki durumda da kazanırsınız.
Birlikte bir hikaye yazalım derseniz bize her zaman hello@4c1h.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Pelin Teksin
Content & Account Manager
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: