Nasılsın?
Bu yeni dönemde, aslında yeni demek bile artık doğru olmayabilir, insanoğlu ne çabuk alışıyor değil mi, olana, düzene… Kendine alan açmayı bir şekilde öğreniyor. Peki, hep başkasına yönelttiğin o soruyu, hiç kendine yöneltiyor musun? Nasılsın?!
İçine ışık tut!
“İyiyim, sen nasılsın?” cevabı otomatik dilinde dönerken, gerçekten nasıl olduğunu sor kendine. Evde vakit nasıl geçiyor, ihtiyaçların neler, nasıl hissediyorsun? Üzülmeye fırsat veriyor musun? Ya da iyi hissettiğinde bu anları çoğaltıyor musun?
Paylaş, ifade bulsun!
İnsan kendini fark edip, kendine alan açtığı ölçüde daha verimli bir hale bürünüyor. Dikkat et! İşte stresli olduğun dönemler uykunu tam alamıyor olabilirsin. Yemekler tatsız, kokular net olmayabilir. İş arkadaşlarınla, çalışanlarınla,açık bir iletişim kurup stresini paylaştığında hem kendine, hem de onlara paylaşım alanı yaratmış oluyorsun. Böylece ifade bulmuş oluyor içindekiler.
Dikkat, burada ben varım!
Araştırmalar da gösteriyor ki, insan odaklı şirketler çok daha verimli ve uzun vadede başarıya doğru ilerliyor. Ekip arkadaşlarının, çalışanlarının kendini iyi hissetmesi, bütünsel ferahlık hissetmesi çok önemli. Bu dönem de yaygınca kullanılan well- being dedikleri terim tam da bu!
Bütün hissetmek üzerine…
Aslında, fiziksel, mental ve tinsel olarak bütün hissetmek için bireysel olarak yapılabilecek çok fazla aktivite var. Meditasyon, nefes terapileri, düzenli spor, hobi edinmek, ya da her ne yapıyorsan yaptığın işe odaklanmak, beden zihin ve nefes farkındalığı bütünlüğe götürecek yollardan biri.
Dışarıda rüzgar güçlüyse?
Çalıştığın yer, evin, ofisin, ekip arkadaşların? Finansal konular? Evet bütün bunlar da bütünsel hissetmende aktif rol oynayabilecek etkenler. Ancak bir düşün! Sen içten güçlü olduktan sonra, nefesin, bedenin, zihnin ile ayakların köklü ve kendin olarak var olduktan sonra bütün dış etkenler dönüşmeye hazır! Belki de içinde bütün hissetikçe, senin onları algılama şeklin dönüşümün kapısını aralayacaktır?
Kabul edelim, baya alıştık!
Artık evde olmaya bir hayli alıştık. Yeni normallerimiz evden çalışmak, online seyahat etmek, online toplantılar, webinarlar, eğitimler olurken doğal olarak sen de dönüşüyorsun. Hızla adapte oluyor, adapte olamadığını düşünürken bile kendini online bir seminerde bulabiliyorsun. Madem öyle ayak diremek yerine sen de sosyalleş! Evet yanlış duymadın. Arkadaşlarını ara, online görüş. Well- being için kendinle olan anların kadar, diğer insanlarla iletişim şeklin de senin için gerekli.
İş çıkışı webinar ısmarlayayım mı?
Dışarıda kahve ısmarlayamadığına göre, çalışanlarına, ekip arkadaşlarına kendilerini farklı sohbetlerin içinde bulabilecekleri webinarlar ısmarlayabilirsin.
Sana öneriler sunacak değişik appleri indirebilirsin. Oradan gelen fikirler seni motive edebilir.
Şurası App köşesi, şurası kitap köşesi, ortada da sevgi olsun!
Farklı sağlık, sanat, kültür içerikleri için FOW.Connect uygulamasına bakabilirsin. İçindeki sağlık, kültür önerileri ve webinarlar ile eğlenceli günler geçirmene katkı sağlayabilir!
İletişim dili farkındalığı için farklı bakış açısı sunan Marshall B. Rosenberg’in “Şiddetsiz İletişim” kitabını okuyabilirsin!
Sevgiyle!
Bu metinde deneyim sözcüğünün çeşitli karşılıkları üzerinde durarak bilgilerimi tazelemek istiyorum. Tıpkı yeni bir sözcük türetmek için ölü dillere dönerek oradan kök almak gibi, deneyim sözcüğünün çeşitli disiplinlerdeki anlamlarına bakarak yeni fikirle
Felaketi bire bir yaşayanlar oldukça zor bir dönemden geçerken, uzaktan takip eden bizler de ikincil travma sahibi olduk. Hepimiz çalışırken bile haberleri dinliyor, depremzedelerin acılarına ortak olmaya çalışıyoruz. Peki bu süreçte, ikincil travmaya sa
Bu ay okuduğum bir makale* beni kurumsal nezaket kavramını düşünmeye sevk etti. Kurumsal nezaket, bir kurum içerisindeki çalışanların, liderlerin kendi ekip arkadaşlarıyla, müşterileriyle, tedarikçileriyle iletişim kurarken bunu saygı, empati ve nezaket ç
Geçtiğimiz hafta bir müşterimiz ile yaptığımız toplantıda, üzerinde sonradan da epey düşündüğüm bir soru geldi: ‘Bu kadar yüksek enflasyonun, rekabetin olduğu bir ortamda ben değerler iletişimi ile çalışanların gözündeki inandırıcılığımı nasıl sağlarım, o
Bu blogda bugüne kadar pek çok psikolojik ve hatta edebi olguyu çalışan deneyimiyle ilişkilendirdik. Çalışma hayatı doğası gereği birçok farklı alandan öğeleri içinde barındırıyor ve biz de onu bu öğelerle açıklayabiliyor, anlamlı hale getirebiliyoruz. Bu
2022’yi iyisiyle kötüsüyle geride bıraktık. Ülke gündemi bir yana benim için yeniliklerle dolu bir seneydi. Bu yeniliklerden biri de 4C1H ile başlayan yolculuğum oldu. Temposu yüksek, keyifli ve bir o kadar da öğretici bir yıl geçirdim. Peki neler mi öğre
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.