İK ekiplerine önemli bir soru:
Çalışanlarınız, neden bu şirkette çalışıyor, biliyor musunuz?
Elbette, “Çünkü düzenli maaş alıyorlar.” yanıtını kabul etmiyoruz :)
Kişilerin bir ekipte neden çalıştıklarının yanıtı, çalışan deneyimi yolculuğunuzu kurgularken işinize en çok yarayacak anahtarlardan birini oluşturuyor. Ne yazık ki bu sorunun kesin ve doğru yanıtını günümüzde çok az şirket verebiliyor.
Tüketici olarak bir markayı yüksek kalitesinden ya da uygun fiyatlarından seçmemiz ya da korkunç müşteri hizmetleri nedeniyle seçmememiz, özetle ‘Neden senden alışveriş yapayım?’ sorusuna verdiğimiz yanıtlar Tüketici Değer Önermesini (Customer Value Proposition_CVP) oluşturuyor.
Yaptığı işe karşılık, iyi bir çalışanın şirketinden beklediği anlam ise Çalışan Değer Önermesini (Employee Value Proposition_EVP) ortaya çıkartıyor. ‘Ben neden bu şirket için çalışıyorum?’ sorusunun (maaş, yan haklar, özel sigorta gibi yanıtlar hariç) yanıtı da EVP’nin resmini çiziyor.
Çalışanlar neden şirketinizi seçsin? Birçok kurum bugün bunun yanıtını tam olarak vermeyi erteliyor ya da buna önem vermiyor. Sonuç olarak da, çalışan deneyiminin en önemli noktalarından birini kaçırmış oluyorlar. Konuyu biraz daha derinine inerek araştırmak ve doğru yanıtlara ulaşabilmek için işe bu 5 soruyu sorarak başlayabilirsiniz.
1.Kurum hikayeniz nedir? (Çalışanlarınız, şirket hakkında ne düşünüyorlar, en önemlisi burada çalışmak ile ilgili ne hissediyorlar?)
2.Çalışanlarınıza, aileleri ya da yakın arkadaşları “X’te çalışmak nasıl?”sorusunu sorduklarında ne yanıt verirler?
3. Yetenekli ve işinin uzmanı bir kişi, neden bu şirkette çalışmak istesin? Onlara sunduğumuz değer nedir? Bu şirkette bir çalışana çekici gelebilecek ne var?
4.Bir çalışan, bu şirkette çalışmaya neden devam eder, onu burada tutan tam olarak nedir?
5. İşe girerken çalışana çekici gelen şeyler ile çalışmaya başladıktan sonra karşılaştığı gerçekler arasında çok fark var mı? Bu farkı ne kapatabilir?
Şunu da unutmamak gerekiyor ki, her EVP, aynı parmak izlerimiz gibi eşsiz ve tektir. Bir başka şirketin, organizasyonun çalışan değer önermesini benchmark almak ve ondan esinlenmek çok yanlış bir adım olacaktır.
Yukarıdaki 5 soruyu doğru yanıtlamak da yalnızca bir başlangıç olacaktır. Doğru kurgulanmış bir strateji ve iletişim takvimini de yanınıza almanız ve gerekirse yol üzerinde de çeşitli kararları değiştirmeniz gerekecektir.
Ya da hello@4c1h. com adresine mail atabilirsiniz! Bir kahve eşliğinde birlikte neler yapabileceğimizi her zaman konuşabiliriz :)
Ee, sizin yanıtınız nedir?
EVP’nizi biliyor musunuz?
the 4C1H team
Güven, bir organizasyonun başarılı olması için temel unsurlardan biri. Çalışanların daha bağlı, daha üretken ve daha mutlu olmasını sağlıyor. Ama şöyle bir şey var: Güven inşa etmek için herkese uyan tek bir tarif yok. Her liderin kendi "gizli sosunu" bul
Yeni bir yıla “merhaba” dedik. Geçtiğimiz yıl başarılar, dersler ve mücadeleler ile dolu bir yıldı. Şimdi ise yeni başlangıçlar yapma zamanı.
Bu yıl, tüm şirketlerin kalbi sayılabilecek İnsan Kaynakları’nda işin İ’sine çift dikiş atma ve K’yi yeniden tanımlama vaktidir!
2024 sizler için nasıl geçti bilmem ama bana çok iyi geldi, özellikle son çeyrek! Öncelikle kendisine ve buraya gelmemi sağlayan kişilere teşekkür ederek, 2025 yılına dair bir manifesto yazmak istedim.
Yoğun toplantılar, teslim tarihleri ve masa başı rutinleri derken iş hayatının temposu bazen enerjinizi tüketebilir. Neyse ki, doğru ilham kaynağıyla motivasyonunuzu yeniden kazanmak mümkün! Beyaz yakalı çalışanların kariyerlerinde ve kişisel gelişim yolc
Bir düşünün, sosyal medyada şu "mutlu cuma" paylaşımları var ya; toplantıdan sonra bir grup çalışanın kahkahası ya da ofis bahçesinde bir kahve molası... Bu tür paylaşımlar, markanızın reklam kampanyalarından çok daha etkili olabiliyor. Çünkü insanlar, di
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.