İnsan kaynakları profesyonelleri, tarihteki en büyük kırılmalardan biri ile yüzleşmek üzere. Görünen o ki, önümüzdeki on sene içinde, teknoloji, iş gücü üzerinde geri dönüşü olmayan izler bırakacak.
McKinsey’in yakın zaman önce yayınladığı bir rapora göre, katılımcı şirketlerin %60’ında 2030 yılına kadar işlerin %30’u insana ihtiyaç duymadan yapılabilecek. Dünya Ekonomik Forumu’na göre de, şu sıralar ilkokula giden çocukların %65’i, henüz bilmediğimiz mesleklerde çalışıyor olacak.
Peki böyle bir tablo karşısında, başarılı bir kariyer sürdürmek için işin profesyonelleri olarak kendimizi nasıl hazırlamalıyız?
Hiç şüphesiz, ekonomik, demografik ve teknolojik tüm dengeleri değiştirecek işin geleceği ile yapay zeka ve robotlar yeni iş arkadaşlarımız olacak. Ancak, unutulmaması gereken şu ki, robotlar hiçbir zaman her şeyi çok iyi yapamayacaklar. Sosyal ve duygusal zekada insanlar her zaman önde olmaya devam edecek. Bu sebeple, bu alanlardaki yetkinliklerine her zamankinden çok odaklanmaları gerekiyor.
Biz de bu sebeple, işin geleceğinde başarılı olmak isteyenlerin odaklanmaları ve geliştirmeleri gereken duygusal yetenekleri 6 başlıkta topladık!
Sevecenlik: Ekip arkadaşlarının ihtiyaçlarını gerçekten dinleyen ve çözüm bulmaya çalışmak.
Birleştiricilik: Bilginin ve takım olmanın öneminin farkına vararak, kişileri ve durumları hızla birbirine bağlamak, çözüm odaklı olmak.
İşbirliği: Farklı altyapılardan gelen fikirlerin en iyi sonucu çıkardığına inanan işin geleceği felsefesine göre, takım olabilmek ve işbirliğine açık olmak.
Merak: Sorunları çözmeden yeni ihtiyaçlar geliştirebilmek için keşfetmeye ve öğrenmeye açık ve hevesli olmak.
Eleştirel Düşünme: Bir sorunu tüm boyutlarıyla ele alabilmek ve sorunu çözüme kavuşturabilmek.
Yaratıcılık: Yapılan her işte, her düşüncede yeniyi ve farklı olanı bulabilmek.
the 4C1H team
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.