“Holakrasi, ‘insanın, insan tarafından, insan için’ yönetildiği bir yönetim süreci değildir - organizasyonun, insanlar aracılığıyla, bir amaç için yönetilmesidir.”
― Brian J. Robertson, “Holakrasi: Hızla Değişen Bir Dünya için Yeni Yönetim Sistemi”
Geleceğin yönetim şekli olarak tanımlanan holakrasi yeni nesil bir yönetim modeli. Merkezi yönetim şeklinden farklı olarak, yetki ve karar alma süreçlerinin kendi kendini organize eden takım ve çalışanlar tarafından yürütülmesi üzerine kurulu. Bu düzende çalışanlar bir ünvana değil bir göreve sahip oluyor. Holakrasinin temel amacı çalışanlara daha fazla özerklik ve sorumluluk vermek ve bu yönetim modelini savunanlar bunun çalışanların işi sahiplenmesini, performansını artırdığını ve daha iyi bir çalışan deneyimi sunduğunu söylüyorlar. Peki holakrasiye nasıl geçiş yapacaksınız yani ilk adımlarınız neler olmalı?
Eğitim Şart!
Başlangıç noktası aslında çalışanlarınıza daha fazla inisiyatif vermek oluyor. Holakrasinin bir şirkete entegre edilmesi bir süreç ve bu sürecin titizlikle planlanması gerekiyor. Şirketinizde holakrasiyi uygulamaya belli departmanlarla başlayabilirsiniz. Tabii ki bu konuda öncesinde holakrasi konusunda eğitim ve destek almanız da çok önemli. Eğitim hem sizin hem de yöneticilerinizin bu konudaki endişelerinizi aşmanızda yardımcı olacaktır.
Dijitalleşmeyi İhmal Etmeyin!
Henüz bulut tabanlı sistemlere geçemedik diyorsanız ikinci adımınız şirketinizin dijitalleşme sürecini tamamlaması olmalı. Birçok şirket pandemi sırasında bu süreci hızlandırdı, siz onlardan değilseniz, holakrasiye geçiş yapacak olmasanız bile 2022 hedeflerinizden birisi bu olmalı.
Örnekleri İnceleyin!
Zappos gibi firmalar mikro işletme modelini kullanıyorlar ve holakrasi yönetim modelinde başı çekiyorlar. Mikro işletme modelini daha önce bu paylaşımımızda anlatmıştık. Şirket içinde şirket gibi düşünebilirsiniz. Siz de şirketinizde birden her şeyi değiştirmeye gerek olmadan pilot bir çalışma ile bir departman üzerinden bu yönetim modelini deneyebilirsiniz.
Organizasyonel çevikliğe ulaşmanın birçok yolu var. Holakrasi yönetim modeli bunlardan sadece bir tanesi. Şirket kültürünüzü daha çevik bir hale getirmek için desteğe ihtiyacınız varsa, hello@4c1h.com’a mail atarak bize ulaşabilirsiniz.
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.