Duymanın Ötesine Geçin: Empatik Dinleme Kabiliyetinizi Artırın
İş dünyasında sıkça "doğru iletişim kurmak" gerektiğinden bahsediyoruz. Problemlerimizi doğru anlatmak, daha iyi sunumlar yapmak, fikirlerimizi daha net bir şekilde ifade etmenin yöntemlerini araştırıyoruz.
Peki birisi bize bir şeyler anlattığında biz nasıl bir dinleyiciyiz?
Tartışılan konuyu doğru aktarmak kadar onu dinleyen tarafın duymanın ötesinde ne kadar doğru anladığı da çok önemli. "Empatik Dinleme" kavramı burada devreye giriyor ve iletişimin kalitesini artırmada kritik bir rol oynuyor.
Empatik dinleme, bir kişinin konuşurken karşısındakinin duygu ve düşüncelerine derinlemesine odaklanarak, onları anlamaya çalıştığı bir dinleme türü. Bu dinleme biçimi, konuşmacının sadece ne söylediğini değil, aynı zamanda nasıl hissettiğini de anlamayı amaçlar.
Karşılıklı güven oluşturan, iletişim kalitesini yükselten, sorun çözme yeteneklerimizi güçlendiren ve tüm bunların sonunda iş yerinde motivasyonu artıran empatik dinleme kabiliyetlerimizi nasıl geliştirebiliriz?
Empatik dinleme, iş dünyasında ve hayatın diğer alanlarında etkili iletişimin temel taşlarından biridir. İyi bir dinleyici olmak, sadece profesyonel ilişkilerinizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda kişisel gelişiminize de katkıda bulunur.
Dilşad Acar
Content & Account Manager
Belirsizliğin giderek arttığı dönemlerde çalışanların motivasyonunu yüksek tutmak, şirketlerin güçlü kalabilmesi için olmazsa olmaz.
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.