“Holakrasi, ‘insanın, insan tarafından, insan için’ yönetildiği bir yönetim süreci değildir - organizasyonun, insanlar aracılığıyla, bir amaç için yönetilmesidir.”
― Brian J. Robertson, “Holakrasi: Hızla Değişen Bir Dünya için Yeni Yönetim Sistemi”
Geleceğin yönetim şekli olarak tanımlanan holakrasi yeni nesil bir yönetim modeli. Merkezi yönetim şeklinden farklı olarak, yetki ve karar alma süreçlerinin kendi kendini organize eden takım ve çalışanlar tarafından yürütülmesi üzerine kurulu. Bu düzende çalışanlar bir ünvana değil bir göreve sahip oluyor. Holakrasinin temel amacı çalışanlara daha fazla özerklik ve sorumluluk vermek ve bu yönetim modelini savunanlar bunun çalışanların işi sahiplenmesini, performansını artırdığını ve daha iyi bir çalışan deneyimi sunduğunu söylüyorlar. Peki holakrasiye nasıl geçiş yapacaksınız yani ilk adımlarınız neler olmalı?
Eğitim Şart!
Başlangıç noktası aslında çalışanlarınıza daha fazla inisiyatif vermek oluyor. Holakrasinin bir şirkete entegre edilmesi bir süreç ve bu sürecin titizlikle planlanması gerekiyor. Şirketinizde holakrasiyi uygulamaya belli departmanlarla başlayabilirsiniz. Tabii ki bu konuda öncesinde holakrasi konusunda eğitim ve destek almanız da çok önemli. Eğitim hem sizin hem de yöneticilerinizin bu konudaki endişelerinizi aşmanızda yardımcı olacaktır.
Dijitalleşmeyi İhmal Etmeyin!
Henüz bulut tabanlı sistemlere geçemedik diyorsanız ikinci adımınız şirketinizin dijitalleşme sürecini tamamlaması olmalı. Birçok şirket pandemi sırasında bu süreci hızlandırdı, siz onlardan değilseniz, holakrasiye geçiş yapacak olmasanız bile 2022 hedeflerinizden birisi bu olmalı.
Örnekleri İnceleyin!
Zappos gibi firmalar mikro işletme modelini kullanıyorlar ve holakrasi yönetim modelinde başı çekiyorlar. Mikro işletme modelini daha önce bu paylaşımımızda anlatmıştık. Şirket içinde şirket gibi düşünebilirsiniz. Siz de şirketinizde birden her şeyi değiştirmeye gerek olmadan pilot bir çalışma ile bir departman üzerinden bu yönetim modelini deneyebilirsiniz.
Organizasyonel çevikliğe ulaşmanın birçok yolu var. Holakrasi yönetim modeli bunlardan sadece bir tanesi. Şirket kültürünüzü daha çevik bir hale getirmek için desteğe ihtiyacınız varsa, hello@4c1h.com’a mail atarak bize ulaşabilirsiniz.
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: