"Bilgelik daha sonra ne yapacağını bilmektir, beceri nasıl yapılacağını bilmektir ve erdem bunu yapmaktır."
-David Star Jordan
Şirketlerin başarı hikayelerinden çok şey öğrenmek mümkündür. Ancak bu hikayeler genelde o başarıya giden yolun sadece bir kısmına yer verirler. Belki de siz de şirketinizin başarısına katkıda bulunmak istiyor ama nereden başlayacağınızı tam bilemiyorsunuz. İşe Amerikalı Yönetim Danışmanı Dave Ulrich’in “şirket rehberlik sistemi” olarak adlandırdığı bir formülle başlamaya ne dersiniz?
Rehberlik deyince aklınıza ne geliyor? Mesela öğrenciyken akademik hedeflerimizi belirlemekte bize yardımcı olan rehber hocalarımız oldu hepimizin. Rehberlik sistemi hem isteklerimizi netleştirmeye hem de bu istekleri hedeflere dönüştürerek onları ulaşmamıza yardımcı olan bir sistem. Bunun bir benzerini şirketinizde kurduğunuzu hayal edin. Şirketinizin iş hedeflerine yönelik çalışan liderleri ile insan kaynakları liderlerinin şirketinizin hedeflerine daha hızlı ve emin adımlarla ilerlemesini sağladığınız bir rehberlik sistemi kurabilirsiniz.
Başarılı Şirketlerin Üzerinde Çalıştığı Alanlar
Çalışan Deneyimi: Her başarılı şirketin arkasında birbirine bağlı bir ekip var. Başarılı şirketler çalışan bağlılığını sağladıktan sonra bunu sürdürülebilir kılan bir şirket kültürüne sahipler.
Etkili Takım Ruhu: Bu ekip takım ruhu ile hareket edebiliyor ve bireysel başarıdan ziyade organizasyonel bir başarıyı hedefliyor.
Liderlik Anlayışı: Bu şirketlerde liderlik anlayışı bireysel değil kolektif. Bu sayede sürdürülebilirlik iş başarısına ve sonuçlara yansıyor.
İnsan Kaynakları: İş liderleri kurumun başarısından sorumlu elbette ama IK liderleri de bu başarının sürdürülebilir olması için önemli bir role sahip.
Şirket Rehberlik Sistemi Nasıl İşliyor?
Her şirketin yukarıdaki 4 alanda ilerleme kaydedebilmesi için öncelikle mevcut durumunu sağlıklı bir şekilde değerlendirmesi gerekiyor. Mesela, çalışanların yeteneklerini artıran pratikleri yerine getirebiliyor muyuz? Şirket içinde yetenekli kişileri doğru pozisyonlara hareket ettirebiliyor muyuz? Çalışanlarımızın çalışma deneyimini iyileştirebiliyor muyuz?
İş hedeflerine gelince bakılması gereken alanlar şirketin pazardaki konumuna göre yeteneklerini ne kadar kullanabildiği. Mesela yeterince çevik miyiz, inovatif miyiz, gerekli iş birlikleri için hızlı bir şekilde hareket edebiliyor muyuz? Şirket içinde liderlikle ilgili müşterilerimize verdiğimiz sözleri tutmamızı sağlayan bir liderlik markası oluşturabiliyor muyuz? İK departmanımız işimiz, müşterilerimiz ve yatırımlarımızla ilgili değerli içgörü sağlayabiliyor mu? İK şirketimizin iş hedeflerine hakim mi?
Aslında şirket rehberlik sistemi, şirketlere yukarıdaki alanlarda değerlendirme yaptıkları ve iş liderleri ile IK liderlerinin bir arada bu değerlendirme sonucunda gerekli aksiyon planını çıkardığı bir sistem sunuyor. İyileştirme yapılacak alanları belirledikten sonra geriye sadece gerekli araçları belirlemek kalıyor. Elbette sonrasında da düzenli olarak alınan aksiyonların sonuçlarını ölçümlemek gerekiyor.
Doğru liderlik, şirketinizin ihtiyaç duyduğu liderlik ve şirketinizin ihtiyaç duyduğu liderliği de iş hedefleriniz belirliyor. Siz şirketinizde burada bahsedilen türde bir rehberlik sistemi kurarak şirketinizin iş ve İK liderlerini bir arada ortak hedeflere ilerletmeyi başardınız mı? Liderlik iletişimi, çalışan deneyimi iletişimi ve daha bir çok konuda destek için bize her zaman hello@4c1h.com’a mail atarak ulaşabilirsiniz.
Bu yazıda bu makaleden yararlanılmıştır.
Bu metinde deneyim sözcüğünün çeşitli karşılıkları üzerinde durarak bilgilerimi tazelemek istiyorum. Tıpkı yeni bir sözcük türetmek için ölü dillere dönerek oradan kök almak gibi, deneyim sözcüğünün çeşitli disiplinlerdeki anlamlarına bakarak yeni fikirle
Felaketi bire bir yaşayanlar oldukça zor bir dönemden geçerken, uzaktan takip eden bizler de ikincil travma sahibi olduk. Hepimiz çalışırken bile haberleri dinliyor, depremzedelerin acılarına ortak olmaya çalışıyoruz. Peki bu süreçte, ikincil travmaya sa
Bu ay okuduğum bir makale* beni kurumsal nezaket kavramını düşünmeye sevk etti. Kurumsal nezaket, bir kurum içerisindeki çalışanların, liderlerin kendi ekip arkadaşlarıyla, müşterileriyle, tedarikçileriyle iletişim kurarken bunu saygı, empati ve nezaket ç
Geçtiğimiz hafta bir müşterimiz ile yaptığımız toplantıda, üzerinde sonradan da epey düşündüğüm bir soru geldi: ‘Bu kadar yüksek enflasyonun, rekabetin olduğu bir ortamda ben değerler iletişimi ile çalışanların gözündeki inandırıcılığımı nasıl sağlarım, o
Bu blogda bugüne kadar pek çok psikolojik ve hatta edebi olguyu çalışan deneyimiyle ilişkilendirdik. Çalışma hayatı doğası gereği birçok farklı alandan öğeleri içinde barındırıyor ve biz de onu bu öğelerle açıklayabiliyor, anlamlı hale getirebiliyoruz. Bu
2022’yi iyisiyle kötüsüyle geride bıraktık. Ülke gündemi bir yana benim için yeniliklerle dolu bir seneydi. Bu yeniliklerden biri de 4C1H ile başlayan yolculuğum oldu. Temposu yüksek, keyifli ve bir o kadar da öğretici bir yıl geçirdim. Peki neler mi öğre
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.