Olabildiğince sosyal mesafeli, maskeli, bol hijyen tedbirli tatillerimizi yaptık. Sayıları kontrol etmeye devam ettik, bir yükselen bir alçalan sayılar ile kah endişelendik kah ümitlendik. Bu esnada evden çalışmanın da tam anlamıyla profesyoneli olduk!
Mart ayında uzaktan toplantılar, evde çalışma düzeninin oturtulması, öğlen araları, uzayan mesai süreleri gibi birçok farklı alanı öğrenmek ve deneyimlemek zorundaydık; bir nevi uzaktan çalışma 101 dersini alan öğrenciler gibiydik.
Şimdi, eylül ayı ile birlikte bir kısmımız uzaktan çalışma düzenine kaldığı yerden devam edecek. Mi acaba? Aslında çok da kaldığımız yerden değil, çünkü daha iyi bir noktadayız. Artık işin 2.0 boyutuna geçtik.
Bu sebeple, dikkat etmemiz gereken konuların ağırlığı da arttı. Artık uzaktan toplantı yapmak bizim için zor bir mesele değil ama iletişim tonumuz, iş planlarımız gibi birçok konuda geliştirilmeyi bekleyen birçok yönümüz var.
Biz de onları toparladık!
Haydi, uzaktan çalışma 2.0’a herkes hazır mı?
- İletişim
Zaman geçtikçe, ofis mutfağında gördüğümüz başka departmandan arkadaşımız ile sohbet etmeyi, asansör kuyruğundaki güncel gelişmeler haber akışı trafiğini, öğlen aralarını ya da karşı çaprazda oturan başka departmandan arkadaşımıza kafamızı uzatarak iki dakikada önemli bir bilgi vermenin konforunu özlemeye başladık.
Bu durumun yerini telefon, görüntülü konuşma ve yazılı iletişimde kendimizi ne kadar iyi ifade ettiğimiz aldı. Çünkü artık söyleyeceğimiz her şey, her an kıymetli. Kendinizi ifade etme konusunda eksikleriniz olduğunu düşünüyorsanız ya da bu konuda sık sık geri bildirim alıyorsanız, bunu kişisel bir mesele haline getirmeden konuya eğilmeye, gerekli eğitimleri almaya ve kendinizi geliştirmeye Uzaktan Çalışma 2.0’da bol bol önem verin!
- Planlama
Evdeyken ya da yeni ofisiniz her neresi ise :) size sürekli hatırlatmalarda bulunan bir asistan ya da ekip arkadaşınız her an yanınızda olmuyor. Bu sebeple, sistemli ve organize bir şekilde çalışmak konusunda kendinize yeni araçlar bulmak durumundasınız. Bunun için bir duvara yapışkanlı kağıt asabilirsiniz, ajanda kullanabilirsiniz ya da bu konuda size sürekli hatırlatmalarda bulunan EverNotes gibi bir uygulama da kullanabilirsiniz.
- Öncelikler
Ofiste olduğumuzda, sırf ortamdaki havadan bile hangi işin öncelikli olduğunu anlayabiliyoruz. Ya da bazen yöneticiniz gelip şu an yaptığınız işi bırakmanızı ve başka bir işe öncelik vermenizi söyleyebiliyor. Uzaktan çalışırken böyle bir durum elbette ki söz konusu değil. Bu sebeple günlük olarak öncelikli işlerinizin planını yapmanız ve gerektiğiniz hayır diyebilme becerinizi geliştirmeniz gerekiyor.
- Öz Bakım
Uzaktan çalışırken, mola vermenin, öğlen aralarına çıkmanın, her şeyden ve herkesten kısa süreli de olsa uzaklaşmanın ve her şeye kısa bir mola vermenin yolunu kendi kendimize öğrenmek zorundayız. Bunun için gerekirse alarm kurabilir, her gün belli saat aralıkları belirleyebilirsiniz. Hatta gün içinde 15-20 dakikalık kısa dizi izleme araları bile mola niyetine verebilirsiniz, kitap okuyabilirsiniz, kahve içebilir, sosyal medyada turlayabilirsiniz. Önemli olan kendinize vakit ayırmanız!
the 4C1H team
Yazı oluşturulurken https://www.humanresourcestoday.com adresinden faydalanılmıştır.
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.