HR Communicators #22’den Akılda Kalanlar!
Pandemi sebebi ile ara verdiğimiz HR Communicators etkinliğimizi, dün 400’e yakın çok yoğun bir katılımla gerçekleştirdik!
Yeniden Beraber dedik ve Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin liderleri ile çalışan deneyiminin son yıllardaki nabzını tuttuk.
İşte panelistlerimizin konuşmalarından notlar!
4C1H’den Notlar
Açılışımızı Kültür Tasarımcımız ve Kurucumuz Pınar Yarar gerçekleştirdi, çalışan deneyiminin geleceğinden bahsetti hem de 2022 için belirlediğimiz çalışan deneyimi trendlerinden bahsetti. Gelin yine altını çizelim…
Bu trendlerin tüm İK ve iletişim profesyonellerinin not alması ve bu trendleri projelendirerek hayata geçirmesi çok kritik.
Aydem Enerji’den Notlar
HR Communicators #22’nin ilk konuğu “Kültürel Dönüşüm Yolculuğundan Harika Bir İş Yeri Seçilmemize Uzanan Hikayemiz” başlıklı konuşmasıyla Aydem Enerji İnsan Kaynakları Grup Direktörü Fatih İslamoğlu oldu.
Bünyesindeki 15 şirket, 12.000 çalışan ve 40 yıllık tecrübesi ile enerji sektörünün öncüsü Aydem Enerji’de kültürel dönüşüm süreci ile başlayan Tek Aydem çalışan deneyiminin yol haritasını paylaşan Fatih Bey, bu gibi dönüşümlerde çalışan gönüllülüğünün ve çalışanın sesini dinlemenin ne kadar önemli olduğuna değindi.
Dönüşüm ile birlikte belirlenen hedef noktaların ardından Enerji için Biz işveren markasının da hayata geçmesi ile bu çatı altındaki aday deneyimi, Akademi ve yetenek programlarının da yeniden yapılanmasının önemine dokundu. Tüm bunlarla birlikte Aydem Eşit Hayat gibi sosyal sorumlu yanı da çok güçlü olan farklı projeler sayesinde GPTW başarısının nasıl geldiğine de değinen Fatih Bey, Türkiye’de aynı anda bu kadar yüksek sayıda grup şirketi ile GPTW tarafından sertifikalandırılan ilk şirket olduklarının da altını çizdi. Aydem Enerji, gelecekte, başarıda ve hayatta enerji yaratmaya, çalışan deneyiminde başarılı sonuçlar almaya devam edecek gibi gözüküyor!
Türk Telekom’dan Notlar
Etkinliğimizin bir diğer konuğu Türk Telekom Çalışan Deneyimi ve İşveren Markası Müdürü Esra Buldu, bize Değerli Hissettiren Çalışan Deneyimi Yolculuğu’nu nasıl tasarladıklarını anlattı.
Değişen dünya koşulları ve pandeminin de etkisiyle dijitalleşmeye duyulan ihtiyacın hızlandığından bahseden Esra Hanım, dijital çalışan deneyimi alanındaki çalışmaları çok önemsediklerini belirtti. Türk Telekom’un çalışan deneyimi stratejisinin alışılmış kuralcı insan kaynakları uygulamalarını geride bırakarak daha amaç ve paylaşım odaklı olduğunu, kişiselleştirilmiş bir çalışan deneyimi sunmayı çok önemsediklerini ekledi.
Bu hedefle çalışanlarının ihtiyaç ve beklentilerini anlamak için örgütsel empati yöntemi ile markanın sahip olduğu iş hedefleri ve kurumsal kültürünü aynı potada eritmek için çalıştıklarından bahseden Esra Hanım, Türk Telekom’da çalışan deneyimi uygulamalarının sürdürülebilir olmasının öncelikleri olduğunun altını çizdi.
“Adaydan mezuna” çalışanlara temas edilen tüm noktalarda yapılan uygulamaları titizlikle ele aldıklarını ve her zaman uygulamaları şirket genelinde başlatmanın öncesinde pilot çalışmalardan çıkan verilerin analizleri ile ön hazırlık yaptıklarını belirtti. Türk Telekom değerli hissettiren çalışan deneyimi yaklaşımı ile “2021 Yılı En İyi İnsan Kaynakları Yönetim Yaklaşımı” kategorisinde Gümüş ödülün sahibi oldu. Eminiz 2022’de bu dalda ödüller kazanmaya devam edecek!
Penti’den Notlar
“GPTW ile Avrupa’nın En İyilerinden Biri Olmanın Ritmi” konuşması ile etkinliğimizin bir diğer konuğu Penti CHRO’su Selim Arda Üçer’di.
Pandeminin ardından her çalışanın ilkleri deneyimlediği için yeni bir çalışan gibi ele alınması gerektiğini aktaran Arda Bey, Penti olarak girdikleri hem ticari büyüme hem de çalışan deneyimini iyileştirme yolculuklarından bahsetti.
Bir Japon felsefesi olan Kyosei (birlikte ortak yaşam ve çalışmak) rehberliğinde ilerleyen Penti’deki yetenek yönetimi takımı, sürdürülebilirlik ve toplumsal cinsiyet eşitliği takımlarından da bahseden Arda Bey, Penti Gömleği kavramına da değindi.
Kültüre uyumlu davranan kişilerin giydiği gömleği temsil eden Penti Gömleği, değerleri ve Penti’nin sahip olduğu büyürken küçük kalma prensibini, mütevazılık yaklaşımını da kapsıyor.
Şeffaf, çalışanı anlayan, ona dokunan iletişimler sonucunda bugün lovemark olmasının yanında Avrupa’nın da En İyileri arasına girerek GPTW seçilen Penti’nin ritmik yolculuğu tüm temposu ile devam ediyor!
Gilead’dan Notlar
Kısa bir moladan sonra bir sonraki konuğumuz “Gilead’da Gelişim, İşte Bu!” başlıklı konuşması ile Gilead İnsan Kaynakları Direktörü Elçin Uzun oldu.
“GileadlıOlmakİşteBu” çatısının barındırdığı unsurlardan bahseden Elçin Hanım, yapılandırılmış hikayeler yazmayı, bütünsel bir yaklaşımla her çalışanı bu sürece dahil etmeyi hedeflediklerini aktardı.
Liderlik sözlerinden ilham alarak ilerleyen Gilead’ın tüm çalışanlarla birlikte kocaman bir aile olduğunun altını çizen Elçin Hanım, #GileadlıOlmakİşteBu çatısı altındaki yaratıcı ve yenilikçi projelerinden, çalışanların güçlü yönlerine odaklanarak geleceğe yatırım yapan ve herkesi bu sürece dahil etmeyi amaçlayan G-Academy’nin hedeflerinden ve stratejilerinden bahsetti.
Öz verili çalışmanın çıktısı olarak 2021 yılında Stevie ödülleri kapsamında “Yılın İletişim ve PR Kampanyası” ve “Örnek İşveren Covid-19 Reaksiyonları” ödüllerinin sahibi olan Gilead, eminiz yeni başarılara daha imza atmaya devam edecek!
Esas Gayrimenkul’den Notlar
Esas Gayrimenkul İnsan ve Kültür Direktörü Aslı Kemal, “Esaslı Bir İşveren Markasının Dünü Bugünü ve Yarını” başlıklı konuşmasına Esas Gayrimenkul’ün işveren markası #Birlikteyiz #SeninleBirlikte’nin hikayesini anlatarak başladı. Yola çıkarken hayallerinin ortak amaç ve değerlere sahip bir takım olmak olduğunu söyleyen Aslı Hanım, 2019 yılında İnsan Kaynakları iletişimlerini değerler çatısında yapmaya karar verdiklerinden bahsetti.
Şirketin kurumsal değerlerini doğru bir şekilde anlatmayı çok önemsediklerini ve 2020 Şubat ayında Esas Gayrimenkul Genel Müdürü Cem Eriç’ten bir mektupla çalışanlara yeni işveren markasının iletişimini başlattıklarını belirten Aslı Hanım, bu süreçte Değişim Elçileri ile kültürel dönüşüm sürecini başlattıklarını belirtti.
2020 Mart ayında beklenmedik bir şekilde hayatımıza giren pandemi ile işveren markası iletişimlerinde dijital ortamda daha aktif olduklarını ve özellikle bu süreçte dijitalleşen ilk süreçlerinin çalışan deneyimi olduğunu, bu sayede Dijital Çalışan Deneyimi platformu kurarak bu alanda yaptıkları tüm çalışmaları ölçülebilir hale getirdiklerini anlattı.
Son olarak kurum kültürü anlayışının değişmesiyle beraber İnsan Kaynakları Departmanlarının adını da İnsan ve Kültür olarak değiştirdiklerini belirten Aslı Hanım, bunun da çevik yaklaşımlarının bir uzantısı olduğunu belirtti. Esas Gayrimenkul esaslı çalışan deneyimi uygulamaları ile fark yaratmaya eminiz bu yıl da devam edecek.
Magmaweld’den Notlar
“Kaynağı Biziz: Proje Gruplarının İşveren Markası Yolculuğu” konuşması ile etkinliğimize Magmaweld’den Emir Elöve ile devam ettik.
Hiyerarşiyi ve bürokrasiyi azaltmak hedefiyle unvan kullanımını kaldıran Magmaweld’in bu uygulamaya neden geçtiğinin hikayesini aktaran Emir Bey, çevik olma hedeflerinde organizasyonel değişimin öneminin altını çizdi.
İşveren markası kurma yolculuğundan ve buna yönelik oluşturulan hikayeden bahseden Emir Bey, organizasyon içinde neler olduğunu bilmenin ve geliştirilmesi gereken noktalara odaklanmanın önemine değindi.
Bu yolculukta oluşturulan stratejilerle hangi konulara ağırlık verilmesi gerektiğinden ve bu hedefle oluşturdukları proje gruplarıyla çalışmaları aktararak konuşmasını sonlandıran Emir Bey, sürecin gidişatından memnun olduklarını ve proje grupları çalışmalarının devam edeceğini belirtti. Eminiz ki Magmaweld Kaynağı Biziz işveren markası bünyesinde değerli çalışmalarında bu yıl da değerli başarılara imza atacak!
Norm Holding’den Notlar
“Geleceğe Değer Sürdürülebilirlik Projeleri” başlıklı konuşmasıyla son konuğumuz Norm Holding Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Uysal Simrooğlu oldu.
Sürdürülebilirlik alanında oldukça önemli çalışmalar gerçekleştiren Norm Holding’in sürdürülebilirlikle buluşma hikayesinden bahseden Duygu Hanım, bu konuda önceliklendirdikleri 11 önemli konuya ve bunlarla ilgili projelerine değindi.
Gün geçtikte bu konuların üzerine yenilerini ekleyerek ilerleme hedefinde olduklarının altını çizen Duygu Hanım, sürdürülebilirlik stratejilerini, insanı odağa alan gelişmeler yapacaklarını ve geleceğe dönük planlarını aktardı.
Sürdürülebilirlik alanında yapılan yeni çalışmalardan, kurulan yan şirketlerinden ve müşteri ilişkilerinden bahseden Duygu Hanım, eğitimlerine oldukça önem verdiği ekibini sürece nasıl dahil ettiğini ve Norm Holding çatısı altında eğitim ve sanat alanında yapılan etkinlikleri aktararak sözü kapanış konuşmasını yapmak için Kurucumuz ve Kültür Tasarımcımız Pınar Yarar’a bıraktı.
4C1H Notlar
Kültür Tasarımcımız ve Kurucumuz Pınar Yarar’ın belirttiği gibi HR Communicators webinar olmasının yanında aslında geliştirici fikirlere her zaman açık bir topluluk.
HR Communicators’ın mutfağında ciddi bir emek var, bu yüzden biz de tüm 4C1H ekibine teşekkür ederiz.
Pınar’ın da dediği gibi: “Her kurum benzer işler anlatsa da hepsinin hikayesi farklı.”
Hikayenizi keşfetmek istiyorsanız biz buradayız!
Her konuda destek almak ve fikir paylaşmak için bize hello@4c1h.com'a mail atarak ulaşabilirsiniz.
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: