İK ekiplerine önemli bir soru:
Çalışanlarınız, neden bu şirkette çalışıyor, biliyor musunuz?
Elbette, “Çünkü düzenli maaş alıyorlar.” yanıtını kabul etmiyoruz :)
Kişilerin bir ekipte neden çalıştıklarının yanıtı, çalışan deneyimi yolculuğunuzu kurgularken işinize en çok yarayacak anahtarlardan birini oluşturuyor. Ne yazık ki bu sorunun kesin ve doğru yanıtını günümüzde çok az şirket verebiliyor.
Tüketici olarak bir markayı yüksek kalitesinden ya da uygun fiyatlarından seçmemiz ya da korkunç müşteri hizmetleri nedeniyle seçmememiz, özetle ‘Neden senden alışveriş yapayım?’ sorusuna verdiğimiz yanıtlar Tüketici Değer Önermesini (Customer Value Proposition_CVP) oluşturuyor.
Yaptığı işe karşılık, iyi bir çalışanın şirketinden beklediği anlam ise Çalışan Değer Önermesini (Employee Value Proposition_EVP) ortaya çıkartıyor. ‘Ben neden bu şirket için çalışıyorum?’ sorusunun (maaş, yan haklar, özel sigorta gibi yanıtlar hariç) yanıtı da EVP’nin resmini çiziyor.
Çalışanlar neden şirketinizi seçsin? Birçok kurum bugün bunun yanıtını tam olarak vermeyi erteliyor ya da buna önem vermiyor. Sonuç olarak da, çalışan deneyiminin en önemli noktalarından birini kaçırmış oluyorlar. Konuyu biraz daha derinine inerek araştırmak ve doğru yanıtlara ulaşabilmek için işe bu 5 soruyu sorarak başlayabilirsiniz.
1.Kurum hikayeniz nedir? (Çalışanlarınız, şirket hakkında ne düşünüyorlar, en önemlisi burada çalışmak ile ilgili ne hissediyorlar?)
2.Çalışanlarınıza, aileleri ya da yakın arkadaşları “X’te çalışmak nasıl?”sorusunu sorduklarında ne yanıt verirler?
3. Yetenekli ve işinin uzmanı bir kişi, neden bu şirkette çalışmak istesin? Onlara sunduğumuz değer nedir? Bu şirkette bir çalışana çekici gelebilecek ne var?
4.Bir çalışan, bu şirkette çalışmaya neden devam eder, onu burada tutan tam olarak nedir?
5. İşe girerken çalışana çekici gelen şeyler ile çalışmaya başladıktan sonra karşılaştığı gerçekler arasında çok fark var mı? Bu farkı ne kapatabilir?
Şunu da unutmamak gerekiyor ki, her EVP, aynı parmak izlerimiz gibi eşsiz ve tektir. Bir başka şirketin, organizasyonun çalışan değer önermesini benchmark almak ve ondan esinlenmek çok yanlış bir adım olacaktır.
Yukarıdaki 5 soruyu doğru yanıtlamak da yalnızca bir başlangıç olacaktır. Doğru kurgulanmış bir strateji ve iletişim takvimini de yanınıza almanız ve gerekirse yol üzerinde de çeşitli kararları değiştirmeniz gerekecektir.
Ya da hello@4c1h. com adresine mail atabilirsiniz! Bir kahve eşliğinde birlikte neler yapabileceğimizi her zaman konuşabiliriz :)
Ee, sizin yanıtınız nedir?
EVP’nizi biliyor musunuz?
the 4C1H team
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: