Hayatta olduğu gibi şirketlerde de güven temel bir duygudur. Çalışanların ekip arkadaşlarına ve iş yerlerine duydukları güven; onların daha yaratıcı, çözüm odaklı ve verimli olmalarını sağlayan önemli bir faktördür.
Peki, şirketinizde bu güven ortamını oluşturuyor musunuz?
Şirketinizde güven ortamı oluşturabilmek için farklı insanlar ile çalışabilmek, yeniliğe açık olmak, kısacası kapsayıcı bir kültürü benimsemek gerekiyor.
Biz de biraz şirket içi çeşitlilik ve çeşitliliğin getirileri üzerine yazdık…
İyi Okumalar& Keyifli Günler
Güvende hissetmek ne demek?
Psikolojik güvenlik, “Kendini imaj, statü veya kariyerinin olumsuz sonuçlarından korkmadan gösterebilme ve kullanabilme” olarak tanımlanıyor. Bu güven hissi, hata yapma korkusunu ortadan kaldırarak insanların hem kendilerine saygı duyulduğunu hem de kabul edildiklerini hissetmelerine bağlı oluşuyor.
Peki, iş yerlerinde bu güven ortamını yaratıyor musunuz?
Kapsayıcı olmanın naifliği…
Kişilerin çalışma ortamında kendilerini güvende hissetmeleri tek bir kişiye bağlı olarak oluşmaz. Kurum içindeki tüm çalışanların, herkese saygı duyan kapsayıcı bir kültürü içselleştirmesine bağlı olarak daha çok ortaya çıkar.
Gelin bu durumu biraz daha psikoloji bakışı ile ele alalım.
Davranış kalıplarımızda, kendimize benzeyen insanlara güvenmeye daha meyilli oluruz. Kendimize benzeyen biri ile daha çok bağ kurar, farklı olanı yadırgayabiliriz. Bu tutumları birey olarak törpülerken, şirket olarak da değiştirebiliriz. Nasıl mı?
Kapsayıcı bir kültür yaratarak!
Farklılıkları, yenilikleri kucaklayıp, çeşitlilikten beslenerek!
Beden, yaş, cinsiyet, kimlik gibi bireyin kişiliğine, özeline, karakterine odaklanmaktansa, merkeze insanı ve onunkabulünü alıp zihindeki kalıpları kırarak adım atabiliriz.
Çeşitliliğin zenginliği!
Çeşitliliğe, yeniliğe açık olarak bir kültür yarattığınızda bu tutum işinize de yansıyacaktır. Farklı farklı bireylerden oluşan şirket ortamında, çalışanların kendine güvenleri gelecektir.
“Bir şirkette yüksek psikolojik güven ortamı olduğunda, çalışanlar rahatlıkla kendilerine gelen geri bildirimleri kabul edebilir ve aynı şekilde samimiyetle geri bildirim vermekten çekinmez. Hatalarını cesaretle kabul eder, fikirlerini ve endişelerini ifade edebilir. İfade bulan paylaşımlarla birbirlerinden öğrenmeye daha istekli olurlar.”
Biz demiyoruz, araştırmalar aynen böyle söylüyor!
Kapsayıcı olmanın anahtarları!
Peki, çok basit adımlar ile neler yapabilirsiniz?
Şirkette iletişim kurarken konuşmak ve yorum yapmak yerine bazen orada sadece dinleyici olarak durun. Dinlemek, karşıdaki ekip arkadaşınıza söylediklerinin gerçekten duyulduğunu hissettirebilir.
Çalışanlarınıza yaratıcılıklarını ifade edecekleri alanı ve endişelerini paylaşacakları rahatlığı verin. Anlaşmazlıklar meydana geldiğinde birlikte çözüm odaklı sohbet edin.
Başarılı bir durumu hep birlikte kutlayın! Bu sayede herkes mutluluk verici bir deneyimi birlikte paylaşmış olacaktır. Tabi hayatta başarılar olduğu kadar başarısızlıklar da var. Çalışanlarınızın başarıyı ve kaybı deneyimlemesine ve onlar sayesinde büyümelerine fırsat tanıyın.
Sağlam ekip, farklılıkları kucaklayandır!
Farklılıklara, sizden farklı olana kapıları açtığınızda, bakış açınızın nasıl da değiştiğine ve bunun dalga dalga büyüyen etkilerine siz de şaşıracaksınız. Olanı olduğu gibi kabul etmenin, merkeze insanı ve iyi niyeti alarak işleri yürütmenin nasıl da kolay olduğuna şaşıracaksınız!
Hem işleriniz ve iç iletişim kanallarınız daha da açılacak hem de kurum içinde yaratıcılık, yenilik, motivasyon ve verimlilik becerileri parlayacak!
the 4C1H team
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.