Bugün, iki insan tanıştığında öncelikle birbirlerinin isimlerini öğreniyor. Ardından gelen ikinci soru cümlesi ise “Ne iş yapıyorsunuz?” oluyor.
Bu soruya gelen yanıt ise, hepimizin bir şekilde hayatında önemli bir kimlik görevi gören ünvanlarımız oluyor. Asistan, uzman, şef, yönetici, müdür, direktör, koordinatör, C-level yönetici şeklinde uzayıp giden sonsuz bir liste var elimizde...
İşin geleceği bugünden kapımızı çalmışken ve yetkinlikler sonsuz bir hızda şekil değiştirirken, ünvanların da sabit kalmasını bekleyemeyiz elbette. Hiyerarşik yapılar zamanla yok olacak. Ama bazı görevler, sorumluluklar hiç değişmeyecek...
Mesela, önümüzdeki 10 yılda, dünyada 225 milyon kişinin yönetici konumuna geleceğini biliyor muydunuz?
Elbette ki yıllar geçtikçe şartlar değişir, kıdemler alınır, maaşlar artar... Değişmeyecek tek soru ise herkesin iyi birer <yönetici> olmayı başarıp başaramayacağı?
Zaman değiştikçe yöneticiliğin şekli de ister istemez değişiyor. Bu söz konusu yöneticiler ise sadece yönetici değil, artık bir lider olmak durumunda kalıyorlar.
Yönetmekten çok rehberlik etmesi beklenen yöneticileri geleceğe taşıyacak 10 kilit özellik ne olmalı?
1.Lider Olmak
Liderlik ve yöneticilik arasında süregelen ayrım aradan kalkmalı ve bir yönetici, her şeyden önce lider özelliği taşımalı. Onu örnek alan ve saygı gösteren kişiler kendiliğinden oluşmalı. Çünkü aslında yöneticilik, sadece görevlendirme değil kazanılan bir ünvandır. Saygı gösterirseniz saygı alırsınız. Peki iyi birer lider nasıl olunur? Buyrun diğer maddelere!
2.Yol Açmak
Bir yönetici, çalışanlarının önündeki engelleri kaldırmalı ve onların her daim ileriye gidip başarıya ulaşmalarını sağlamalıdır. Bunun yolu elbette deyim yerindeyse cephede savaşmaktan geçiyor. Bireysel olarak yaptığınız hatalardan örnekler vermek, “Bunu böyle yap!” demek yerine sebebi ile birlikte açıklamak, çalışanın özel hayatı ile ilgili bazı bilgilere sahip olmak (tabi ki ekip arkadaşı izin verdiği ölçüde) ve kişiye özel yönlendirmelerde bulunmak, yol boyunca bir yoldaş olabilmek çok kıymetli.
3.Teknolojiyi Anlamak
Elbette kimse sizden Steve Jobs olmanızı beklemiyor. Yine de yenilikleri takip etmek ve hangi teknolojinin şirketinize, çalışanlarınıza uygun olacağını, yarar sağlayacağını bilmek çok önemli. Bu durum, ekibinizde çalışan kişilerin daha konforlu bir çalışma alanına sahip olmasını da sağlayacağı için sizin de liderlik vasfınızı parlatacak!
4.Örnek Olmak
Bir yönetici, <Dediğimi yap, yaptığımı yapma.> atasözümüzü ne kadar az yaşatırsa, o kadar iyi bir liderdir. Yönetici, sözler ve emirler ile değil davranışı ile çalışanında bir etki uyandırmalıdır. Adeta bir kobay gibi değişimin ve dönüşümün öncüsü olmalıdır.
5.Kırılgan Lider Olabilmek
Yöneticileri yıllarca duygusuz olması gereken kişiler olarak bildik. Bunu yıkmak, iyi bir yönetici olmanın en önemli yolu. Yardım istemek, yanılmak, bir konuyu bilmemek, özür dilemek, fikirlere ve sorulara açık olmak yeni nesil liderliğin olmazsa olmazı. Bunları yapabilmek, şirketi yeniliğe götürür.
6.Paylaşıma ve Kolektif Zekaya İnanmak
Bir yönetici, insan olduğunun ve insanüstü şeyler yapamayacağının bilincinde olmalıdır. Her şeyi bilmek, hep doğru karar almak, mükemmel olmak pek inandırıcı değildir. Yönetici de bunun farkında olmalıdır ve bunun yerine ekiple paylaşmak, ekiple düşünmek ve ortak akla inanmak çok daha gerçekçi bir yöntemdir.
7.Bir Kibrit Çakmak
Yöneticilerin rolü, alışılagelen <yangın söndürme>nin aksine, bir fikrin kıvılcımını ateşlemek ve geleneklere meydan okuyup öncü olmaktır. Bazen risk almak, güzel sürprizlere giden kapının anahtarıdır!
8.Gerçek Zamanlı Olmak
Yöneticiler, yıllık uzun zamanlı incelemeler ve organizasyonlar yerine iş birliğine dayalı, anlık, kısa ve periyodik kontroller ile çalışanlara geri bildirim vermeye ve çalışanını tanımaya odaklanmalıdır. Neyi neden beğendiğinizi veya beğenmediğinizi söylemek size kazandırır. Çünkü açık iletişim, her şeydir!
9.Sınırlara Saygı Duymak
İletişim çağında olmamıza ve her daim ulaşılabilir olmamıza karşın, bir yönetici nerede durması gerektiğini bilmeli ve çalışanının özel hayat-iş hayatı dengesini sağlamayı gözetmelidir. Unutmayalım, ulaşılabilir olmak, her an her dakika müsait olunduğu anlamı taşımıyor.
10.Geleceğe Ayak Uydurmak
Zaman değiştikçe çalışma ve düşünce şekillerimiz de değişiyor. Bir yönetici tüm bu değişime açık olmalı ve değişimi kucaklamalı. Günün getirdiklerine uyumlanabilmek, eskide kalmamanıza yol açacaktır, unutmayın. Değişime direnmeyin, değişimle dans edin!
Bu yazıda https://thefutureorganization.com/10-principles-of-the-future-manager/ yazısından faydalanılmıştır.
Bir saate sığdırılmaya çalışılan üç saatlik gündemler, birbiriyle kesişmeyen fikirler ve sonunda “bunu sonra tekrar konuşalım” cümlesi... Çoğumuz bu döngüye aşinayız.
Belirsizliğin giderek arttığı dönemlerde çalışanların motivasyonunu yüksek tutmak, şirketlerin güçlü kalabilmesi için olmazsa olmaz.
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.