Geçtiğimiz hafta FOW.Connect’in 7. webinarını gerçekleştirdik.
Expertera ve İşin Geleceği Platformu Kurucusu Alp Sezginsoy’un konukları, Dogma Alares Kurucu Ortağı Kıvanç Emiroğlu ve Prof. Dr. Bedirhan Üstün’dü.
Alp, öncelikle FOW (Future of Work – İşin Geleceği) felsefesinden bahsetti. Bir üründen daha çok, bir kimliği, ait olma hissini arayan insanın isteklerine yanıt verme gayesi ile işin geleceği felsefesine sahip insanların bir araya gelerek oluşturduğu komünite sonucunda oluşturulan FOW’un pandemi döneminde yeşerdiğinden bahsetti.
İşin geleceğinde ihtiyaç duyulacak pratikleri ve iş disiplinlerini hem Türkiye’den hem yurt dışından birçok farklı uzmanla inceleyen FOW.Connect’in, webinarlarında da tek bir konuya değil, İşin Geleceği felsefesinin kollarındaki çeşitli temaları ve insanları ağırladığından bahseden Alp, “Bugünün ve geleceğin insanının potansiyelini açığa çıkartacak her değer, FOW’un temellerinde yatıyor.”dedi.
FOW’un bu kısa tanıtımının ardından Kıvanç Emiroğlu ve Bedirhan Üstün’ün de dahil olması ile çok doyurucu, zihin açıcı bir sohbet de başlamış oldu. Şimdi gelin, kısa kısa bu konuşmadan notlara bakalım birlikte!
Webinar boyunca, Covid-19 sayıları, ofise dönüş gündemi ve ikinci dalga ekseninde birçok şey konuşuldu:
“COVİD-19’un kuluçka süresi iki hafta ise, elimizdeki iş gücünü ikiye bölelim. İş yerlerine dönüşümlü olarak gidelim. Bütün toplumu eve kapatmaktansa, hasta olanları bulup, onları ayırmak önemli. Böylece diğerleri sosyal mesafeyi koruyarak hayatlarına devam etsin. Çok fazla test yapılmalı. Pozitif olanları izole etmek, irtibatta olanları tespit etmek önemli. Kişilere açık ve net bilgi vermek, insanların bu şekilde kendilerini yönetmelerini sağlamak yol gösterici.”
“İnsanlar kendi sağlıklarından kendileri sorumlular. Şu an siz kendinizin doktoru ve sağlık bakanısınız. Sizin yaptıklarınız, sizin sağlığınızı belirleyecek.Toplum, kitle bağışıklığı ve toplumsal kontrat için daha yaşlı, zayıf, kimsesizlere sahip çıkmalı.”
“Ofis tedbiri gerekli ancak en önemlisi, ofis kültürü içerisinde birlikte çalışmanın getirdiği sorumluluğu bilmek ve paylaşmak. Gözlemlerinizi, geri bildirimlerinizi, İnsan Kaynakları’na bildirip ona göre çalışmalısınız.”
Webinar’ın Uzmanlarından Kısa Kısa...
Bu dönemde...
Tüm katılımcılarımıza ve dinleyicilerimize sonsuz teşekkürler!
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: