Amerikalı yazar ve keynote konuşmacısı Zig Zaglar’ın çok sevdiğimiz bir sözü var:
“İnsanlar, şirketlerdeki motivasyon faaliyetlerinin çok uzun süreli etkisi olmadığını söylüyorlar. E bir yerden sonra banyo yapmanın sonuçlarını da uzun süre boyunca görmüyoruz. Tam da bu yüzden bunu her gün yapmanızı öneriyorlar!”
Çalışan deneyimi, iç iletişim projeleri ve çalışan bağlılığına yönelik her tür faaliyet özen ve düzen istiyor. Düzenli olarak ve uzun vade hedeflenerek atılan her tohum ancak belirli bir süre sonra meyvesini vermeye başlıyor.
Bu süreçte en çok karşılaşılan durumlardan biri de, bu sürecin her bir etabının bir bütçe gerektirip gerektirmeyeceği. Elbette bütçe gerektiren aktiviteler, projeler olacağı gibi, hiçbir maliyet gerektirmeden çok çok verimli sonuçlar elde edilebilecek fikirler de var. Çalışanlarınızı mutlu etmek, motivasyonlarını artırmak için (her zaman dediğimiz gibi) çok paralar harcamanıza (her zamanJ) gerek yok!
Peki nedir bu maliyette düşük ama etkide yüksek çözümler?
Gelin, birkaç tanesine hızlıca göz atalım!
Görevleri çeşitlendirin!
Çalışanlara kolay ulaşabilecekleri ve sevdikleri konular üzerinden hedefler belirlemenin motivasyon artırıcı olduğu düşünülse de bu durum her zaman olumlu bir şekilde işlemeyebilir. Çünkü sıradan olan heyecanlandırmaz...
Zaman zaman zorlanacakları, hedefe giderken kendilerine öğretici deneyimler kazandıran hedefler belirlemek ve bu hedeflere giderken kendilerinin her zaman yanınızda olduğunuzu hissettirmek hem kişinin özgüveninin hem de motivasyonunun artmasına faydalı olacaktır.
Gönüllü faaliyetleri artırın!
Sosyal sorumluluk faaliyetlerine katılabilmeleri için çalışanlarınıza izinler vermek, hatta gerektiğinde bu konuda birlikte görev almak da motivasyon artırıcı bir diğer madde. Özellikle günümüz çalışma ortamlarının Y kuşağı ve sonrası ile yavaş yavaş domine edilmeye başlandığını düşünürsek, bu durum çok daha önemli bir hal alıyor. Çalıştığı markanın, içinde bulunduğu topluma ne verdiği ile ilgilenen bu yeni kuşak çalışanlar, gönüllülük faaliyetlerini destekleyen bir ortamda kendilerini çok daha motive hissedeceklerdir.
Sosyalleşin!
Bu maddeyi neredeyse tüm yazılarımızda ekliyoruzJ
Ufak molalar, kahve araları, öğlen yemekleri, iş çıkışı yemekler ya da öğlen araları... Zamanını siz seçin ama neyi seçerseniz seçin bu ufak dönemlerin motivasyon ve bağlılık anlamında çok büyük öneme sahip olduğunu unutmayın!
Maddesel olmayan ödüllere yer açın!
Tüm takdir & ödüllendirme programlarının sonucunda çalışanlara bir çek, bir altın ya da maddesel değeri olan herhangi bir başka ödül vermek zorunluluğu bulunmuyor.
Bu ödüller de tabi ki olmalı ancak bunlarla birlikte manevi açıdan kişiyi tatmin edecek ödül yöntemlerine de gidebilirsiniz. Şirket içi bir sosyal medya platformu olan Yammer üzerinden çalışanınızı etiketleyerek yapacağınız bir teşekkür, hem kişiyi motive edecektir, hem de alkışınızın başkaları tarafından da görünerek çok daha yankılanmasına yol açacaktır. Ekip toplantısında çalışanınıza herkesin içinde söyleyeceğiniz övgü dolu birkaç söz, bazen kısa bir mail dahi kişinin görünür olduğunu ve kıymetli bulunduğunu hissetmesini sağlayacaktır.
İşin özeti, çalışan motivasyonu düzenlilik ve emek isteyen harika bir yolculuk.
Bu yolculuğun tüm yollarıysa, yüklü bütçeler talep eden duraklardan geçmiyor...
Yeter ki isteyin!
the 4C1H team
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: