Konuk yazarımız Fuat Yalçın 1972 yılında İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra 1977 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldu. 1980 yılında Liverpool Üniversitesi’nden Master derecesi aldı. 25 yılı aşkın bir süre özel sektörde yöneticilik yaptıktan sonra şu anda ERIKSSON & Associates Türkiye temsilciliğini yürütmekte ve Yönetim Danışmanı olarak çalışmaktadır. Fuat Bey yazmayı, gezmeyi ve insanlara fayda sağlamayı seviyor. Yazısının sizlere de fayda sağlayacağına inanıyoruz.
BU FİLMİN YÖNETMENİ SİZSİNİZ
Liderlik denince insanın aklına hep bir grup insanın başında bulunan kişi geliyor öncelikle. Bu konuda araştırma yapanların bir kısmı da uzun zaman önceleri liderliğin konumla ilgili özelliklerini düşünerek hareket etmişler ve tanımlarını öyle yapmışlar. Ama bir grubun başında olmayan buna rağmen liderlik özelliklerini davranış olarak hayata geçiren insanları nasıl adlandıracağız? Stephen Covey “Organizasyonel Liderlik” kavramının temelinde bireysel liderliğin yattığını belirtiyor. Liderlik piramidinin birinci seviyesinde bulunan bireysel liderliğin temelini ise “güvenilir insan olmak” olarak açıklıyor. Güvenilir insanlar, bu tutumlarını sürdürerek işleri sonuca götürmek üzere eyleme geçtikleri zaman bireysel liderliği sağlamış olur. İnsanları kolaylıkla ikna ederler, onlara esin verirler, onları peşlerinden sürüklerler. Bunu yaparken ne otorite güçleri vardır ne bir ekibin başındadırlar ne de kendilerine kaynak sağlayan amirleri vardır.
Gerçek bir hayat hikâyesi olan Erin Brockovich filmi, bireysel liderliğin zor inanılır ama güçlü bir örneğidir. Boşanmış, mali zorluklar çeken, üç çocuklu ve bir tahsili olmayan kadın önce kendisine bir iş yaratarak (bularak yerine kullandım) bir avukatlık bürosuna asistan olarak girer. Burada ne iş yapacağı bile belli değildir. Ama okuduğu dosyalardan bulduğu ipuçlarıyla, dev bir şirketin umursamaz tavrı ve hatası sonucu, çevreyi kirlettiğini ve yöre halkının derin acılar çektiğini bulur ve üstüne gider. Gerçekten inanılması zor işler başarır ve bu dev şirketi tazminat ödemeye mahkûm eder. Görmediyseniz mutlaka görün bu filmi. Yalnız güzel bir zaman geçirmek için değil, bireysel liderliğin nasıl olabileceğini anlamak ve hatta anlatmak için görün bu filmi. Şimdi veya filmi seyrettikten sonra çevrenizdeki insanlara bakın ve mazeret üretenleri bir kenara yazın. İçinde bulundukları durum Erin’den daha kötü bile olsa yapacak bir şeyleri olduğunu onlara hatırlatın. Kendi hayatlarının sorumluluğunu üstlenen kişilerin bu yapacak şeyi bulmak için içlerindeki kıvılcımı hareket geçirecek eyleme geçmelerini hatırlatın. Bilsinler ki ateş böcekleri hareket ettikçe ışık saçarlar. Onlar eylem yaptıkça, düşündükçe analiz ettikçe ve eylemlerini hedeflerine doğru yönelttikçe yolları da açılacaktır. Tabii bütün bunları yaparken unutmamamız gereken temel nokta başta belirttiğimiz güvenilir insan olmaktır.
Şimdi ne soracağınızı biliyorum, herkes bireysel lider olabilir mi ya da bu liderlik doğuştan gelen bir özellik midir? En önce belirtmek gerekir ki bu sorunun kesin bir yanıtı yok. Psikologlar, psikiyatristler ve araştırmacılar bu konuda çok farklı görüşler söylüyorlar ve birbirlerini ikna etmeleri de pek mümkün görünmüyor. Bu sorunun gerçek ve doğru yanıtı ne olursa olsun, bizim gibi halktan insanların yapacağı şey, bu özelliğin geliştirilebilir olacağını düşünmek ve bu konuda içimizdeki kıvılcımı yakmak için harekete geçmektir. Başlama noktası güvenilir davranışlar sergilemek olan filminizin senaryosunu siz yazınız ve filminizi çekiniz.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
İnsanların ofise girdiklerinde veya online bir toplantıya giriş yaptıklarında nasıl hissettiklerini şekillendiren en önemli noktalardan biri şirket kültürü olabilir. Birçok kültür ölçümleme metodu var tabii ama gün sonunda “Sabahları işe gitmek için heyec
Gen Z yeni terimleriyle gümbür gümbür geliyor… Work-life balance değil, work-life blend peşindeler. Hem işlerini yapıp hem de slay etmeyi biliyorlar!
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.