Geçen günlerde analitik psikolojinin kurucularından Carl Gustav Jung’un insanların psikolojik özelliklerinin kurdukları ilişki şekillerine yön vermesiyle ilgili fikirlerini okudum. Bu fikirleri okuyup etkilendikten sonra bir an içimden dünyanın en düz yorumlarından birini yaptım; “binbir çeşit insan var arkadaş…”
İzninizle bu düz yorumumu alıp bu yazımın temeline de oturtmak istiyorum. Düz bile olsa doğru bir yorum bence. Jung bile aynı şeyi söylüyor temelde. Gerçi o binbir çeşit demiyor, psikolojik özelliklerimize göre kurduğumuz ilişkilerden yola çıkarak 4 çeşit insan vardır diyor. Onlar da şöyleymiş:
-İlişkide algılama yetisini kullananlar: İlgileri algılarıyla bağlantılı olan, “şimdiki zaman” insanları… Gerçekçidirler ve anı yaşamak isterler.
-Sezgilerini kullananlar: Yaptıkları işin, ilişkinin anlamıyla ilgilenirler. Soyut kavramlara ve karmaşık konulara ilgi duyarlar.
-Düşünme yetisini kullananlar: Neden – sonuç ilişkisi kuran, planlı ve programlı insanlardır. Hayatlarının her alanında mantıksal tutarlılığı savunurlar.
-Duygularını kullananlar: İlişkilerinde uyum içinde olmayı önemserler. Takdir eder ve aynı zamanda takdir beklerler. Yardımseverlik onlar için çok önemlidir.
İş dünyasının temellerinden biri de insan ilişkileridir. İlişkilerini farklı çerçevelerden kuran insanların bir arada çalıştıkları bu dünyada bir çalışan deneyimi modeli oluşturmak oldukça zor görünüyor öyle değil mi? Elbette çalışanların ince elenip sık dokunarak seçildiği yerlerde veya küçük işletmelerde size en uygun insan modelini seçebilirsiniz. İnsan ilişkilerine hep aynı pencereden bakan, benzer psikolojik özelliklerden insanlarla uyumlu bir ekip oluşturabilirsiniz. Ama bu ne kadar sürebilir veya ne kadar faydalıdır? Bu durum işe alım süreçlerinizi çok uzatabilir, ekibinize katkı sağlayacak farklı görüşlere sahip insanlardan yararlanamamanıza sebep olabilir.
Eninde sonunda ilişkilere farklı pencerelerden bakan birçok insanı bir araya getirmek zorunda kalacaksınız. İşte bu durumda sabit bir çalışan deneyimi modeli oluşturup herkesin bu modelden aynı şekilde etkilenmesini beklememelisiniz. İnsan ilişkilerinde bile herksin beklentileri ve tercihleri bambaşka oluyor. Çalışan deneyiminde de elbette böyle olacaktır. Bu yüzden çalışan deneyiminizi tasarlarken esnek bir model oluşturmaya özen göstermelisiniz.
Bu açıdan baktığımızda iş dünyasında herkesi memnun etmek gerçekten çok zor! Çünkü yazının başında dediğim gibi; binbir çeşit insan var. Ancak o insanların hepsine bir şekilde dokunacak bir çalışan deneyimi oluşturmak gayet mümkün.
Cengizhan Babacan
Copywriter
Yoğun toplantılar, teslim tarihleri ve masa başı rutinleri derken iş hayatının temposu bazen enerjinizi tüketebilir. Neyse ki, doğru ilham kaynağıyla motivasyonunuzu yeniden kazanmak mümkün! Beyaz yakalı çalışanların kariyerlerinde ve kişisel gelişim yolc
Bir düşünün, sosyal medyada şu "mutlu cuma" paylaşımları var ya; toplantıdan sonra bir grup çalışanın kahkahası ya da ofis bahçesinde bir kahve molası... Bu tür paylaşımlar, markanızın reklam kampanyalarından çok daha etkili olabiliyor. Çünkü insanlar, di
Geri sayım başladı… 2025’e çok kısa bir zaman kaldı. Yeni bir yıla girerken çalışma alışkanlıklarımızı dönüştürerek daha güçlü ve daha keyifli bir başlangıç yapmanın yollarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü yeni bir yıl, yeni başlangıçlar, değişim ve
Bir saate sığdırılmaya çalışılan üç saatlik gündemler, birbiriyle kesişmeyen fikirler ve sonunda “bunu sonra tekrar konuşalım” cümlesi... Çoğumuz bu döngüye aşinayız.
Belirsizliğin giderek arttığı dönemlerde çalışanların motivasyonunu yüksek tutmak, şirketlerin güçlü kalabilmesi için olmazsa olmaz.
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.