2020’nin herkes için çok zor geçtiği su götürmez bir gerçek. İnsan Kaynakları departmanları için de COVID-19 süreci oldukça zorlayıcı geçiyor. Yıllardır bordrodan idari işlere kadar birçok konuda çalıştığını gördüğümüz İnsan Kaynakları’nı çalışan deneyimi, iç iletişim, işveren markası gibi konulara yoğunlaşırken daha sık görmeye başladık. Yaşamın her alanı gibi, insanı odağına alan tüm işler de dönüşmeye başladı, yeni alanlar keşfetti.
2020’de ise iş yapış şekilleri köklü bir şekilde değişerek normal dönemlerde yapılması yıllar alan dönüşümleri çok kısa sürede gerçekleştirmek zorunda kaldılar ve trend belirleyici oldular desek yeridir.
Dönüşümle ve değişimle bu kadar haşır neşir olan İnsan Kaynakları departmanlarının halihazırda uyguladığı veya ileriki dönemlerde uygulayacağı bu farklılıklar neler?
1.Uzaktan Çalışma
Hep söylüyoruz, en büyük değişikliği iş yerlerimiz yaşadı. Bazı şirketler için tercih edilen bir şık olmasa bile zorunlu olarak uygulanan uzaktan çalışma, pandeminin iş dünyasına en büyük getirisi oldu. Artık oldukça yaygın hale gelen uzaktan çalışma, kurumların işleyişini de şekillendirdi. Artık, salgın bitse bile ofislere dönmeyecek veya hibrit çalışacak bir şirketler düzeni mevcut ve tüm süreçler de buna göre planlanmak durumunda.
2.Çalışan Deneyimini Yeniden Tasarlamak
Önceki dönemlerde havalı ofisler, belki ofisteki bir kahve makinesi bile çalışanları etkileyebiliyordu. Adayları ofiste karşılamak güzel bir intiba oluşturuyordu ve görüşmeler sırasında oraya ait hissetme duygusu gelişiyordu. Elbette pandemi ile bu düzen de değişti. İnsan Kaynakları da artık tüm bu işe alım ve aidiyet prosedürünü baştan tasarlamalı. Bağlılık, iş birliği, ekip çalışması, iletişim ve refah gibi unsurlar, şirket kültürü açısından önemli oldukları için dikkatli bir şekilde ele alınmalı. Çalışanların fiziksel olarak ofiste karşılanmasalar bile şirkete bağlı olduklarını hissetmesi, sadık ve motive çalışanlar olmalarını sağlayacak.
3.En Büyük Destek İnsan Kaynakları’ndan
2020, işletmelerin ve organizasyonların çalışma biçiminde pek çok değişiklik getirdi ama kişisel düzeyde de herkesin stres seviyesini artırdı. Kendileri ve aileleri için endişelenen, işi ve geleceği konusunda güvensiz hisseden, ailelerinin geleceği konusunda endişe duyan ve pandeminin bize getirdiği stresle uğraşan çalışanlara bu konuda yardım edilmeli. Öte yandan, işverenler ve yöneticiler de aynı şekilde endişeli. İşin geleceğinin belirsizliği, liderliğin zorlaşması gibi birçok değişimle baş ediyorlar. İşte bunların ortasında, İnsan Kaynakları çalışanlarının tüm bunlara yetebilmesi hem çalışanların hem işverenlerin sorunlarına cevap olması gerekiyor. Kısacası İnsan Kaynakları bir nevi ön cephe görevi görüyor…
4.Teknolojiye Adaptasyon
İnsan kaynağına ulaşabilmek için dijital dönüşümün tamamlanması artık bir zorunluluk oldu. Tüm süreçlerin ve iletişimin dijital yürüdüğü bu çağa ayak uydurmaya bazı şirketler çok daha önce, bazıları ise yeni başladı. İşleri planlamak, çevrimiçi mülakatlar yapmak, dijital formlar aracılığıyla değerlendirme yapmak ve diğer hizmetlerin tümü dijital araçlar yardımıyla yürütülmeli ve tüm bu teknolojiyi şirketler kendilerine uyarlamalı. İnsan Kaynakları için artık dijital bir yüz edinip dönüşüm sağlamanın zamanı. Böylelikle sadece işler kolaylaşmakla kalmayıp, aynı zamanda verimli ve çevik hale gelecek.
5.Zihinsel Sağlık Programları
Bu dönemde sevdiklerimizden uzak kaldık, belki kayıplar yaşadık, belki işini kaybedenler oldu, belki hastalandık… İşte böyle zor zamanlarda, hele ki herkes aynı şeyleri yaşarken çalışanlara duygusal destek sağlamamak kabul edilemez. Çalışanların kendini ne kadar iyi hissederse o kadar iyi çalışacağı gerçeğinin yanında, sağlıklarına ilgi gösterilen bir yerde çalıştıkça bağlılıklarının da artması oldukça doğal bir süreç. Bu sebeple duygusal destek (wellbeing) çalışmaları artık İnsan Kaynakları’nın ayrılmaz bir parçası.
Pandemi, çoğumuz için işleri belirsizliklerle dolu ve zor hale getirdi. İnsan Kaynakları liderleri ve yöneticiler, yetenekleri kendilerine çekmenin, doğru adayları seçmenin ve onları motivasyonla çalıştırabilmenin yeni yollarını düşünmeli. Eskiden basit olan işler daha da zor hale geldi ve üstelik eskisi kadar da etkili yöntemler değiller. Şimdi, İnsan Kaynakları’nı bekleyen bu dönüşümler doğru bilgi ve adaptasyonla kolaylaşıp şirketleri bir adım öteye taşıyabilir.
Uzaktan çalışma dönüşümü, çalışan ve aday deneyimi, duygusal destek programları, dijital İK dönüşümü konularında danışmanlık için hello@4c1h.com bir tık uzağınızda! :)
Bu yazıda https://www.humanresourcestoday.com/edition/daily-certification-coaching-2021-01-08?open-article-id=15230844&article-title=hr-trends-that-will-reshape-work-in-2021&blog-domain=gethppy.com&blog-title=get-hppy ‘dan yararlanılmıştır.
Yaratıcılık inovasyon, problem çözme ve kendini ifade gücü için gereklidir. En parlak zihinler bile yaratıcı engellerle karşılaşabilir.
Otokontrol; kişilerin kendi davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını yönetebilme yetisine denir. Hem özel hayatımızda hem de iş yaşamında başarılı olmak için bilinçli bir şekilde geliştirilmesi gereken becerilerden biridir.
“Acemi zihni” anlamına gelen Shoshin, bir konuya bilgi ve deneyimle ilişkili ön yargılar, kabuller ve alışkanlıklardan sıyrılarak, ilk defa görüyormuş gibi yaklaşmayı ifade eder.
Boston Consulting Group’un Haziran 2024 tarihli raporuna göre, dünyadaki çalışanların nerdeyse yarısı kariyerlerinin bir döneminde tükenmişlikle karşılaşmış. Çalışanları büyük oranda bu durumdan koruyan ise kapsayıcılık. Şirketinde değer gören, saygı duyu
Yirminci yüzyıl sinemasının dev ismi Orson Welles, bugün hala yaratıcılığın ve yeniliğin sembolü olmaya devam ediyor.
İş dünyasında sıkça "doğru iletişim kurmak" gerektiğinden bahsediyoruz. Problemlerimizi doğru anlatmak, daha iyi sunumlar yapmak, fikirlerimizi daha net bir şekilde ifade etmenin yöntemlerini araştırıyoruz.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.