BLOG
3 Kasım 2022 Perşembe

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Işığında Çalışan Deneyimi

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Işığında Çalışan Deneyimi

Psikolog Abraham Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisini duymuşsunuzdur. Maslow bu teoride, 5 farklı insan ihtiyacı kategorisinden yola çıkarak insanların davranışlarını oluşturduğunu söyler. Bunlar:

  1. Fizyolojik ihtiyaçlar: Gıda, uyku, barınma, giyinme, sağlık, üreme
  2. Güvenlik ihtiyaçları: Şiddetten ve her türlü tehlikeden korunma, duygusal refah ve finansal güvenlik
  3. Sevgi ve Ait Olma İhtiyaçları: İnsan etkileşimi, aile ve arkadaşlar tarafından sevilme
  4. Saygınlık İhtiyaçları: Özsaygı, özgüven, başarı, başkalarına saygı duymak, başkaları tarafından saygı duyulma
  5. Kendini Gerçekleştirme: Erdemli, yaratıcı, içten, problem çözücü, ön yargısız ve hakikatleri kabul eder olmak

Bilmeyenler için de ihtiyaçlar hiyerarşisine değindiğimize göre işin çalışan deneyimi ile ilgili olan kısmına gelelim. Günümüzde birçok hastalık, sosyal durum Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisiyle açıklanıyor. Çalışan deneyimi niye açıklanmasın ki?

Hepimizin amacı gerek kendi hayatımızda gerekse iş hayatında son aşamaya ulaşıp “kendini gerçekleştirme” evresine gelebilmek. Kariyerinde kendini gerçekleştirebildiğine veya yaşı genç olmasına rağmen gerçekleştirebileceğine inanan çalışanlardan oluşan bir kurum yaratmayı kim istemez? Aslında çalışan deneyimi ile ilgili yapılan birçok proje de bunun için yapılıyor zaten. Ancak burada hiyerarşiyi göz ardı etmemek çok kritik. “Hiyerarşi” kavramı çoğu kişiye hoş gelmese de hatta günümüzde modasını dahi yitirmiş bir kavram olsa bile “kendini gerçekleştirme” aşamasına giderken oldukça kritik.

Maslow çok basit bir şekilde diyor ki; “Fizyolojik ihtiyacını karşılayamamış biri kendini gerçekleştiremez.” Hiyerarşide 1. ihtiyaçtan başlayıp adım adım gitmek gerekiyor. Aynı şeyi çalışan deneyiminde de gerçekleştirmek büyük önem taşıyor. Elbette çalışan deneyiminde “kendini gerçekleştirme” adımına gelmeden önceki adımlar Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi ile aynı olmayabilir. Hatta bu adımların içeriği farklı kurumlar özelinde değişiklik bile gösterebilir. Bu yüzden her kurumun kendi ihtiyaç hiyerarşisini inşa etmesi gerekiyor.

Piramidi inşa ederken çalışanlara kulak vermek çok önemli. Onların kurum içinde “fizyolojik” olarak tanımlayacağı ihtiyaçları temel ihtiyaç olarak baz alan kurumlar, kendini gerçekleştirme aşamasına ulaşan piramidi çizebilirler.

İşin özü; kurumunuz için kendi ihtiyaçlar hiyerarşinizi çizmeli ve bu hiyerarşiyi doğru uygulamalısınız. Eğitim, bilgi gibi temel ihtiyaçları eksik olan bir çalışana wellbeing etkinlikleri sunarak kendisini gerçekleştirmesinde yardımcı olamazsınız.

Maslow’un teorisi çalışan deneyiminde en iyiye ulaşmak için güzel bir yol gösterici olabilir. Elbette biz de uzmanlığımızı kullanarak kurumunuz için ihtiyaçlar hiyerarşisi oluşturmanıza yardımcı olabiliriz. 😊 Bize her zaman hello@4c1h.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz!

Cengizhan Babacan / Copywriter




Blog Yazıları

İletişim

Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi

No:399/B K:1 D:1

Kadıköy/İstanbul

 

Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.




    LinkedIn’de takip et     Youtube'da takip et     Instagram'da takip et
up