İzleyenleriniz var mı bilmiyorum ‘’Aaahh Belinda", 37 yıl sonra Netflix ekranlarında tekrar seyirciyle buluştu ve beni kendi dünyasının içine çekti!
Filmde ünlü oyuncu Dilara, sıradan bir şampuan reklamı çekiminde kendini ansızın senaryodaki Handan rolünde ve hayatında buluverir. Zengin hayatından bir anda ayrılan ünlü oyuncunun artık iki çocuğu ve piyango olarak da bir kocası vardır. Yeni hayatında modern ve ünlü bir oyuncu değil, bankacı Handan'dır. Eski kimliğine geri dönebilmenin ise tek bir yolu vardır: Handan rolünü mükemmel bir şekilde oynamak!
Film bana kendi hayatımızın başrolünde olduğumuzu hatırlatırken, farklı rolleri deneyimlemenin ne kadar heyecan verici olabileceğini de düşündürdü!
Her sabah aynı rolle uyanmak yerine, farklı bir karakter ile farklı hayatlarda rol almak ne kadar ilginç olurdu değil mi? Empati yeteneğimizi geliştirirken, farklı rolleri deneyimlemek hem kendimizi daha iyi anlamamıza hem de başkalarının bakış açılarını görmemize daha da yardımcı olurdu.
Filmin dünyasına tamamen dalmışken hemen konuyu iş dünyası ile de bağdaştırdım… Çünkü iş dünyasında da oldukça çeşitli rollerle karşılaşıyoruz. Bu anlamda en çok da yöneticilerin empatisine ihtiyaç duymuyor muyuz? Bence yöneticilerin birlikte çalıştığı takım arkadaşlarına empati göstermesi onların yeteneklerini ve potansiyellerini gerçek anlamda keşfetmelerine yardımcı oluyor. Sadece iş performansını artırmakla kalmıyor, bağlılık hislerimizi de güçlendiriyor.
Belki de bir gün, kendi hayatımızın sahnesinde farklı bir karakter ve farklı bir rolde uyanabiliriz. Belki de başkalarını anlamak için gelişen empati yeteneğimiz sayesinde, bu deneyime olan ihtiyacımız azalır…
Seda Menekşe
Content & Account Manager
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.