Dün bir kısmını anlattığımız Bloomberg’in yeni çalışma modelini benimseyip devam etmek isteyen kişilerin hikayelerini anlattığı araştırmasına bugün kaldığımız yerden devam ediyoruz!
Bakalım insanlar ne gibi kararlar almış…
İnsanların işten neden ayrıldığını araştıran Texas A&M Üniversitesi İşletme Doçenti Anthony Klotz, saha çalışanlarının böyle alternatifleri olmamasına rağmen birçoğunun olabilecek alternatifleri değerlendirdiğini söyledi. Özellikle ekonomideki iş gücü sıkıntısı göz önüne alındığında, sert bir duruş sergileyen işverenlerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. “Her şeyin normale döneceğini düşünen bir şirketseniz belki haklı çıkabilirsiniz ancak durumun böyle olmasını ummak oldukça riskli.” dedi.
Öte yandan, en azından kurumsal merdivenin tepesindeki bazı kişiler dikkat ediyor gibi görünüyor. 12 Ocak'ta 133 yöneticinin katıldığı bir PwC anketinde, beşte birden azı pandemi öncesi rutinlerine geri dönmek istediklerini söyledi. Ancak sadece %13'ü ofisi tamamen bırakmaya hazırdı.
İş yeri tavsiyesi web sitesi “Ask a Manager”ın kurucusu Alison Green, aşılanmamış iş arkadaşları ve COVID önlemleri hakkındaki endişeleri öne sürerek, ofise dönme konusunda tereddütleri olan birçok kişinin kendisiyle temasa geçtiğini söyledi. Bazılarının ise virüsü ciddiye alan veya her yerden çalışmalarına izin veren şirketlerde iş aradıklarını ekledi. Green, uzaktan çalışma yüzünden iş birliği veya genç çalışanlar (juniorlar) için öğrenme fırsatları gibi bazı şeylerin gerçekten kaybolduğunu da söyledi.
Manhattan'da yaşayan ve pandemi başladığında Goldman Sachs Group Inc.'de ortak olarak çalışan Sarah-Marie Martin için evde geçen aylar ona hayatının planını yeniden çizmesi için zaman verdi. Martin, “Bu varoluşsal deneyime sahip olduğunuzda, geri adım atmak ve düşünmek için zamanınız oluyor. Bundan önce derin ve felsefi düşünecek kadar zamanım olmadı.” dedi. Beş çocuk annesi Martin, ailesini New Jersey kıyısına taşıdı ve ofise dönme çalışmaları hız kazandığında işe gidip gelme fikri ona pek cazip gelmedi. Bu yüzden baharda, Los Angeles merkezli bebek maması üreticisi Yumi'nin finans direktörü olarak tamamen uzaktan çalışılan bir pozisyonu kabul etti.
24 yaşındaki Gene Garland, bilmeden insanların ofis dönüşleriyle ilgili hayal kırıklıklarına kapılarını açtı. Bir bilişim şirketi olan işvereni, nisan ayında ofise gelinmeye başlayacağını söyledikten sonra, iki yakın meslektaşı istifa mektuplarını teslim etti. Hampton, Virginia'da yaşayan Garland, bir tweet attı: “Artık uzaktan çalışma olmayacağını söylediler ve iş arkadaşlarım istifa etmeye başladı!” Bunun peşine, işlerini bırakma planı yapan ya da kendi işini yapmak için işlerini bırakmayı uman yüzlerce insan tweete yanıt verdi. Garland ise kendisinin bırakma planı olmadığını, ancak bırakanlarla empati kurduğunu söyledi. “Bir binanın içinde çalışmak gerçekten zamanı düşündüğünüzden çok daha fazla kısıtlıyor.” diye ekledi.
Dünkü yazının başında bahsettiğimiz Georgia'daki uyum uzmanı Twidt, istifa mektubunu teslim ettiğinde Washington merkezli bir şirkette yeni bir işi çoktan ayarlamıştı. İrtibatta olduğu işe alım görevlisi, “Seni bize katmak için ne yapmamız gerekiyor?” diye sorduğunda Twidt’in tek söylediği tamamen uzaktan çalışmaktı ve karşısındakiler hiç tereddütsüz bunu kabul etti.
Bu iki günlük yazımızda sizlere farklı görüşler sunmaya ve biraz da global bir açıdan uzaktan çalışmaya bakmaya çalıştık. Dünyanın, iş dünyasının düzeni değiştikçe kişiler de kendileri için en uygun alanlara doğru kaymaya başlıyor. Bu demek değil ki çalışanları kaybetmemek için aldığınız kararlardan vazgeçin… Hep söyleyeceğiz, bu çok özgün bir karar. Şirketiniz için en iyisi neyse kararı ona göre vermelisiniz. Ekipleriniz de buna uygun olarak değişip dönüşecek ve günün sonunda herkes kendi için en uygununu bulacak.
Bu yazıda https://bloom.bg/3gWls80’dan yararlanılmıştır.
İlhamın nereden geleceği belli olmadığı gibi, belirli bir süreçten geçip son işe dönüşme şekli de eminim ki herkes için oldukça değişkendir.
Son araştırmalar, toksik kültürün çalışanların işten ayrılmalarındaki en önemli nedeni olarak tükenmişlik ve düşük ücretin üstünde yer aldığını gösteriyor.
Ne kadar sıcak ve kurak olursa olsun iflah olmaz bir yaz mevsimi fanatiğiyim.
Takım dediğimizde aklımıza birçok şey geliyor. Futbol, basketbol, şirket çalışanları…
Bugünün rekabetçi dünyasında sahip olunan bilgi, ne pahasına olursa olsun korunması, hatta tecrit edilmesi gereken bir 'nesne' halini aldı. Sosyal medyanın sonsuz akışında bildiklerini cömertçe, yapılandırarak ve yeniden üretilmesine olanak tanıyarak payl
Belirsiz ve zor zamanlardan “hala” geçmeye devam ediyoruz. “Hala” diyorum, 2020 pandemiden beri, bu birkaç kelime ile o kadar çok cümle kullandım ki…
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.