İş hayatında bugüne kadar genellikle dışa dönük özelliklerin takdir edildiğini biliyoruz. Konuşkan, cevval, enerjik ve sosyal olmak her zaman daha çok takdir edilir. Hatta iş ilanlarında bile genellikle dışa dönük özellikler aranılan nitelikler arasında sıralanır.
Ancak şu da bir gerçek ki sosyal hayatta gördüğünüz içe dönük insanlar iş hayatında da var. Bazıları gözünüze çarpmıyor olabilir, bazıları da kabul edilmek için dışa dönük taklidi yapıyor da olabilir. Ancak dünya nüfusunun %25 ila 40’ını oluşturduğu tahmin edilen içe dönük insanların, yani introvertlerin iş hayatında karşınıza çıkmaması imkansız.
Kavramlara aşina olmayanlar için extrovert (dışa dönük) ve introvert (içe dönük) karakter yapılarını kısaca tanımlayalım:
Extrovert (dışa dönük) insanlar; enerjilerini dış dünyadan ve diğer insanlardan alırlar. Sosyal ve konuşkandırlar, dış dünyadan aldıkları enerjiyi dışarıya yansıtırlar.
Introvert (içe dönük) insanlar; enerjilerini kendi iç dünyalarından alırlar. Fiziksel enerjiye nazaran zihinsel enerjiye daha çok odaklanırlar.
Yazımızın ana konusu olan introvertlerin iş dünyası için pek “olumlu” özelliklere sahip olmadığını düşünüyorsanız, size birkaç başarılı introvert iş insanını tanıtmak isteriz; Bill Gates, Elon Musk, Warren Buffet, Mark Zuckerberg, Marissa Mayer.
Eğer siz de bir introvertseniz, bazı özelliklerinizin size iş hayatında oldukça avantaj sağlayacağını bilmelisiniz. Bu özelliklerin birkaç tanesinden bahsedelim:
Introvert karakter yapısına sahip olmayabilirsiniz. Ancak iş arkadaşlarınızın veya yönettiğiniz ekibin içinde içe dönük bir karakter muhakkak vardır. Onları “etkisiz” olarak nitelemek yerine yararlı özelliklerini kullanabilecekleri bir ortam yaratarak içlerindeki cevheri ortaya çıkarabilirsiniz.
İş dünyası sürekli değişiyor ve artık “başarılı bir çalışan”ı tek bir karaktere indirgeyemeyiz. Her insan, farklı koşullarda verimliliğini ortaya çıkarabiliyor. Çalışma koşulları, yönetim şekilleri hatta kurum içi etkinliklerin bile daha esnek bir yapıya gelmesiyle, aslında her iki karakterdeki insan tipinden de verim alabilmek mümkün.
Cengizhan Babacan / Copywriter
Kültürün iş yaşamı üzerindeki etkisini, Fransa’dan Japonya’ya farklı ülkelerin işe yaklaşımları üzerinden inceleyelim.
Diderot Bütünlüğü’ne göre, satın aldığımız her bir parça bizim kimliğimizin bir parçası haline gelir ve bu parçalar ile uyumlu olmayanları değiştirme eğilimine gireriz.
Geçtiğimiz hafta sonu 4C1H’nin 8. yılını kutlamak için bir aradaydık. Bu artık bizim için gelenek haline gelmiş bir buluşma.
"Çalışan için, çalışana rağmen" uygulamalar geliştirmek yerine, "çalışan için, çalışanın ihtiyaçlarına göre" bir deneyim tasarımı için, kavramın en az kendisi kadar sade başka bir anahtar var: Geri bildirim.
100 yıl önce bu zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde halkımız zor bir mücadelenin egemenliğini kazandı.
İş ilanları ve açık pozisyonlar şirketlere her gün iş kaybına neden olabilir. SEO'nun inanılmaz bir fark yaratabileceği yer burasıdır!
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.