The Future Organization’ın, MasterCard, SAP, Oracle, Kaiser gibi global ve lider şirketlerden son 16 ayda toplamda 140 CEO ile yaptığı araştırmanın sonuçları, 2030’a kadar geleceğe yön verecek liderlik trendlerinin altını çiziyor.
Bu trendlerin çoğu bugün de gündemimizde ancak görünen o ki önümüzdeki 10 senelik süreçte çok daha ön plana çıkacaklar.
Peki bu trendler neler? Gelin daha yakından bakalım!
Yapay Zeka ve Teknoloji
Yapay zekanın iş yapış biçimlerini, çalışma ofislerini ve çalışan profillerini çok yüksek ölçüde değiştireceği bir gerçek. Bununla beraber, bu konu beraberinde işimi kaybedeceğim korkusunu da yüksek oranda getiriyor. Liderlere, işte tam da bu noktada çok büyük görevler düşüyor. Çalışanlarının korkularını gidermek, bu yeni dönemi heyecanla karşılamalarını sağlamak ve kendilerine yeni iş alanları oluşturabilmek için kişisel gelişimlerine destek olmak, liderlerin yapay zeka ve teknoloji alanında verecekleri en büyük sınavlardan.
Değişim Hızı
10, 20 hatta belki 30 sene önce nasıl çalıştığımızı hatırlıyor olabilirsiniz. Bugüne yaklaştıkça, değişimin hızı ekonomik, iklim, teknoloji gibi birçok alanda çok daha sert hissedilir bir durumda. Daimi bir değişim rüzgarı hepimizi sarmış durumda. İşte tam da bu sebeple, liderlerin değişime kendilerini kapatmamaları ve bu dönüşüm enerjisi içerisinde fırsata dönüştürülebilecek alanları yakalaması gerekiyor.
Yeni Yetenek Havuzları
Çeşitlilik, katılım, Z kuşağı, iş hayatında aktif çalışan X kuşağının giderek azalması... Yetenek havuzlarının tanımları, bu kavramlar ile hızla değişiyor. Yetenekli, eğitimli insanları iş yerlerine çekmek giderek daha zorlaştırıcı bir durum haline geliyor. Şirket içindeki çalışma ortamından, takım çalışması ruhuna, çağın gerektirdiklerine hızlıca adapte olabilmek, iş ilanlarının yöntemini değiştirmek gibi ciddi adımlar atılması, önümüzdeki 10 sene içinde yetenek yönetimi konusunda ciddi değişiklikler yaratacak.
Amaç ve Anlam
Bugün, pekçok çalışan sadece şirketinin kendisine sağladığı paketler ile yetinmek yerine, içinde bulunduğu kurumun var olma sebebi, topluma ve insanlığa ne kadar faydalı olduğu ile de ilgileniyor. Hemen hemen her çalışan, sabahları kendisini işe götüren o anlamın peşinden koşuyor. Yaptıkları işin toplum içinde birilerine dokunduğunu, bir şeyleri değiştirdiğini görmek istiyor. Bu sebeple, yeni nesil liderlerin çalışanlarının ihtiyaçlarını doğru anlaması ve bu ihtiyaçlara tatmin edici yanıtlar verebilmesi gerekiyor.
İş Ahlakı ve Şeffaflık
Her şeyi bilen ve hiç hata yapmaması beklenen lider profili çok geçmişte kaldı. Çağın liderlerinden daha alçak gönüllü olmaları, daha takım ruhuna ve iş birliğine açık olmaları bekleniyor. Dünya, unvanlarının arkasına saklanmayan, hata da yapsa gerektiğinde hata yaptığını kabul edecek, özetle daha ‘insan’odaklı davranış ve iş yapış biçimlerine sahip yeni liderleri bekliyor.
Globalleşme
Teknoloji ile birlikte dünya daha küçük bir yer haline geliyor. Her ülke kendi ekonomisinden sorumlu olsa da, dünya ekonomisi yine dünyanın her yerinden bir arada çalışan insanların geliştirdiği projeler ve işler ile dönüyor. Neredeyse tüm şirketler global projelerin içinde yer alıyor. Bu şirketlerin liderlerinin de, farklı kültürleri, dilleri, alışkanlıkları sıcak bir şekilde karşılayan açık bir görüşe sahip olması gerekiyor.
the 4C1H team
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.