Pandemiden bu yana İnsan Kaynakları profesyonelleri insanı anlama odaklarını daha da artırdılar.
Hepimizin bildiği üzere çalışanların bağlılığı ve memnuniyeti üzerine çok kafa patlattılar. Üzerine yeni gündemler çıktı; çalışanların sürekli yeni seçenek ve pozisyonları araştırmasıyla sonuçlanan “Flört” akımı, eski iş ve pozisyonlara geri dönüşü tanımlayan “Boomerang Etkisi” ve son olarak “Sessiz İstifa” gibi akımlarla baş etme peşine düştüler.
Yetenek savaşları ile kültüre uygun adayları çekme derdi yılların vazgeçilmez uğraşıydı zaten, üzerine bir de genç kuşakların da iş hayatına dahil olması ile kuşak çatışmalarına derman arama süreçleri başladı.
Tüm bunlar şirket sahiplerinin, üst yönetimin büyük derdi olarak görülse de asıl işin operasyonunu İnsan Kaynakları Profesyonelleri çekti ve hala çekiyor.
Şimdi ise tüm bunlara ek olarak, yılın sonlarına geldiğimizde de yapılacak maaş zamlarıyla ne yapacaklarını bilemez durumdalar.
Artan enflasyon rakamları ile herkesin beklediği konu: “Maaşlarımız ne olacak?” sorusuna yanıt aramaya çalışıyorlar.
Yine ek olarak...
Sağlığa verilen önem, etkili liderlik, uzaktan çalışma, hibrit çalışma derken, ofise dönüş ve tüm bunları kapsayan şirket kültürü konuları İnsan Kaynakları masasının baş köşesindeki yerlerini aldı ve çalışanların hayatına daha çok etki etmeye hazır.
Çalışan deneyimi tasarımı, insan kaynakları hikaye anlatıcılığı gibi konularının da su yüzüne çıkması ile birlikte şimdi de İK profesyonellerinin eş zamanlı pazarlama bilgisine de sahip olmaları bekleniyor.
Görüyoruz ki İK ekiplerinin stratejik önemi sanıldığından çokmuş.
Peki insanı bu kadar merkeze almış, insanları anlama üzerine bu kadar kafa yoran İK’cıların sizce de anlaşılmaya ihtiyacı yok mudur? Onlar da aynı o şirketin bir çalışanı değil midir? Bu süreçte takdiri hak ediyorlar mıdır?
Cevabımız tabii ki evet olsa da...
Derman yine kendilerinde. Kendilerini psikolojik olarak güçlü tutmalarında.
Peki, Nasıl?
İnsan Kaynakları Profesyonelleri Yetkinlikleri Neler Olmalı?
İnsan Kaynakları görevinin ne kadar etkin ve yetkin olduğunu unutmamak gerek. İnsan Kaynakları profesyonellerinin yetkinlikler arasında ise en başta öz dayanıklılık olmak üzere, empati ve karar alma becerilerini gösterebiliriz.
Ve en önemlisi ise bence insan ilişkilerinin kuvvetli olması.
Duygusal dayanıklılıklarını artırırken, duygusal zekalarını etkin kullanmanın, kriz çözme becerilerini geliştirmenin talep edildiği kariyer yolunda ruhun esnekliği, liderlik ve yaptıkları işe anlam katma ve bunları ekip ile uyum içinde gerçekleştirme konularında çok iyi olmalılar.
Bakalım İnsan Kaynaklarını profesyonellerini daha hangi maceralar bekliyor?
Pınar Yarar
4C1H Kurucu & Kültür Tasarımcısı
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
***
studio.4C1H
Arnavutköy Mahallesi Bakkal Sokak No:22 D:8 Beşiktaş / İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below.