BLOG
12 Ocak 2022 Çarşamba

İçimizdeki Şeytanları Tanıyor Muyuz?

İçimizdeki Şeytanları Tanıyor Muyuz?

Canımız Sabahattin Ali’nin romanı İçimizdeki Şeytan, insan dediğimiz varlığın binbir türlü ruh halini anlatır. Hayaller, endişeler, korkular, acizlikler, mutluluklar; insan olma haline ait türlü türlü duygu durum değişikliği ile buluşturur bizi. İnsana içindeki şeytanı gösterir yer yer.

Bu yazımızda kitaptan bahsetmeyeceğiz elbette. İçimizdeki şeytanları tanıma ve onlarla başa çıkma yöntemlerimizden bahsedeceğiz. Ancak 2022 yılında yaşadığımız dünyamız ve ruh hallerimiz, içimizdeki şeytanların ölümsüz olduğunu, her devirde orada hazır ve nazır beklediklerini kanıtlamıyor mu sizce de?

 “Yoo kanıtlamıyor.” diyorsanız, ne mutlu size! Bu mutluluk halinin tadını çıkartın ve naçizane tavsiyemize kulak verin: Belki de onunla nasıl tanıştığınızı hatırlamıyorsunuzdur veya “Aaa bu o şeytan mıymış?” diyecek kadar farkındalığınız yoktur.

 “Evet kanıtlıyor.” diyorsanız, buyrun şöyle çoook kalabalık grubumuza katılın. 

Haydi başlayalım!

Şimdi, sürekli içimizdeki şeytanlardan bahsediyoruz ancak bu sinsi türle dış ortamda da karşılaşmak mümkün:

“Canım bu şirkette o dediğin şey olur mu Allahaşkına?”

“Bu kadar zamanda o kadar kiloyu veremezsin.”

“Ekonomi gene iyi, ilerleyen günlerde daha kötü olacak.”

 Aaa merhaba size dış şeytanlar! İçimizdekilerin tam olarak nesi oluyorsunuz?

“Bu işi hayatta yetiştiremeyeceğim.”

“Zaten bugüne kadar ne istediğim oldu ki?”

“Kendimi bu kadar koruyorum ama kesin hasta olacağım.”

Yanıtımızı aldık, iç ve dış şeytanlar kardeştir, aynı kendi kendini yiyip bitirme ailesine aittir.

Peki bu şeytan kardeşler ile nasıl başa çıkabiliriz?

Şimdi bu konuyu daha netleştirmek için biraz kavramlardan bahsedelim haydi:

İlk olarak VUCA’yı ele alalım:

VUCA, 1987 yılında iki düşünür, akademisyenin içinde yaşadığımız ve halk dilinde “Yarınımız belli değil vallahi!” tanımına teknik bir açıklama getirme amaçları ile ortaya çıkmış. Volatility (Değişkenlik), Uncertainty (Belirsizlik), Complexity (Karmaşıklık), Ambiguity (Muğlaklık) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu ifade tam da 21. yüz yılın kilit kelimesi olarak sahnedeki yerini alıyor.

VUCA ile baş etmenin en kıymetli yollarından biri de yeni dünyanın en kıymetli yatırımlarında saklı: Psikolojik Sermayede!

Üniversite profesörü Fred Luthans, Psikolojik Sermaye için olması gerekenleri Psychological Capital: Developing the Human Competitive Edge kitabında şöyle açıklıyor: Öz yeterlilik, iyimserlik, umut, dayanıklılık. Psikolojik açıdan bu dörtlüye sahip olanların sırtı yere gelmiyor anlayacağınız.

Psikolojik sermayemizin sağlam olması için de duygusal dayanıklılık kavramı çıkıyor karşımıza.

Peki duygusal dayanıklılık nerelerde saklı?

  • Yaşadığın duyguların farkında olmakta ve onları kabul etmekte (Duygularını tanımadan onları ifade edemezsin ancak sana yaşattığı hisler giderek büyür ve içinden çıkılmaz hale gelir.)
  • Ölçülebilir, gerçekçi hedefler koymakta (bu ay 10 kilo vereceğim demek yerine bu hafta yarım kilo vermek istiyorum gibi daha gerçekçi hedefler koymak, iyimserliği korumak için daha etkili olacaktır.)
  • Değiştiremeyeceklerini kabul etmekte (Gündemle ilgili karşılaştığımız her şeyi kolektif olarak yaşıyoruz ve bazılarını değiştirme gücümüz yok. Bu nasıl olur? demek yerine Ben bunun içinde nasıl var olabilirim? Neleri değiştirmem gerekir? ve Bunun için cesareti nasıl bulabilirim? sorularına yanıt aramak daha etkili olabilir.)

Son maddemizse, yazının başında bahsettiğimiz şeytanları susturmayı içeriyor. Bunun için dış şeytanlar ile o an iletişiminizi kesin. İçeridekileri susturmak daha zor olabilir ancak şeytanlar konuşmaya başladığı anda demli bir çay, bitkiler, kitaplar, varsa çocuklarınız veya evcil hayvanlarınız, elinizde olan, sevdiğiniz her şey ve herkes bu şeytanların panzehiri, unutmayın.

VUCA dünyasındayız ve hayatta kalmak için en büyük gücümüz psikolojik sermaye. Duygusal olarak silahları kuşanın, dayanıklı olmanın hakkını verin.

Şeytansız günler dileriz!

Merve Biçer Arasıl

4C1H Partner/Content & Account Director




Blog Yazıları

İletişim

Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi

No:399/B K:1 D:1

Kadıköy/İstanbul

 

Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.




    LinkedIn’de takip et     Youtube'da takip et     Instagram'da takip et
up