Lider Lider, nedir lider?
Liderlik, sözlük tanımı ile bir örgütün en üst düzey yönetimiyle görevli kimsedir. Başkalarını yönetmek ve motivasyon sağlamakla görevlidir. Biz de bu tanıma biraz zaman, biraz çağ, koşullar ve insan odaklı baktık!
İyi Okumalar & Sağlıklı Günler
Önce disiplin!
Disiplin denince akla ilk gelen sert, otoriter, baskın olabilir. İşinizde disiplinli olmak desek? Bunun içinde istikrar, kararlılık ve hedefler yer alır aslında.
Bir de, duygular!
Önce sen!
Kulağa bencil bir tutum gibi gelse de burada bahsettiğimiz, sıra önceliği değil. Kendinle temastan söz edeceğiz. “Birey değişirse dünya değişir.”
Bu söz belki de bütün hayatımıza uygulayabileceğimiz bir söz. Başkalarını değiştirmeye çalışmak yerine, önce kendine olan farkındalığı artırabilir misin? İş yerinde, evde, okulda, toplumda hayatın her alanında birey önce kendini görmeli, duymalı, kendine bakmalı. Dönüşüm sonra başlar.
Liderlerin de duyguları vardır!
Eski liderlik kalıplarını bilirsiniz. Güçlü, zorluklara göğüs geren, takımı için her şeyi yapabilen ve fedakarlıklar gösteren, çözüm üretmesi gereken kişilere lider denirdi.
Ancak yeni çağda, yeni algılarda, esnek zamanlarda liderler bir kalıpta olmak zorunda değil. Güçlü olmak, tek başına zorluklara göğüs germek zorunda değil. Kırılganlıklarını, duygularını, çözüm arayışlarını takımınla paylaşabilirsin. Duyguları yok saymak yerine, onları kabul edip, görüp ilerlemek daha rahat olabilir.
Paylaştıkça çoğalan takımlar
Yeni lider, fikirlerini ilettiği ölçüde kuruluşa değer katar. Projenin, belirli bir anda kişisel başarıdan daha önemli olduğunun farkında olur.
Bu yüzden bireysel olarak öne çıkmaktansa, takımla birlikte büyümenin değerini bilin ve ona uygun hareket edin. Sürekli adapte olmaya hazır ve yeniliğe açık durarak, belirsizliklerin getireceği savrulmalara karşı takımınla iletişimini hep sürdür. Çözümsüz kaldığın anları paylaşmanın gücünü hatırla.
Hem kendine, hem takımına yer aç!
Liderliğin yeni çağında, aslında kendine takım içinde yer açarken, takımındaki bireylerin, karar vermesi, sorumluluk alması için onlara ifade alanı açmayı dene. Yapılması gereken işlerin yanı sıra, robot olmadığını hatırla.
İnsan temelli kal; duygular, mantık, hedefler arasında dengeyi korumaya özen göster. Ne mantığı ön planda tut, ne duyguları yok say!
En iyisi bir olduğunu hatırla. Takımla birlikte motivasyonun, başarının kaynağı sensin, bunu unutma!
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.