“Ölçmediğimiz şeyi yönetemeyiz” diyerek verinin önemini vurgular yönetim disiplinleri üzerine yazan Avusturyalı danışman Peter Drucker. Mevcut durumda nerede durduğunuzu bilmezseniz, nereye gideceğinizi nasıl bilebilirsiniz, rotanızı nasıl çizebilirsiniz?
Bu sorunun yanıtı için çalışan deneyimi profesyonellerinin aşina olduğu bir isim bize rehberlik yapıyor.
Şirketlerin çalışan deneyiminde bulundukları yeri anlamak için, Jacob Morgan’ın belirlediği 9 kategoriden yararlanabiliriz. Morgan, bu kategorileri markaların kültür, teknoloji ve çalışma ortamından oluşan 3 ana deneyim alanındaki varlıklarına göre oluşturmuş.
İlk ve en düşük seviyedeki çalışan deneyimindeki “deneyimsiz şirketler”; bu 3 alanda da zayıf olan, faaliyet göstermeyen şirketler. Maalesef eski moda ve hiyerarşik uygulamalarda takılmış şirketlerin gündeminde çalışan deneyimi yer almıyor.
Bir sonraki seviyede ise 3 şirket tipi var ve her biri tek konuda gelişmekte; teknolojide gelişen, çalışma ortamında gelişen ve kültürde gelişen.
Bir üst basamakta ise bahsedilen ana deneyim alanlarından ikisinde gelişmiş şirketler yer alıyor. Etkinleştirilmiş, güçlendirilmiş ve bağlı şirketler olarak 3 gruba ayrılıyorlar.
Son basamaktaki şirketler ise tüm alanlarda başarılılar. Yarı deneyimli diyebileceğimiz şirketler çalışan deneyimine bütünsel bir açıyla yaklaşırken deneyimli şirketler kültür, teknoloji ve çalışma ortamı alanlarında da fark yaratan bir seviyedeler. Pek az şirketin bu seviyeye ulaştığını da eklemeliyiz.
Peki, sizin şirketiniz hangi kategoride yer alıyor? Buna birlikte karar vermek, çalışan deneyimi haritanızda rotanızı birlikte çizmek için hello@4c1h.com’ya bir mail atmanız yeter!
*Yazıda Jacob Morgan’ın The 9 Employee Experience Categories isimli yazısından yararlanılmıştır.
https://www.linkedin.com/pulse/9-employee-experience-categories-jacob-morgan/
Aslı İlmez Yılmaz
Partner – Business Development & Customer Relations Director
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: