Bu Zaman Yönetimi Teknikleri Kurtarıcımız Olabilir!
“Bu işlerin hepsi bugün nasıl bitecek?”
“Bu işi yarına kadar bitirmeliyim!”
“Akşam yemeğini ne ara yapacağım?”
“Bugün yine spora gidemedim!”
Eminim bu cümleleri birçoğumuz gün içinde ya söylüyor ya da birilerinden duyuyor. Günümüzde herkesin ortak telaşlarından biri de her şeye yetişmeye çalışmak. Fakat planlama konusuna geldiğimizde zaman zaman biraz tökezliyoruz.
Etkili zaman yönetimi teknikleriyle bu sorunun üstesinden gelmek mümkün. Haydi gelin, zamanı yönetebilmenin yollarına bakalım!
Pomodoro Tekniği
Tekniğin isminin yazarın o dönemlerde kullandığı domatese benzeyen zamanlayıcıdan geldiğini biliyor muydunuz?
Pomodoro, zamanlayıcı kullanarak zamanı etkili kullanmamıza yarayan bir teknik. Bu yöntemde, önce herhangi bir zamanlayıcı 25 dakika ayarlanıyor. 25 dakika sona erdikten sonra 5 dakika kısa bir ara veriliyor. Harcanan toplam 30 dakikalık süreye 1 Pomodoro deniyor. İşimizin yoğunluğuna bağlı olarak ardı ardına 4 Pomodoro yapabilirsiniz. Eğer 4 Pomodoro yapılırsa mola süresi de 20-30 dakika olmalı.
Kanban Tekniği
1940’lı yıllarda Toyoto’nın fabrikasında çalışan bir mühendis tarafından geliştirilen bu tekniği uygulamak için öncelikle, işleri bilgisayara veya deftere yazarak görselleştirmeniz gerekiyor. İşleri görselleştirirken 3 ana başlık altında toplamaya ihtiyacımız var.
Öncelikle “Yapılacaklar” başlığı oluşturuluyor ve altına maddeler halinde yapılacak işler sıralanıyor. İkinci olarak, şu an yapmakta olduğunuz işler “Yapıyor Olduklarım” başlığı altında maddeler halinde yazılıyor, daha önce “Yapılacaklar” bölümünde yer alan ve şu an yapılmaya başlanan işler de bu başlık altına kaydediliyor.
Son başlıkta ise bitirdiğimiz işleri topluyoruz. “Yaptıklarım” bölümündeki işler bitirildiğinde bu başlık altına yazılıyor. Amaç; bitirilmiş işleri görmemizi sağlayarak motive olmak!
Eisenhower Matrisi
Eisenhower Matrisi, yapılması gereken işleri “Acil”, “Acil değil” ve “Önemli”, “Önemli değil” şeklinde 4 kısıma ayırıyor. Özet olarak, yapmamız gereken işleri önceliklendiriyoruz.
Acil ve Önemli: Öncelikli olarak yapmanız gereken, bitiş süresi yaklaşmış veya ertelenemeyecek olan işler.
Acil Değil ve Önemli: Uzun vadede yapılması gereken önemli işler. Hemen yapılması gerekli olmayan, fakat belirli bir süre içinde yapılması şart olan işler de diyebiliriz.
Acil ama Önemsiz: Sizin belirlemediğiniz şekilde ortaya çıkan planlanmamış işler. Aniden gelen acil e-mailler’i ve telefonları buna örnek verebiliriz.
Acil Değil ve Önemsiz: Yapmanız gereken, yaparsanız aradan çıkacak ama yapmazsanız da bir şey kaybettirmeyecek işler.
Yapılacakları Not Almak
Bütün etkili zaman yönetimi teknikleri genel olarak öncelikle işlerinizi görselleştirmeye, yazmaya, sıralamaya ve not almaya göre şekilleniyor. Bilgisayar, telefon gibi dijital ortamda alacağımız notların yanında küçük bir defterini yanımızdan ayırmayarak anlık işlerimizi de kolayca not alabiliriz.
Zamanı yönetmek aslında bu kadar basit! Denemeye hazır mısınız?
Pelin Teksin
Content & Account Manager
Bir saate sığdırılmaya çalışılan üç saatlik gündemler, birbiriyle kesişmeyen fikirler ve sonunda “bunu sonra tekrar konuşalım” cümlesi... Çoğumuz bu döngüye aşinayız.
Belirsizliğin giderek arttığı dönemlerde çalışanların motivasyonunu yüksek tutmak, şirketlerin güçlü kalabilmesi için olmazsa olmaz.
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.