Şirketinizde Geri Bildirim Kültürünü Geliştirmenin 4 Yolu!
“Geri bildirim şampiyonların kahvaltısıdır.”
-Ken Blanchard
Bir çalışma ortamında geri bildirimin sihirli gücünün hepimiz farkındayız. Hatta iş dünyasında yapılan birçok araştırma geri bildirim alıp vermenin ne kadar önemli bir kişisel gelişim yolu olduğunu da kanıtlar. Bu alışverişin sıklığı ya da yapılış şekli şirketten şirkete değişiyor. Çalışan gelişimine önem veren şirketler, geri bildirimi aylık ya da haftalık olarak gerçekleştirerek sürekli hale getiriyor. Çalıştığınız yerde en son aldığınız geri bildirimi hatırlıyor musunuz? Hadi gelin, bu konu hakkında biraz daha konuşalım.
Peki Geri Bildirim Nasıl Olmalı?
Muhtemelen hepimiz en az bir geri bildirim alıp vermişizdir. Peki bunun doğru yolu nedir? Bazı işverenler, çalışanlarına performanslarını nasıl geliştirebileceklerini ya da işleri nasıl daha iyi yapacaklarına dair önerilerde bulunur. Diğerleri ise, sadece çalışanın neyi yanlış yaptığını vurgular. Sonunda bu, değişime ilham vermek yerine iş yerinde huzursuzluk yaratabilir. Amerikalı ünlü basketbol koçu John Wooden’ın da dediği gibi: “Bir zafiyeti ya da tatsız bir gerçeği dile getirmekten kaçınmamak gerekir; ama aynı zamanda öğrencinize, bunu çözebilmesi için yardım etmek gerekir”.
Bu alışveriş aklımıza sadece çalışan ve yönetim ilişkisini getirmemeli, değil mi? Çalışanlar arasında da sağlıklı bir şekilde gelişmesi oldukça önemli. Çünkü asıl hedeflenen, çalışanların endişelerini ve önerilerini dile getirirken kendileri de rahat hissettikleri ve işverenlerin yapıcı bir şekilde geri bildirimde bulunacakları bir alan yaratmaktır. Böylelikle çalışanlar kendilerini rollerinde geliştirirken, iş süreçleri de aynı ölçüde iyileştirilebilir. Şimdi de bu kültürü geliştirmenin yollarından bahsedelim.
Ekiplere yeni katılan çalışanlar için geri bildirim kültürünü ilk günden oluşturmak bunu bir alışkanlık haline getirmek için oldukça önemli. Çoğumuzun önceki geri bildirim deneyimleri çok da iyi olmayabilir. Bu sebeple bunu ilk günden başlatmak edinilmiş alışkanlıkları kırmak için oldukça etkili bir yoldur. Çalışanlara net ve basit sorular yönelterek, bunların sonuçları hakkında onlarla tartışmak hem onlara geri bildirimin iş yerinizde memnuniyetle karşılandığını hem de onlara verilen değeri gösterir.
Birden fazla geri bildirim kanalına sahip olmak sağlıklı bir geri bildirim kültürü oluşturmanın önemli bir parçasıdır. Bu kanalları oluşturarak çalışanların daha hızlı paylaşım yapmalarını sağlayabilirsiniz. Kurum içi anketlerini, sanal toplantıları, performans yönetimi platformlarını ve birebir görüşmeleri güçlü bir geri bildirim mekanizması oluşturmanın yolları olarak sayabiliriz.
Her zaman olduğu gibi bu aşamada da bir lidere ihtiyaç var. Liderler geri bildirim istediğinde, bu yalnızca yönetimin de kendilerini geliştirmelerini istediklerinin ve çalışanlarıyla uyum sağlama arzusu gösterdiğinin altını çizmekle kalmaz, aynı zamanda bir büyüme zihniyetini de vurgular.
Şüphesiz ki sağlam bir geri bildirim kültürü yaratmanın merkezinde çalışanları tanımak yer alır. Elbette bunun basit yolları var. Başardıkları küçük şeyler için bir tebrikler maili göndermek kadar basit olabilir. Onları tanımayı günlük rutinin bir parçası haline getirmek, başarılarını onların da duymasını sağlamak iş yerinde güven oluşturmak için şahane bir yoldur. Kişilerin güçlü yönlerinin farkında olması, gelecekte onlarla bunlar üzerinden ilerlemek açısından faydalı olabilir.
Siz de 2022’de şirketinizde geri bildirim kültürünü oluşturmak ya da geliştirmek konusunda destek almak isterseniz bize hello@4c1h.com’a mail atarak ulaşabilirsiniz.
Bu yazıda bu makaleden faydalanılmıştır.
Pelin Teksin / Content & Account Manager
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.