Günümüzün en çok konuşulan ve en gerekli konularından biri… E konu çalışan deneyimi olunca bizim de uzak kalamadığımız bir kavram…
Bu yazımızda dünyada kimsenin dilinden düşmeyen Diversity and Inclusion, yani çeşitlilik ve katılım kavramlarının farkına değinmek, organizasyonlarda ne gibi başarıları beraberinde getirdiğine biraz bakmak istedik!
Çeşitlilik ve kapsayıcılık arasındaki farkı anlamak istiyorsak, önce her iki terimi de tanımlamamız gerekir.
İş yerindeki çeşitlilik, farklı yaşlardan, kültürel geçmişlerden, coğrafyalardan, fiziksel yeteneklerden ve engellerden, dinlerden, cinsiyetlerden ve cinsel yönelimden gelen insanlardan oluşan bir iş gücü anlamına gelir. Ancak iş gücü çeşitliliği aslında tüm bu kategorilerin de ötesindedir. Bireysel çalışanları birbirinden farklı ve özgün kılan tüm unsurları içerir: bakış açıları, tercihler, özellikler ve hatta ön yargılar…
SHRM’ye (Society for Human Resource Management) göre katılım (dahil etme) ise tüm bireylerin adil ve saygılı bir şekilde muamele gördüğü, fırsatlara ve kaynaklara eşit erişime sahip olduğu ve kuruluşun başarısına tam anlamıyla katkıda bulunduğu bir çalışma ortamının oluşturulması olarak tanımlanabilir.
Peki çeşitlilik ve katılım hakkında konuştuğumuzda bu ikisi arasındaki fark nedir?
Basitçe ifade etmek gerekirse, çeşitlilik, “ne” ile ilgilidir ve iş gücünün yapısına odaklanır. Katılım ise tüm çalışanların dahil olduğu ve onların gelişimini sağlayan bir çalışma ortamı ve kültürünün “nasıl” yaratılacağı ile ilgilenir.
Böyle ayrı kavramlar olsun ya da olmasın, çeşitlilik ve katılım birbiriyle kardeşçe, el ele gider. :)
Peki bu iki kavram, iş yerlerine nasıl bir farklılık ve başarı sağlar? Bu iki kavramı kültürü haline getiren çalışma ortamlarında, organizasyonel başarının da aşağıdaki şekillerde beraberinde geldiği görülmüştür:
Daha iyi finansal getiri: 2015 McKinsey raporuna göre çeşitlilik açısından başarılı şirketlerin finansal getirileri %35 daha yüksek. Sadece cinsiyet eşitliği sağlayan kurumlara bakıldığında ise bunların finansal getirilerinin diğer şirketlerden farkı %15.
İşte katılım ve çeşitliliğin farkı, organizasyona kazandırdıkları çok özet bir şekilde bu anlattıklarımız gibi… Siz de çeşitlilik hedeflerinize ulaşmak için bunu odağa alan işe alım çalışmalarını artırabilir, herkesin hoş karşılandığını hissettiren bir kültür oluşturmak için çalışmaya başlayabilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda çeşitlilik ve katılımı örnekler üzerinden incelemeye devam edeceğiz!
Bu yazıda https://www.digitalhrtech.com/diversity-vs-inclusion/ ‘dan yararlanılmıştır.
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: