Konumuz son günlerde popülerliği git gide artan, kullanım alanı oldukça geniş olan ve hepimizin mutlaka bir yerde karşısına çıkan ChatGPT.
Yapay zekaya dayalı bir sohbet robotu olan ChatGPT, birçok iş alanında yavaş yavaş kendini göstermeye başladı bile. Bu alanlardan biri de hepimizin sıklıkla temasta olduğu İnsan Kaynakları.
İnsan Kaynakları departmanları artık geleneksel yöntemler yerine chatbotlar ve yapay zeka gibi teknolojik araçlar kullanarak çalışanlarına daha iyi bir deneyim sunmayı amaçlıyorlar. People Management’a ait veriler de, İK profesyonellerinin yapay zeka çözümlerini günlük iş akışlarında kullanmaya açık olduğunu gösteriyor.
1000’den fazla oy toplayan LinkedIn anketi; İK profesyonellerinin %17’sinin ChatGPT uygulamasını görevleri için kullandığını, %20’sinin ise kendi görevleri dışında kullandığını gösteriyor. %33’ü bu uygulamayı kullanmadığını fakat kullanmak istediğini, %30’u kullanmadığını ve gelecekte kullanmayı planlamadığını belirtiyor.
Peki İK profesyonelleri ChatGPT’yi hangi süreçlerde ve neden kullanıyor?
ChatGPT, işe alım sürecinde özgeçmişleri taramak ve görüşmeleri planlamak gibi tekrarlanan görevleri İK ekipleri için kolaylaştırabilir. Bu süreci kolaylaştırırken aday deneyimini de geliştirmek adına gerçek zamanlı destek sağlayarak şirket ve başvuru süreci hakkında adayların sorularını da yanıtlayabilir.
İK ekipleri, ChatGPT'yi yeni işe başlayanların onboarding deneyimini iyileştirmek, ekiptekilerin iş yükünü azaltmak ve yeni başlayanların rollerinde başarılı olmak için ihtiyaç duydukları kaynaklara erişmelerini sağlamak için kullanabilir.
ChatGPT ile çalışanların beceri ve bilgilerini geliştirmek için ihtiyaç duydukları kaynaklara erişmeleri hızlı bir şekilde sağlanabilir ve programlarla ilgili soruları yanıtlanabilir.
Yöneticilere performans değerlendirmeleri yapma konusunda rehberlik sağlayan ChatGPT, performans ölçümleri veya geri bildirimlerle ilgili çalışan sorularını yanıtlayarak performans yönetimi sürecinde yardımcı olabilir.
Böylelikle İK uzmanları, çalışan performansı hakkında gerçek zamanlı içgörüler elde edebilir.
Çalışanların şirket politikaları, avantajları ve İK ile ilgili diğer konular hakkındaki sorularını yanıtlayan bir sohbet robotu olarak kullanılabilir.
Veri girişi, personel kayıtlarını yönetme ve raporların oluşturulması, ChatGPT'nin yardımcı olabileceği diğer görevlerdir. Personel veri tabanını analiz ederek çalışanları daha iyi anlamaya yardımcı olacak faydalı bilgiler de sağlayabilir.
Çalışan deneyimi oldukça kapsamlı bir konu. Alt başlıklarının bazılarında ise ChatGPT büyük bir rol oynayabilir.
Çalışan geri bildirimlerini toplamak, sirket politikaları, kültürü, prosedürleri ve faydaları hakkındaki sorular ve şikayetler için alan sunmak, İK ve çalışanlar arasındaki iletişimi sağlamak gibi konularda yardımcı olarak çalışan bağlılığını artırma hedefinde büyük bir yardımcı olabilir.
Blog yazımı tamamladıktan sonra ChatGPT’ye geleceği hakkında ne düşündüğünü sordum ve “Gelecekte, benim ve benim gibi dil modellerinin kullanımı daha da yaygınlaşacak ve doğal dil işleme alanında daha gelişmiş teknolojilerin ortaya çıkmasına yol açacak. Bu gelişmeler, insanların iletişimini daha etkili ve verimli hale getirecek ve birçok sektörde yeni fırsatlar yaratacak” dedi.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? Böyle bir gelecek mümkün mü?
Pelin Teksin
Content & Account Manager
Yoğun toplantılar, teslim tarihleri ve masa başı rutinleri derken iş hayatının temposu bazen enerjinizi tüketebilir. Neyse ki, doğru ilham kaynağıyla motivasyonunuzu yeniden kazanmak mümkün! Beyaz yakalı çalışanların kariyerlerinde ve kişisel gelişim yolc
Bir düşünün, sosyal medyada şu "mutlu cuma" paylaşımları var ya; toplantıdan sonra bir grup çalışanın kahkahası ya da ofis bahçesinde bir kahve molası... Bu tür paylaşımlar, markanızın reklam kampanyalarından çok daha etkili olabiliyor. Çünkü insanlar, di
Geri sayım başladı… 2025’e çok kısa bir zaman kaldı. Yeni bir yıla girerken çalışma alışkanlıklarımızı dönüştürerek daha güçlü ve daha keyifli bir başlangıç yapmanın yollarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü yeni bir yıl, yeni başlangıçlar, değişim ve
Bir saate sığdırılmaya çalışılan üç saatlik gündemler, birbiriyle kesişmeyen fikirler ve sonunda “bunu sonra tekrar konuşalım” cümlesi... Çoğumuz bu döngüye aşinayız.
Belirsizliğin giderek arttığı dönemlerde çalışanların motivasyonunu yüksek tutmak, şirketlerin güçlü kalabilmesi için olmazsa olmaz.
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.