BLOG
Wednesday, April 20, 2022

İş Hayatında Introvert (İçe Dönük) Olmak

İş Hayatında Introvert (İçe Dönük) Olmak

İş hayatında bugüne kadar genellikle dışa dönük özelliklerin takdir edildiğini biliyoruz. Konuşkan, cevval, enerjik ve sosyal olmak her zaman daha çok takdir edilir. Hatta iş ilanlarında bile genellikle dışa dönük özellikler aranılan nitelikler arasında sıralanır.

Ancak şu da bir gerçek ki sosyal hayatta gördüğünüz içe dönük insanlar iş hayatında da var. Bazıları gözünüze çarpmıyor olabilir, bazıları da kabul edilmek için dışa dönük taklidi yapıyor da olabilir. Ancak dünya nüfusunun %25 ila 40’ını oluşturduğu tahmin edilen içe dönük insanların, yani introvertlerin iş hayatında karşınıza çıkmaması imkansız.

Kavramlara aşina olmayanlar için extrovert (dışa dönük) ve introvert (içe dönük) karakter yapılarını kısaca tanımlayalım:

Extrovert (dışa dönük) insanlar; enerjilerini dış dünyadan ve diğer insanlardan alırlar. Sosyal ve konuşkandırlar, dış dünyadan aldıkları enerjiyi dışarıya yansıtırlar.

Introvert (içe dönük) insanlar; enerjilerini kendi iç dünyalarından alırlar. Fiziksel enerjiye nazaran zihinsel enerjiye daha çok odaklanırlar.

Yazımızın ana konusu olan introvertlerin iş dünyası için pek “olumlu” özelliklere sahip olmadığını düşünüyorsanız, size birkaç başarılı introvert iş insanını tanıtmak isteriz; Bill Gates, Elon Musk, Warren Buffet, Mark Zuckerberg, Marissa Mayer.

Eğer siz de bir introvertseniz, bazı özelliklerinizin size iş hayatında oldukça avantaj sağlayacağını bilmelisiniz. Bu özelliklerin birkaç tanesinden bahsedelim:

  • Yaratıcılık: Introvert kişilik özelliğine sahip insanlar biraz yalnız başına sessiz zaman geçirme eğilimindedir. Bu yalnızlık yaratıcı fikirlerini üretmeye yardımcı olur. Araştırmalar, yalnızlık isteğinin korku ve endişeden kaynaklanmadığı sürece, yaratıcı düşünceyi ve çalışmayı teşvik ettiğini gösteriyor.
  • Temkinli Karar Verme: Kendi iç dünyalarını dinlemeyi seven introvertler, karar verme aşamasında da daha kapsamlı ve temkinli bir yaklaşım benimseme eğiliminde olurlar.
  • Empati: Empati, sadece introvert insanlarda olan bir özellik olmasa da içe dönük insanlar daha fazla empati gösterme eğilimindedir. Bu da onların olayları daha iyi değerlendirmesine, iyi birer takım oyuncusu olmalarını sağlar. Hatta liderlik yapmaları gerektiği zaman empati yetenekleri onlara büyük bir avantaj sağlar.
  • Dinleme: Tahmin edeceğiniz üzere çok fazla konuşkan olmayan introvertler dinleme konusunda çok daha başarılıdır. Dinledikleri şeyi özümseyip detaylıca değerlendirebilirler.
  • İş / Yaşam Dengesindeki Hassasiyet: Introvertler iş yaşam dengesini sağlama konusunda çok daha hassastır. Bu onların çalışmayı sevmemesi anlamına gelmez. Kendi iç dünyalarından enerji aldıkları için kişisel zamana ihtiyaç duyarlar. Bunu sağlayabildiklerine çok daha verimli çalışırlar. Yönetici konumundaki introvertler ekiplerinin de iş-yaşam dengesini sağlayarak huzurlu bir çalışma ortamı oluşturabilirler.

Introvert karakter yapısına sahip olmayabilirsiniz. Ancak iş arkadaşlarınızın veya yönettiğiniz ekibin içinde içe dönük bir karakter muhakkak vardır. Onları “etkisiz” olarak nitelemek yerine yararlı özelliklerini kullanabilecekleri bir ortam yaratarak içlerindeki cevheri ortaya çıkarabilirsiniz.

İş dünyası sürekli değişiyor ve artık “başarılı bir çalışan”ı tek bir karaktere indirgeyemeyiz. Her insan, farklı koşullarda verimliliğini ortaya çıkarabiliyor. Çalışma koşulları, yönetim şekilleri hatta kurum içi etkinliklerin bile daha esnek bir yapıya gelmesiyle, aslında her iki karakterdeki insan tipinden de verim alabilmek mümkün.

Cengizhan Babacan / Copywriter




Articles

Contact

Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi

No:399/B K:1 D:1

Kadıköy/İstanbul

You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below:




    Follow on Linkedin     Follow on Youtube     Follow on Instagram
up