İş hayatında bugüne kadar genellikle dışa dönük özelliklerin takdir edildiğini biliyoruz. Konuşkan, cevval, enerjik ve sosyal olmak her zaman daha çok takdir edilir. Hatta iş ilanlarında bile genellikle dışa dönük özellikler aranılan nitelikler arasında sıralanır.
Ancak şu da bir gerçek ki sosyal hayatta gördüğünüz içe dönük insanlar iş hayatında da var. Bazıları gözünüze çarpmıyor olabilir, bazıları da kabul edilmek için dışa dönük taklidi yapıyor da olabilir. Ancak dünya nüfusunun %25 ila 40’ını oluşturduğu tahmin edilen içe dönük insanların, yani introvertlerin iş hayatında karşınıza çıkmaması imkansız.
Kavramlara aşina olmayanlar için extrovert (dışa dönük) ve introvert (içe dönük) karakter yapılarını kısaca tanımlayalım:
Extrovert (dışa dönük) insanlar; enerjilerini dış dünyadan ve diğer insanlardan alırlar. Sosyal ve konuşkandırlar, dış dünyadan aldıkları enerjiyi dışarıya yansıtırlar.
Introvert (içe dönük) insanlar; enerjilerini kendi iç dünyalarından alırlar. Fiziksel enerjiye nazaran zihinsel enerjiye daha çok odaklanırlar.
Yazımızın ana konusu olan introvertlerin iş dünyası için pek “olumlu” özelliklere sahip olmadığını düşünüyorsanız, size birkaç başarılı introvert iş insanını tanıtmak isteriz; Bill Gates, Elon Musk, Warren Buffet, Mark Zuckerberg, Marissa Mayer.
Eğer siz de bir introvertseniz, bazı özelliklerinizin size iş hayatında oldukça avantaj sağlayacağını bilmelisiniz. Bu özelliklerin birkaç tanesinden bahsedelim:
Introvert karakter yapısına sahip olmayabilirsiniz. Ancak iş arkadaşlarınızın veya yönettiğiniz ekibin içinde içe dönük bir karakter muhakkak vardır. Onları “etkisiz” olarak nitelemek yerine yararlı özelliklerini kullanabilecekleri bir ortam yaratarak içlerindeki cevheri ortaya çıkarabilirsiniz.
İş dünyası sürekli değişiyor ve artık “başarılı bir çalışan”ı tek bir karaktere indirgeyemeyiz. Her insan, farklı koşullarda verimliliğini ortaya çıkarabiliyor. Çalışma koşulları, yönetim şekilleri hatta kurum içi etkinliklerin bile daha esnek bir yapıya gelmesiyle, aslında her iki karakterdeki insan tipinden de verim alabilmek mümkün.
Cengizhan Babacan / Copywriter
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.