BLOG
Thursday, April 25, 2024

Geri Bildirim: Hatalardan Daha Fazlası

Geri Bildirim: Hatalardan Daha Fazlası

Geri bildirim kelimesini duyduğumuzda aklımıza genellikle hataların veya eksikliklerin konuşulması gelir. Aslında çoğu zaman hepimizin farkında olduğu gibi, etkili bir geri bildirim kültürü, olumlu ve yapıcı yorumları teşvik ederken aynı zamanda gelişim için bir fırsat sunduğunda işe yarar.

Sıklıkla unutulan şey ise: “İyi yapılan işler de iyi yorumu hak eder.”

Ekip içinde hatalar kadar başarıları da görüyor olması ve bunu takdir edebilmesi etkili bir lider olmanın özellikleri arasında yer almalıdır. Olumlu geri bildirimin gücünü tanımak, ekiplerini başarılarda motive edebilmek şirket içi iletişimi de güçlendirecek ve sürdürülebilir gelişime olanak tanıyacaktır.

İşte bu yüzden, geri bildirim kültürünün olumlu yönlerine odaklanmak için birkaç ipucumuz var:

  1. Pozitif Geri Bildirimin Gücü Adına: Pozitif geri bildirim, ekiplerin neyi iyi yaptığı ve başarıları hakkında farkındalık yaratır. Örneğin, bir proje yöneticisi, ekibinin yaratıcı çözümleri veya mükemmel iş birliği becerileri hakkında olumlu geri bildirim vererek onları motive edebilir. Bir sonraki projede doğru adımları atmalarını sağlayabilir.
  2. Doğru Zamanda ve Doğru Yerde: Geri bildirim alışverişinin zamanlaması önemlidir. Örneğin, bir toplantıda çalışanın yaptığı sunumdan hemen sonra olumlu geri bildirim vermek, onun motivasyonunu artıracak ve gelecekteki performansını olumlu yönde etkileyecektir.
  3. Somut ve İnşa Edici: Geri bildirim verirken soyut ifadelerden kaçınmalı ve olabildiğince somut örneklerle desteklenmelidir. Örneğin, "Sunumunuz çok etkileyiciydi, özellikle veri analizlerini net ve anlaşılır bir şekilde sunmanız çok hoşuma gitti" gibi örneklerle verilen bir geri bildirim, çalışanın hangi yönlerinin güçlü olduğunu açıkça ortaya koyar.
  4. Monolog Değil Diyalog: İyi bir geri bildirim kültürü, sadece yöneticilerin çalışanlara geri bildirim vermesini değil, aynı zamanda çalışanların da yöneticilerine geri bildirimde bulunmasını teşvik etmelidir. Bu, şirket içi iletişimi güçlendirir ve şirket kültürünün gelişimine katkı sağlar.
  5. Hatalıysam Ara:) Olumsuz geri bildirim de tabii ki değerlidir, çünkü hatalardan öğrenme fırsatı sunar. Ancak, olumsuz geri bildirimi yapıcı bir şekilde sunmaya ve çözüm önerileriyle birlikte vermeye dikkat etmek gerekir.

 

Güçlü bir geri bildirim kültürü oluşturmanın, etkili bir çalışan deneyimi sunmanın önemli noktalarından biri olduğunu unutmayalım. Bu süreçte birlikte ilerleyelim derseniz bize hello@4c1h.com üzerinden yazabilirsiniz.

 

Dilşad Acar

Content & Account Manager




Articles

Contact

Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi

No:399/B K:1 D:1

Kadıköy/İstanbul

You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below:




    Follow on Linkedin     Follow on Youtube     Follow on Instagram
up