Birçok şirketin hibrit ya da uzaktan çalışma modellerini işine entegre ettiği bu dönemde, çoğunun gündeminde hem bu farklı çalışma modellerinde şirket kültürlerini korumak, hem de ekiplerinin farklı yerlerden çalışırken etkili şekilde işbirliği yapması için çözümler üretmek var. Birbirinden uzakta olan ekipler verimli bir şekilde nasıl çalışabilir ve yaratıcı projeler üretebilir, gelin birlikte bakalım.
Fast Company’nin The New Way We Work (Yeni Çalışma Şeklimiz) adlı podcastinde yazar Natalie Nixon fiziksel ofislerde çalışırken hepimizin aşina olduğu bazı toplantı öncesi ve sonrası yaratıcılık anlarını uzaktan çalışmaya adapte edebileceğimizi söylüyor. Nasıl mı?
Nixon’a göre aslında yaratıcılık kısıtlamaları seviyor. Evet belki artık ekibimizin tüm üyeleri ile ofiste toplantı sonrası konuşulanları pekiştirdiğimiz bir kahve sohbeti yapamıyoruz, ve birlikte asansöre yürürken toplantıda sormayı düşünemediğimiz bir şeyi soramıyoruz ama yine de ekibimizde uzaktan çalışanları da işe dahil etmek konusunda daha iyi olabiliriz. Ayrıca yaratıcı düşünmeyi tetikleyen bazı spontane yaklaşımları da sanal ortamda kullanabiliriz.
Çevrimiçi toplantıları kurum kültürünüzü güçlendirmek için kullanın.
Özellikle kalabalık toplantılarda içe kapanık çalışanları konuya katmak çok zor olabiliyor. Nixon bunun önüne geçmek için “Düşün, eşleş, paylaş” metodunu öneriyor. Artık birçok çevrimiçi toplantı platformunun sunduğu (Zoom, Teams, Google vb.) ekip odaları özelliği bunun için çok uygun. Toplantıya katılanlara bir soru soruyorsunuz, sonra da biri ile eşleşip bu soru üzerine belli bir süre boyunca konuşmalarını söylüyorsunuz. Onlar farklı odalara geçiyor ve bunun üzerine konuşup geri dönüyorlar. Sorular eğlenceli, merak uyandıran sorular olabilir, kendileri ile ilgili komik bir şeyi paylaşmalarını isteyebilirsiniz. Bu yolla, +50 kişilik bir toplantıda dahi her katılımcı kendisini dinleyecek ve konuşacak birine sahip olmuş oluyor. Çalışan bağlılığını artıran, kurum kültürünüzü güçlendiren etkili bir çözüm!
Ekibinizde samimi bir haber alma sistemi kurun.
Sanal toplantı sonrası ofiste çalışanların aralarında konuştuklarından uzaktan çalışanların maalesef haberi olmuyor. Sık karşılaşılan bu sorunun önüne geçmek için Nixon onboarding sürecinden aşina olduğumuz buddy uygulamasını öneriyor. Ekibin ofisten ve uzaktan çalışan üyeleri gün içinde kısa sanal kahve buluşmaları yaparak birbirleriyle bilgi paylaşımı yapabilir. Bu hem takım ruhunu güçlü tutar hem de eksik bilgi kalmasının önüne geçer. Hem de uzaktan çalışanlar ofiste konuşulan ve yapılanlardan habersiz kalmış ya da dışlanmış hissetmemiş olurlar.
Her konuda iş birliği şart olmayabileceği için iş birliği gereken ve gerekmeyen görevleri belirlerken dikkatli olun.
Uzaktan çalışmayı verimli kılan en önemli şeylerden birisi de derin çalışma dediğimiz konsantre olunan zamanların artması. Son zamanlarda birçok şirketin mimari seçimi olan açık ofisler, açık iletişimin önünü açtı ancak bu çalışma şekli dikkat dağıtıcı da olabiliyor. Eşzamanlı ve eşzamansız (yani birileri ile aynı anda ya da ayrı zamanlarda) çalışmayı dengelemek özellikle farklı yerlerden çalışan ekipler için verimliliği artırabiliyor. İş birliği elbette başkalarıyla yapılıyor ancak yeri geldiğinde birlikte yapılan bir proje online bir dosya üzerinden de takip edilebilir. Bugün teknoloji bir proje üzerinde birlikte eşzamansız çalışmayı da mümkün kılıyor. İş birliğinin ille de aynı anda bir arada olmak demek olmadığını kabullenmek ekibinizin hiç olmadığı kadar verimli olmasını sağlayabilir.
Yapay zeka hala yaratıcı düşünmede insanoğlunu geçemedi. İş birliği ve ekip çalışması da insanoğlunu yapay zeka karşısında güçlü kılan yeteneklerden. Yeter ki bu yeteneğimizi doğru şekilde kullanalım. Peki siz yukarıdaki önerilerimizden hangilerini ekibinizle kullanacaksınız? Hibrit ve uzaktan çalışma hakkındaki sorularınızı bizimle hello@4c1h.com’a e-posta göndererek paylaşabilirsiniz.
Güven, bir organizasyonun başarılı olması için temel unsurlardan biri. Çalışanların daha bağlı, daha üretken ve daha mutlu olmasını sağlıyor. Ama şöyle bir şey var: Güven inşa etmek için herkese uyan tek bir tarif yok. Her liderin kendi "gizli sosunu" bul
Yeni bir yıla “merhaba” dedik. Geçtiğimiz yıl başarılar, dersler ve mücadeleler ile dolu bir yıldı. Şimdi ise yeni başlangıçlar yapma zamanı.
Bu yıl, tüm şirketlerin kalbi sayılabilecek İnsan Kaynakları’nda işin İ’sine çift dikiş atma ve K’yi yeniden tanımlama vaktidir!
2024 sizler için nasıl geçti bilmem ama bana çok iyi geldi, özellikle son çeyrek! Öncelikle kendisine ve buraya gelmemi sağlayan kişilere teşekkür ederek, 2025 yılına dair bir manifesto yazmak istedim.
Yoğun toplantılar, teslim tarihleri ve masa başı rutinleri derken iş hayatının temposu bazen enerjinizi tüketebilir. Neyse ki, doğru ilham kaynağıyla motivasyonunuzu yeniden kazanmak mümkün! Beyaz yakalı çalışanların kariyerlerinde ve kişisel gelişim yolc
Bir düşünün, sosyal medyada şu "mutlu cuma" paylaşımları var ya; toplantıdan sonra bir grup çalışanın kahkahası ya da ofis bahçesinde bir kahve molası... Bu tür paylaşımlar, markanızın reklam kampanyalarından çok daha etkili olabiliyor. Çünkü insanlar, di
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.