BLOG
29 Nisan 2021 Perşembe

İş Yerinde Katılım ve Çeşitlilik Etkinliklerine 7 Örnek

İş Yerinde Katılım ve Çeşitlilik Etkinliklerine 7 Örnek

Bültenimizden bir önceki yazıda (http://4c1h.com/katilim-ve-cesitliligin-birbirinden-farki-nedir)  sizinle katılım ve çeşitlilik arasındaki farktan ve bu iki kavramın iş dünyasında nasıl başarı sağladığından bahsetmiştik. Şimdi ise çalışanların farklılığından beslenip farkındalık oluşturan 7 katılım ve çeşitlilik etkinliğine göz atmak istiyoruz. Okuyan bir kişiye bile yeni ufuklar açabilirsek ne mutlu bize! 

 

Öncelikle belirtelim ki bu faaliyetlerin her biri, “çeşitlilik ve katılım” söz konusu olduğunda, ikincisi yani katılım, ilkinin çalışması için esas gerekli olan şey… O yüzden biz, katılım ve çeşitlilik sıralaması ile gitmeyi tercih ediyoruz.

 

Ayrıca bir konuyu daha belirtmeliyiz ki aşağıda yazacağımız 7 örnek etkinliğin/egzersizin/oyunun çoğu fiziksel ortamda yapılmalı. Fakat çevrim içine taşıyabileceklerimizi de taşıyarak ya da sadece ana fikirlerini alarak bile bir farklılık yaratabiliriz!

 

Hazırsak başlayalım…

 

  1. Saygı Tartışması

Başlamak için basit ama önemli bir egzersiz. Buradaki fikir, çalışanların, meslektaşlarından birine, tercihen çok fazla iletişimde ve etkileşimde olmadıkları birine gidip kendini tanıtması... Selamlaşma kısmından sonra bu kişiler, kendi görüşlerince saygının ne olduğundan, bunu nasıl tanımladıklarından ve iş ortamında bunu nasıl gösterebileceklerinden örneklerle bahseder. Aynı döngü tüm grup için tekrarlanır, topluca konuşulur. Böylelikle, herkes kendi saygı kavramını yansıtacağı için farklı bakış açıları kazanılır ve diğerlerinin olayları nasıl gördüğüne dair fikir sahibi olunur.

 

Saygı Tartışması, çalışanların birbirleriyle etkileşim tarzları hakkında gerçekten düşünmelerini sağlamanın güzel bir yolu... Ayrıca çevrim içi olarak da yapılması çok olası!

 

  1. Yiyecek

İnsanları birleştirmenin ve çeşitliliği kutlamanın yemeklerden daha iyi bir yolu yoktur değil mi? Erasmus’a gitmiş olanlar bilir, her milletten öğrenci kendi yemeğini getirerek kültür etkinliği yapılır. Bunu ofis içinde yapmak güzel bir etkileşim olacaktır. Elbette daha sağlıklı günlerde… Çevrim içi olarak da yemek etkinliği ya da çay/kahve sohbetleri düzenleyip bir kaynaşma ortamı oluşturulabilir.

 

  1. Kavanozdaki Para

Belki dizilerde görmüşsünüzdür, yurt dışında söylenen her kötü söz için içine bir bozukluk atılan kavanozlar vardır. Bunu iş yerlerinde ayrımcı söylemler için kullanmak mümkün.

 

Söylenen her cinsiyetçi kelime için ya da bir stereotipi besleyen söylem için kavanozu doldurmak, değişimi dilde başlatıp farkındalığı artıracaktır. Belki bu etkinliği evde uygulayarak değişimi kendinizden başlatabilirsiniz ya da tüm ekibinize bunu yapmasını telkin ederek etkileşimli bir şekilde gelişmeleri birbirinizle paylaşabilirsiniz.

 

  1. Kâğıt Sepet Alıştırması

Ayrımcılığa ve eşitliğe yönelik çarpıcı bir oyun… Genelde sınıflarda oynanan bu oyunda herkes sınıf düzeninde olacak şekilde oturur, ortaya bir çöp kutusu konur ve kimse yerinden kalkmadan bu çöp kutusuna buruşturulmuş kâğıt atmaya çalışır.

 

Bu oyunla “ayrıcalık” kavramına bakıp bireysel katılımcılardan oluşan bir ekibin isterlerse birbirlerine nasıl destek olabileceği gösterilebilir. Ayrıca kapsayıcı eylemlerin, bir takımın hep beraber daha fazlasını yapmasına yardımcı olduğu da vurgulanır.

 

İzlemek isteyenler için “ayrıcalık” oyununun bir video animasyonu da mevcut: 

 

  1. Bir Adım İleri, Bir Adım Geri

Bu faaliyet, çalışanlara benzerliklerin insanları ne kadar farklı olursa olsun bir araya getirebileceğini göstermeyi amaçlıyor ve şöyle işliyor:

 

Grubun önünde birbirlerine bakan iki gönüllüye olur. Grubun geri kalanı ise bir kişinin diğerinden farklı olduğunu gösteren her şeyi söyler. Saç rengi, memleket, giyim kuşam, ayakkabılar… Akla gelen her şey. Bu iki gönüllü her fark için birbirinden uzağa adım atar; ortak bir yanları olduğunda ise geri adım atarlar.

 

Oyunun amacını basitçe söylemek gerekirse, birbirimizden ne kadar farklı olursak olalım bizi aynı noktada buluşturan bir şeyler vardır.  

 

  1. Çeşitlilik Takvimi

Birçok takvimi ve tarihi takip ediyoruz öyle değil mi… O takvimi biraz genişletsek mi? Sadece standart özel günleri kutlamak maalesef tüm çalışanları ait hissettirmez.

 

Bir çeşitlilik takvimi kullanarak birçok özel günü ve çok kültürlü tatilleri kutlamak farkındalık yaratmanın da güzel bir yoludur. Üstelik ofiste olmaya gerek bile yok!

 

  1. “… yım ama … değilim”

Bir başka basit ama etkili bir oyun… Gruptaki her bir kişiye bir kâğıt dağıtabilir ya da sadece sözlü olarak yapabilirsiniz. Her katılımcı "Ben ...yım ama … değilim" ifadesini doldurur. Örneğin: "60 yaşın üzerindeyim ama emekliliğime gün saymıyorum."

 

Bu etkinlikteki amaç, çalışanlar arasındaki klişelerden ve ön yargılardan kurtulmaktır. Bu oyun da yine bir çevrim içi toplantıda kolaylıkla yapılabilecek güzel bir etkinlik.

 

Bu 7 güzel örnekten sonra söylemeliyiz ki bunların hepsi bir paket program gibi. Başta da söylemiştik, “çeşitlilik ve katılım” söz konusu olduğunda, katılım, çeşitliliğin olması için çok önemli konumda. Ayrıca, katılım ve çeşitlilik konusunu başaran kuruluşların daha iyi finansal sonuçlar aldığını, inovasyona önem verdiğini ve çalışan bağlılığı konusunda daha başarılı olduğunu da geçen yazımızda belirtmiştik. Elbette bu kültürü oluşturmak bir gecede olacak bir iş değil. Yine de bu 7 örnek size yeni ufuklar açarak bir araç olabilir.

 

 

Bu yazıda https://www.digitalhrtech.com/diversity-vs-inclusion/ ‘dan yararlanılmıştır.




Blog Yazıları

İletişim

Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi

No:399/B K:1 D:1

Kadıköy/İstanbul

 

Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.




    LinkedIn’de takip et     Youtube'da takip et     Instagram'da takip et
up