Geleceğin iş gücü, sürekli akışta kalmaktan geçiyor. Teknoloji sayesinde, ‘her zaman, her yeri’ kolaylıkla bir iş yerine çevirmek artık mümkün. ABD Çalışma İstatistlikleri bürosuna bağlı İşçi İstatistikleri bürosunun verdiği rakamlara göre, son zamanlarda çalışanların %23’ü uzaktan çalışma yöntemine çoktan geçmiş durumda.
Bununla birlikte, uzaktan çalışmanın hala daha çalışma ortamından kopmak ya da daha az çalışıyor gibi görünmek algısını yenmiş durumda değiliz.
Peki, gerçekler de böyle mi?
Human Resources Today’in, ABD’de 1.000 kişi üzerinden yaptığı araştırma sonuçları gösteriyor ki, uzaktan çalışanlar uzaklaşmıyor, tam tersine gelişiyor!
İşte araştırmadan öne çıkan çarpıcı birkaç sonuç:
* Araştırmaya göre, bir Amerikalı (eğer metropolde değilse) ortalama olarak zamanının 25.4 dakikasını işe gidip gelirken harcıyor. (Ki bizim ülkemizde, özellikle büyük metropollerde, 25 dakika az bir süre bile sayılır!). Bu ulaşım süresi ve etapları, birçok çalışan için ciddi bir stres kaynağı ve zaman kaybı olarak yorumlanıyor. Bu da birçok çalışan için hem iş hem özel hayattan alınan zevki azaltıyor, akıl ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.
* Araştırmaya katılan birçok çalışan da, uzaktan çalışma ile üzerlerinden günlük bazı streslerin de alındığını ifade ediyor: Kurallara uygun giyinme zorunluluğunun olmaması, her gün işe gelip giderken yapılan mecburi harcamaların kalkması ve evde her an daha sağlıklı yiyeceklere ulaşabilme rahatlığı öne çıkan faydalar arasında.
* Uzaktan çalışanlar ile yöneticiler arasındaki iletişimin zarar görüleceği düşünülse de teknoloji uzakları yakın kılma ve bu sorunu en aza indirme konusunda anahtar rol oynuyor. Katılımcıların %75’i, ofis içinde bulunan arkadaşları ile dijital platformlar üzerinden ilişkilerini sürdürmekte hiçbir sorun yaşamadığını belirtiyor.
* Araştırmanın en şaşırtıcı sonuçlarından biri de şu ki uzaktan çalışan kişilerin %40’ı ofis içi çalışanlara göre daha fazla terfi almış durumda. Aynı şekilde %27’si de kariyer planlaması konusunda daha umutlu hissediyor.
Hissedilen ve ölçümlenen rakamlar gösteriyor ki, gelecekte fiziksel olarak birbirimize daha uzak çalışasak da, kafa ve kalp olarak birbirimize daha yakınlaşarak daha uyumlu çalışacağız.
the 4C1H team
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: