Adaptasyona adapte olmak ya da olmamak...
Bu dönem her şey değişti.
Çalışma şekilleri, bu çalışma şekillerine bağlı yeni ihtiyaçlar, bu ihtiyaçların karşılanması için yeni bir süreç ve tabii bu yeni sürece adaptasyon.
Adaptasyon sağlamak nesiller boyu güçlü ve hayatta kalabilmenin en önemli adımı belki de.
Şirketler de bu yeni döneme adaptasyon sağlamak için hızlı ve etkili kararlar almaya çalışıyor.
Bu hızlı kararlardan biri de, değişen sistemde yeni açılabilecek pozisyonlar için aday görüşmeleri ve işe alımlar. İşe alınacak adaylar için, aslında var olan ancak çok yaygın kullanmaya başlamadığımız, bu süreçte kullanmaya başlamak durumunda kaldığımız “online mülakatlar”.
Yüzyüzeler başka bahara!
Bu dönem online mülakatlarla yolunuza devam etmek durumundaysanız, hiç canınızı sıkmayın! Evet yüzyüze görüşmek belki daha etkili… Adayı tanımak, değerlendirmek, becerilerini tahlil edebilmek açısından daha kolay. Ancak bu dönem maalesef böyle bir şansımız yok. O halde nasıl yapacaksınız?
Gelin birkaç ipucuna göz atalım.
Teknolojinin keşfi!
Evet yanlış değil. Bu dönem resmen teknolojiyi kullanma konusunda hızlandık. Yeniden keşfediyoruz. Peki ya, işe alımda nasıl kullanacaksınız? Video konferans yapacağınız uygulamaları iyice inceleyin. Analiz edin. Bakın bakalım hangisi daha rahat ve ulaşılabilir. Siz hangi platformu kullanırken daha rahat ediyorsunuz?
Aynı şekilde adayın da aynı platforma ulaşabilmesi ve kullanabilmesi önemli.
Bu gibi durumlarda herkesin en hızlı ve mümkünse ücretsiz bir şekilde ulaşabileceği uygulamaları tercih ederek süreci kolaylaştırmanız gerekiyor.
Açık açık konuşalım!
Adayınızla açık ve net bir şekilde iletişim kurun. Şu an bulunduğu ortam, mülakat için rahat hissedip hissetmediği, iletişim araçları veya uygulamalarına ulaşabilirliğini öğrenin ki; bu hem adayın kendini rahat ifade edip potansiyelini ortaya koymasına yardımcı olsun hem de sizin şirketinizin izlenimini de olumlu etkilesin.
Hazırlanın mülakata oturuyoruz!
Eh, evdeyiz ve mülakatlara gidemeyeceğimize göre evlerde sandalyede oturup bu süreci geçireceğiz. Evden mülakat yapıyor olsanız da giyiminize özen gösterin.
Ayağınızda pofuduk terlikleriniz kalabilir tamam!
Arkanızdaki –varsa- tabloları, kitaplığınızı ve renkleri ayarlayın. Aslında siz de bir imaj yaratıyorsunuz, unutmayın. Işığı da doğru açıya alın. Arkanızdan değil, önünüzden gelsin.
Gözler kalbin aynası...
Kamerayı doğru açıyla ayarlamayı unutmayın. Sonuçta karşınızdaki aday da sizinle iletişim kurma ve sizi tanıma sürecinde. Konuşurken bakışlarınız kamerada olsun ki, aday onunla göz teması kurduğunuzu hissetsin! Ekrandan sürekli kendinize bakmayın Jİyisiniz iyi... J
İletişimi koparmayın!
Zaten online yürütülmeye çalışılan bu mülakat sürecinde, adayı süreç hakkında bilgilendirerek, mail atarak, uzaktan yürütülen iletişimi daha aktif ve verimli bir hale getirebilirsiniz.
Unutmayın karşılıklı bir şekilde adaptasyon yaşıyoruz. İşverenler de çalışanlar da hem bireysel hem de çalışma şekli ve alanı itibariyle yeni sürece adapte olmaya çalışıyor.
Anlayışlı olmak, bilmediklerini öğrenmek, karşılıklı öğretmek ve paylaşmak, bunu yaparken iletişimi açık ve dürüst kullanmak bu süreci daha hızlı ve adapte olabilir yapabilir. Bizden söylemesi!
the 4C1H team
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: