BLOG
25 Mart 2021 Perşembe

Kırılgan ve Dürüst Bir Lider Olmak Çalışan Bağlılığını Artırmanın Yolu Olabilir Mi?

Kırılgan ve Dürüst Bir Lider Olmak Çalışan Bağlılığını Artırmanın Yolu Olabilir Mi?

Bir ekip çalışmasının olmazsa olmazına “güven” demek yanlış olmaz galiba. Peki ekip içinde birbirinize karşı savunmasız, kırılgan kalacağınızı bile bile birbirinize güveneceğiniz bir ortam var mı?

 

Biz bu hafta biraz güven ortamından ve kırılganlıktan bahsetmek, sağlam bir ekipte bu ortamı oluşturmanın yollarına değinmek istedik.

 

Kırılganlık diye bahsedip durduğumuz şey aslında kişinin insani yönlerini saklamaması; duygularını, zayıflıklarını gösterebilmesi. Sadece Türkçede, bunu karşılayan tek bir kelime olmadığı için “kırılganlık” denince içi boş kalıyor olabilir ama genel anlama odaklanmak gerektiğini hatırlatmak isteriz başlamadan. :)

 

Şimdi konumuza dönelim.

 

Sizce ekipte güven ortamı ve kırılganlık kültürü oluşturmak ne kadar sürer? Eğer çaba sarf edilirse, aslında uzun sürmez. Ancak işin sırrı pratikte! Mesela birini iyi tanıyorsanız ve bu kişi size güçsüz, kırılgan yanlarını da gösterebiliyorsa bu sağlam güven duygusunu onurlandırmayı bilmelisiniz. Bir başkasının hassas noktalarına nasıl basılacağını bilmeniz, bunu yapmak için fırsatlar aramanız gerektiği anlamına gelmez.

 

Güven ve kırılganlık her kurum için kritiktir. Çünkü bunlar olmadan, ekipler, önemli konular hakkında çekinmeden hararetli tartışmalara giremezler. Böylelikle güven ve kırılganlık eksikliği iki sorun yaratır:

 

  • Güvenden uzak konuşma ortamı, zarar verici ve olumsuz çatışmaların olasılığını artıracaktır.
  • Ekipte, herkesin dürüst fikirlerinden ve farklı bakış açılarından yararlanılmadığı için önemli konularda zayıf kararlar alınacaktır.

 

O Zaman Başlayalım!

Ekiplerle güven ve kırılganlık ortamı oluşturmak, bakıldığında kimsenin ilk önceliği değildir ancak son derece etkilidir. Buna nasıl başlayacağınızdan emin değilseniz, kişisel geçmişinizden, hayat akışınızdan yararlanın. Bu tür gayri resmi egzersizler, ekip üyelerinizi daha iyi tanımanın da güzel bir yoludur. Mesela sıradan bir ortamda aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:

 

Nerede büyüdün?

Çocukluğun nasıldı?

Bugün bulunduğunuz yere nasıl geldin?

Hayatta zorlandığını hissettiğin anlar neydi?

 

Bazı insanlar zor bir çocukluk geçirmiş ya da geçirmemiş olmaktan rahatsızlık duyabilir veya zorluklarla başa çıkmanın yollarını bilmediği için kendini farklı hissedebilir. Ancak buradaki amaç elbette insanları zorlamak değil. Önemli olan her kişinin kendi özgün hikayesini paylaşmasına izin vermektir.

 

Kırılganlığa ve Güven Ortamına Yer Açın

Ekibinizle güven ve savunmasızlık hakkında konuşmaya açık olun ve bu özelliklerin, bir kişinin iş yerinde sağlıklı ilişkiler kurma becerisini nasıl etkileyebileceğini anlamaya çalışın. Bu pratik ayrıca iş yerinde ilişki kurma stratejinizi ve yaklaşımınızı geliştirmenize yardımcı olacak ve olumlu sonuçları beraberinde getirecektir. Yalnızca, böyle anlarda gerçek bir sohbet sürdürmeyi unutmayın. Böylece, kişi, dinlendiğini ve değer verildiğini hissedecek, sorunları anında çözmenize ve harekete geçmenize olanak tanıyacak.

 

Rahatsız Olmakta Rahat Olun

Bir ekip lideri olarak insanlara kendini açıklayabilme fırsatı tanımak önemlidir. “Hesap verebilirlik” konusunda bir ekip üyesiyle özel olarak bu tür konuşmalar yapmak daha kolay olsa da grup olarak açıkça konuşmanın da faydaları vardır. Grup ortamında insanları dinlemek, diğer ekip üyelerinin bir başkasının hatasından veya yaşadığı zorluklardan öğrenmesini sağlar. Elbette bir performans değerlendirmesi ya da özel bir konuşmadan bahsetmiyoruz… Bununla birlikte, güven ve kırılganlık ortamı oluşturmaya yardımcı olmak için ekip olarak tartışılabilecek bazı konular vardır. Bu yepyeni bir kavram gibi görünebilir ancak liderler ve çalışanlar rahatsız olmaktan korkup bundan kaçınmamalıdır. Ekibiniz, biraz rahatsız hissetmeden belki de potansiyelini en üst düzeye çıkarmaya yaklaşmayacaktır. Çünkü biliyoruz ki bazen daha iyiye gidebilmek için konfor alanımızdan çıkmamız gerekir.

 

Önce Ekip!

Birlikte çalışarak ve diğer kişinin de bam teline basmadan birbirinize gerçeği söyleyerek ekibi hep ilk sıraya koymalısınız. Hem birebir görüşme, koçluk ve kariyer gelişimi için de olumludur.

 

İyi liderler, rol model olacak şekilde davranır ve çalışanları hem birebirde hem de ekiple beraber sürekli geri bildirim vermeye teşvik ederler. Geri bildirim almak, yöneticilere de daha iyi liderler olarak büyüme ve eleştirileri karşılamada örnek olma fırsatı verir. Ayrıca kırılganlık konusunda atılması gereken bir adım da liderlerin başkalarını gücendirmemek ve gücenmemek için uğraşmalarıdır. Aktif dinleme ve geri bildirim yoluyla da ekipleriyle güven ve kırılganlık ortamı oluşturmaya odaklanırlar.

 

Kısaca özetlemek gerekirse birbirine güven duyan ve birbirlerinin kırılgan noktalarını bilen ekipler oluşturabilmenin yolu önce ekibin başına kırılgan bir lider, daha sonra ise bolca bu konuda pratik yapmak. :)

 

 

Bu yazıda https://www.achievers.com/blog/engagement-trust-and-vulnerability/ ‘dan yararlanılmıştır.

 




Blog Yazıları

İletişim

Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi

No:399/B K:1 D:1

Kadıköy/İstanbul

 

Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.




    LinkedIn’de takip et     Youtube'da takip et     Instagram'da takip et
up