Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Metaverse kavramının adeta hızına yetişemediğimiz bir dönemdeyiz. Metaverse fuarı, Metaverse’te açılış, mülakat, çalışanlara özel parti gibi haberlere siz de mutlaka denk gelmişsinizdir. Şirketlerin de radarına giren bu sanal dünyaya açılan pencere günümüz iş dünyasını dönüştürmeye çoktan başladı.
Özellikle İnsan Kaynakları alanında büyük etkisi olan bu dünyaya aslında Sims oyunundan birçoğumuz aşinayız. Peki bu yeni nesil internet dünyası İK’da ne gibi yeniliklere kapı açıyor?
Haydi gelin, hep birlikte inceleyelim!
İşe alım süreçleri
İşe alım süreçlerini Metaverse’e taşımaya başlayan şirketler şimdiden bir adım öne geçtiler bile. Sanal işe alım fuarlarından mülakatlara kadar farklı yöntemleri deneyerek potansiyel adaylara alışılmadık deneyimler sunuyorlar. Adayın “Bu şirkette çalışsam nasıl olur?” sorusuna VR gözlüğü veya diğer akıllı cihazlar gibi sahip oldukları teknoloji ile yanıt veren şirketler adaylara ofisi uzaktan deneyimleme hizmeti sunarak bir sıfır öne geçiyorlar.
Uzaktan çalışma
Pandemi ile hayatımıza giren bu kavram aslında beraber yapılan projelerin ve toplantıların teknoloji ile gayet yürütülebileceğini de hepimize gösterdi. Online görüntülü toplantı yorgunluğunu bir kenara bırakarak çalışanların farklı platformlarda avatarlarına bürünerek daha rahat etkileşim sağlayan teknolojileri kullandığı toplantılar bizi bekliyor. Örneğin, Meta’nın yarattığı çalışma ortamı Horizontal Workrooms uzaktan beraber çalışmayı verimli hale getiriyor. Beyin fırtınaları, bir proje üzerinde çalışmak, takımlardan geri bildirim almak ve sosyalleşmek için tüm çalışanlar sanal bir odada bir araya gelerek alışılmış yöntemlerden biraz olsun uzaklaşıyorlar.
Eğitim
Değişim yönetimi altında çalışanların bu dünyaya adapte olması için sağlam bir eğitimden geçmesi şart. Şirketler bu teknolojiye yatırım yaparken bunu en etkili şekilde kullanmak için çalışanlar için de eğitimler düzenlemek durumundalar.
İşin geleceğini sık sık konuşurken Metaverse de trendler arasında yerini alacak gibi görünüyor. İş hayatına atılan yeni teknoloji neslini düşündüğümüzde, bu sanal dünya etkileşimimizi daha da kolaylaştıracak mı? Yoksa iyi yönlerinin yanında kişinin gizliliğinin korunmasına kadar daha bir sürü önemli konunun da yer aldığı bu dünya bir kaosa mı yol açacak? Şimdiden sınırlarını anlamamızın oldukça güç olduğu Metaverse’ü deneyimleyerek göreceğiz gibi.
Peki siz bu yeni dünya için heyecanlı mısınız?
Pelin Teksin
Content & Account Manager
Yaratıcılık inovasyon, problem çözme ve kendini ifade gücü için gereklidir. En parlak zihinler bile yaratıcı engellerle karşılaşabilir.
Otokontrol; kişilerin kendi davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını yönetebilme yetisine denir. Hem özel hayatımızda hem de iş yaşamında başarılı olmak için bilinçli bir şekilde geliştirilmesi gereken becerilerden biridir.
“Acemi zihni” anlamına gelen Shoshin, bir konuya bilgi ve deneyimle ilişkili ön yargılar, kabuller ve alışkanlıklardan sıyrılarak, ilk defa görüyormuş gibi yaklaşmayı ifade eder.
Boston Consulting Group’un Haziran 2024 tarihli raporuna göre, dünyadaki çalışanların nerdeyse yarısı kariyerlerinin bir döneminde tükenmişlikle karşılaşmış. Çalışanları büyük oranda bu durumdan koruyan ise kapsayıcılık. Şirketinde değer gören, saygı duyu
Yirminci yüzyıl sinemasının dev ismi Orson Welles, bugün hala yaratıcılığın ve yeniliğin sembolü olmaya devam ediyor.
İş dünyasında sıkça "doğru iletişim kurmak" gerektiğinden bahsediyoruz. Problemlerimizi doğru anlatmak, daha iyi sunumlar yapmak, fikirlerimizi daha net bir şekilde ifade etmenin yöntemlerini araştırıyoruz.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.