Psikolog Abraham Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisini duymuşsunuzdur. Maslow bu teoride, 5 farklı insan ihtiyacı kategorisinden yola çıkarak insanların davranışlarını oluşturduğunu söyler. Bunlar:
Bilmeyenler için de ihtiyaçlar hiyerarşisine değindiğimize göre işin çalışan deneyimi ile ilgili olan kısmına gelelim. Günümüzde birçok hastalık, sosyal durum Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisiyle açıklanıyor. Çalışan deneyimi niye açıklanmasın ki?
Hepimizin amacı gerek kendi hayatımızda gerekse iş hayatında son aşamaya ulaşıp “kendini gerçekleştirme” evresine gelebilmek. Kariyerinde kendini gerçekleştirebildiğine veya yaşı genç olmasına rağmen gerçekleştirebileceğine inanan çalışanlardan oluşan bir kurum yaratmayı kim istemez? Aslında çalışan deneyimi ile ilgili yapılan birçok proje de bunun için yapılıyor zaten. Ancak burada hiyerarşiyi göz ardı etmemek çok kritik. “Hiyerarşi” kavramı çoğu kişiye hoş gelmese de hatta günümüzde modasını dahi yitirmiş bir kavram olsa bile “kendini gerçekleştirme” aşamasına giderken oldukça kritik.
Maslow çok basit bir şekilde diyor ki; “Fizyolojik ihtiyacını karşılayamamış biri kendini gerçekleştiremez.” Hiyerarşide 1. ihtiyaçtan başlayıp adım adım gitmek gerekiyor. Aynı şeyi çalışan deneyiminde de gerçekleştirmek büyük önem taşıyor. Elbette çalışan deneyiminde “kendini gerçekleştirme” adımına gelmeden önceki adımlar Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi ile aynı olmayabilir. Hatta bu adımların içeriği farklı kurumlar özelinde değişiklik bile gösterebilir. Bu yüzden her kurumun kendi ihtiyaç hiyerarşisini inşa etmesi gerekiyor.
Piramidi inşa ederken çalışanlara kulak vermek çok önemli. Onların kurum içinde “fizyolojik” olarak tanımlayacağı ihtiyaçları temel ihtiyaç olarak baz alan kurumlar, kendini gerçekleştirme aşamasına ulaşan piramidi çizebilirler.
İşin özü; kurumunuz için kendi ihtiyaçlar hiyerarşinizi çizmeli ve bu hiyerarşiyi doğru uygulamalısınız. Eğitim, bilgi gibi temel ihtiyaçları eksik olan bir çalışana wellbeing etkinlikleri sunarak kendisini gerçekleştirmesinde yardımcı olamazsınız.
Maslow’un teorisi çalışan deneyiminde en iyiye ulaşmak için güzel bir yol gösterici olabilir. Elbette biz de uzmanlığımızı kullanarak kurumunuz için ihtiyaçlar hiyerarşisi oluşturmanıza yardımcı olabiliriz. 😊 Bize her zaman hello@4c1h.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz!
Cengizhan Babacan / Copywriter
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: