Hiç kimse yoktur ki yeni bir işin ilk günlerinde gözleri parlamasın, her güne çok heyecanlı başlamasın. Yepyeni bir çevre, güler yüzlü çalışma arkadaşları ve destekleyici yöneticiler, herkes için vazgeçilmez birer motivasyondur. Ancak zaman geçtikçe, bazı durumlar sıradanlaşmaya başlar ya da bir başka deyişle ilk günlerin pembe gözlükleri çıkınca gerçekler ortaya çıkmaya başlar. Bazı kişileri bu gerçekler motive etmeye devam etse de, bazı çalışanların isteklerine bu gerçekler uymaz... Bağlılık ve motivasyon zamanla ve ne yazık ki hızla düşmeye başlar.
Bağlılığı düşen çalışansa ortam içerisinde sorunlar üretmeye başlayabilir. Düşen performansların yanı sıra, diğer çalışanların modunu olumsuz anlamda etkileyebilir. Bu durum, kişinin işten ayrılmasına kadar gidebilir...
Elbette her problem gibi, bu problemin de çözüm yolları var. Yönetim ekiplerinin etkin ve hızlı çözümleri ile çalışan bağlılığının düşüşü engellenebilir.
İşte birkaç yöntem!
Neler bağlılığın düşmesine yol açar?
Ödüllendirme, geri bildirim kültürü, iletişim, çalışma ortamı, güven, takım ruhu, otonomi... Bu ve benzeri kavramlardan herhangi birinin eksikliği çalışanlardaki bağlılığın azalmasına, motivasyonun düşmesine sebep olabilir.
Durumun sebebinin bunlardan biri ile ilgili olduğunu düşünüyorsanız, hemen kolları sıvayın!
Belirle –İletişim Kur– Geliştir!
Konuları belirledik.
Peki bu kavramların eksikliği, kimleri etkiliyor? Hangi çalışanların bağlılığıklarında, motivasyonlarında düşüklük var? Şimdi sıra buna yanıt vermekte.
Bunlara yanıt vermek için, duygu durumları anlık değişmeye başlayan ve yüksek tepki veren, performansında gözle görülür bir düşüklük olan, eskiden yapmadığı halde sürekli yeni bir bahane ile çalışmaktan ve işe gelmekten kaçan çalışanlarınız size bir şeyler söylemeye çalışıyor olabilir...
Kişileri belirledikten sonra, sırada bu çalışanlar ile iletişime geçmek var.
Sorun ne, bu sorunu nasıl çözebilirsiniz? Belki iş hayatı ile ilgili değil, özel hayatı ile ilgili bir sıkıntısı vardır. Konuşmadan, iletişime geçmeden bunu bilmek çok mümkün olmayacaktır. Bu yüzden ufak molaları değerlendirmek, birlikte yemeğe çıkmak gibi ufak ancak etkili pratikler, çözüme daha hızlı ulaşmanızı sağlayacaktır.
Çalışanın ihtiyaçlarını belirledikten sonra, kaybetmeyi göze almak istemeyeceğiniz bir kişi ise belirli bir dönem kendisi ile özel olarak ilgilenmeniz gerekecektir. Kişiye özel aksiyon planı oluşturmak, dönem dönem bir araya gelmek, ulaşılabilir ve motive edici hedefler belirlemek, takdir etmek, takım içindeki ilişkileri güçlendirici faaliyetlere girişmek oldukça faydalı olacaktır.
Birçok konuda olduğu gibi, burada da çözüm iletişim kurmaktan ve gerçekten sorunu çözmeye istekli olmaktan geçiyor. Kolları sıvayarak samimiyetle yolda ilerlemenin hem çalışanlara hem şirkete kısa vadede olumlu sonuçları olacağını hızla göreceksiniz...
the 4C1H team
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: