4C1H’nin ismindeki H harfi İngilizce “Human” (Türkçe “İnsan”) kelimesinin kısaltması. Kendimizi tanıtırken “Human” başlığı altında; insanı dinleyip, ihtiyaçlarını anlayıp onun değerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz diyoruz.
Gallup tarafından yapılan, sonuçları Ağustos 2022’de açıklanan bir araştırmaya göre, iş yerinde yakın arkadaşlıklar kuran çalışanlar;
Şimdi ismimizdeki H harfine dönelim.
Her zaman çıkış noktamız çalışanın ne dediği, ne istediği. Yeni tanıştığımız markalarla bir araya geldiğimizde hep bunu soruyoruz. “Çalışanlarınız ne istiyor, sordunuz mu, onları dinlediniz mi?” diyoruz.
Çalışanlar olarak, gün içerisinde zamanımızın büyük bir kısmını işte ve iş arkadaşlarımızla iletişim halinde geçiriyoruz. Hangi modelde çalışıyor olursak olalım -ofisten, sahadan, uzaktan veya hibrit- sosyal ilişkilere ihtiyacımız var. Bazı kurum ve yöneticilerin tercihi, özel hayatı iş dışında tutmak olsa bile bunun insan doğasına aykırı olduğunu biliyoruz. Gallup araştırmasının da gösterdiği gibi, insanın doğasıyla uyumlu bir ortam yarattığımızda ise performans, verimlilik, iletişim, iş tatmini olumlu yönde değişiyor.
Peki, İK profesyonelleri olarak sosyal bağların kuvvetli, arkadaşlıkların oluşabileceği bir çalışma kültürünü kültürü nasıl yaratabiliriz?
Yeni başlayanları yalnız bırakmayalım
Çalışanın şirket yolculuğunun ilk aşamasında öğrenmesi gereken pek çok bilgi, alması gereken pek çok eğitim var. Bunları yaparken ona rehber olacak, yazılı olmayan kuralları anlatacak, -belki de en önemlisi- diğer çalışanlarla arasında iletişim kurmasına destek olacak bir buddyye ihtiyaç var. Buddy programının başarısı görüşmelerin frekansından da geçiyor.
Microsoft’a göre ilk 90 gün buddysiyle 8’den fazla kez bir araya gelen çalışanların %97’si, buddylerinin onlara üretken olmaları konusunda yardımcı olduklarını belirtti. Bu sayı, buddyleriyle ilk 90 gün 8’den daha az kez buluşanlarda ise %56.
Daha fazla bir araya gelelim
Online ya da offline mümkün olduğunca çok bir araya gelecek fırsatlar yaratmak, hem ekip dinamiği hem arkadaşlık açısından çok faydalı. Sosyal kulüpler, yemekli buluşmalar, eğlenceli takım aktiviteleri, online kahve buluşmaları, online oyun günleri gibi faaliyetlerle çalışma kültürünü destekleyebiliriz.
Çalışanların kendilerini psikolojik olarak güvende hissettiği, işini severek yaptığı bir kültür yaratmak, aslında sorumuzun en geniş ve kilit cevabı. Bunu yaparken zorlamaya düşmemek ve liderlerin rol model olmasını sağlamak önemli.
Yapılması gereken şey aslında çalışanları nasıl daha keyifle ve isteyerek bir arada tutabiliriz diye düşünmek. Bu konular üzerinde bizimle birlikte düşünmek isterseniz e-postanızı hello@4c1h.com adresine bekliyoruz.
*Yazıda Jon Clifton'ın The Power of Work Friends isimli yazısından yararlanılmıştır.
Aslı İlmez Yılmaz
Partner - Business Development & Customer Relations Director
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: