“Ölçmediğimiz şeyi yönetemeyiz” diyerek verinin önemini vurgular yönetim disiplinleri üzerine yazan Avusturyalı danışman Peter Drucker. Mevcut durumda nerede durduğunuzu bilmezseniz, nereye gideceğinizi nasıl bilebilirsiniz, rotanızı nasıl çizebilirsiniz?
Bu sorunun yanıtı için çalışan deneyimi profesyonellerinin aşina olduğu bir isim bize rehberlik yapıyor.
Şirketlerin çalışan deneyiminde bulundukları yeri anlamak için, Jacob Morgan’ın belirlediği 9 kategoriden yararlanabiliriz. Morgan, bu kategorileri markaların kültür, teknoloji ve çalışma ortamından oluşan 3 ana deneyim alanındaki varlıklarına göre oluşturmuş.
İlk ve en düşük seviyedeki çalışan deneyimindeki “deneyimsiz şirketler”; bu 3 alanda da zayıf olan, faaliyet göstermeyen şirketler. Maalesef eski moda ve hiyerarşik uygulamalarda takılmış şirketlerin gündeminde çalışan deneyimi yer almıyor.
Bir sonraki seviyede ise 3 şirket tipi var ve her biri tek konuda gelişmekte; teknolojide gelişen, çalışma ortamında gelişen ve kültürde gelişen.
Bir üst basamakta ise bahsedilen ana deneyim alanlarından ikisinde gelişmiş şirketler yer alıyor. Etkinleştirilmiş, güçlendirilmiş ve bağlı şirketler olarak 3 gruba ayrılıyorlar.
Son basamaktaki şirketler ise tüm alanlarda başarılılar. Yarı deneyimli diyebileceğimiz şirketler çalışan deneyimine bütünsel bir açıyla yaklaşırken deneyimli şirketler kültür, teknoloji ve çalışma ortamı alanlarında da fark yaratan bir seviyedeler. Pek az şirketin bu seviyeye ulaştığını da eklemeliyiz.
Peki, sizin şirketiniz hangi kategoride yer alıyor? Buna birlikte karar vermek, çalışan deneyimi haritanızda rotanızı birlikte çizmek için hello@4c1h.com’ya bir mail atmanız yeter!
*Yazıda Jacob Morgan’ın The 9 Employee Experience Categories isimli yazısından yararlanılmıştır.
https://www.linkedin.com/pulse/9-employee-experience-categories-jacob-morgan/
Aslı İlmez Yılmaz
Partner – Business Development & Customer Relations Director
Kültürün iş yaşamı üzerindeki etkisini, Fransa’dan Japonya’ya farklı ülkelerin işe yaklaşımları üzerinden inceleyelim.
Diderot Bütünlüğü’ne göre, satın aldığımız her bir parça bizim kimliğimizin bir parçası haline gelir ve bu parçalar ile uyumlu olmayanları değiştirme eğilimine gireriz.
Geçtiğimiz hafta sonu 4C1H’nin 8. yılını kutlamak için bir aradaydık. Bu artık bizim için gelenek haline gelmiş bir buluşma.
"Çalışan için, çalışana rağmen" uygulamalar geliştirmek yerine, "çalışan için, çalışanın ihtiyaçlarına göre" bir deneyim tasarımı için, kavramın en az kendisi kadar sade başka bir anahtar var: Geri bildirim.
100 yıl önce bu zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde halkımız zor bir mücadelenin egemenliğini kazandı.
İş ilanları ve açık pozisyonlar şirketlere her gün iş kaybına neden olabilir. SEO'nun inanılmaz bir fark yaratabileceği yer burasıdır!
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.