Bir gemi, fırtınalara göğüs gerebilmek için sağlam bir gövdeye ihtiyaç duyar. Tıpkı bir geminin güvertesinde olduğu gibi, ekiplerde de güven duygusu her türlü zorluğun üstesinden gelmek için büyük bir önem taşır.
Liderlerin psikolojik güvenlik sağlaması, ekibinin fikirlerini özgürce ifade edebilecekleri, hatalardan ders alabilecekleri ve risk almaktan korkmayacakları bir ortam yaratır. Bu sayede ekipler, daha üretken, daha yenilikçi ve daha bağlı hale gelir.
Veriler asla yalan söylemez! :)
Ancak ne yazık ki, McKinsey & Company'nin araştırmasına göre, her 4 ekip liderinden sadece 1'i bu güveni inşa edebiliyor. Peki, siz liderler bu güveni nasıl inşa edebilirsiniz?
MIT, Harvard ve Stanford'ın araştırmalarına göre, psikolojik güvenliği oluşturmanın 7 yolu:
Herkesin sesini duyurun
Farklı bakış açıları, tıpkı rengarenk bir mozaik gibi, ekibini güçlendirir. Bu yüzden herkesin fikrini özgürce ifade edebildiğinden emin olun.
Merak edin, suçlamayın
Bir hata olduğunda, parmak işaret etmek yerine merak duygusuyla yaklaşın ve “Neden?” sorusunu sorun.
Hataları gelişim olarak görün
Hatalar, öğrenmenin ve gelişmenin anahtarıdır. Kusursuz bir lider olmak gibi bir şey yoktur. Hatalarını kabul etmekten ve onlardan ders çıkarmaktan çekinmeyin.
Empatik dinleme pratiği yapın
Önce anlamaya, sonra anlaşılmaya çalışın.
Sağlıklı tartışmaları teşvik edin
Hedefe yönelik övgü sağlayın
Olumlu takdirin içinde inanılmaz bir güç vardır.
Geri bildirimi ve başarısızlığı yeniden çerçevelendirin
Ya başarırsınız ya da öğrenirsiniz. Her iki durumda da kazanırsınız.
Birlikte bir hikaye yazalım derseniz bize her zaman hello@4c1h.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Pelin Teksin
Content & Account Manager
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
İnsanların ofise girdiklerinde veya online bir toplantıya giriş yaptıklarında nasıl hissettiklerini şekillendiren en önemli noktalardan biri şirket kültürü olabilir. Birçok kültür ölçümleme metodu var tabii ama gün sonunda “Sabahları işe gitmek için heyec
Gen Z yeni terimleriyle gümbür gümbür geliyor… Work-life balance değil, work-life blend peşindeler. Hem işlerini yapıp hem de slay etmeyi biliyorlar!
Yaratıcılık inovasyon, problem çözme ve kendini ifade gücü için gereklidir. En parlak zihinler bile yaratıcı engellerle karşılaşabilir.
Otokontrol; kişilerin kendi davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını yönetebilme yetisine denir. Hem özel hayatımızda hem de iş yaşamında başarılı olmak için bilinçli bir şekilde geliştirilmesi gereken becerilerden biridir.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.