Pandemiyle birlikte hayatımıza giren kavramlardan biri de "evden çalışmak”.
Peki evden çalışırken vücudumuzu ne kadar dinliyoruz? Belki de mesai bitiminde yaşadığımız sırt ağrılarını biraz dikkate almalıyız. Evden çalışmak fiziksel olarak zorlayıcı olmasa bile, formda ve aktif kalmak sağlığınız için çok önemlidir. Üstelik bu sadece vücudunuz için değil beyniniz için de geçerli.
Adını sıkça duyduğumuz “wellbeing” çerçevesinde, çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlığını iyileştirmek çalışan deneyiminde önceliklendirmemiz gereken konulardan biri. Fiziksel olarak iyi hissetmenin yanında, zihinsel olarak da rahatlamak, üretkenliği ve yaratıcılığı artırmak için önemli bir etken.
Size kendimden küçük bir örnek vermek isterim. Sıfırdan bir görsel tasarlamaktan revizelere kadar her konuda yaratıcılığımızın iyi bir seviyede olması gerek. Bu sebeple gün içinde kendimi iyi hissettiğimde, güne enerjik başladığımda, arada bu gibi küçük egzersizlerle zihnimizi hareketlendirdiğimde yaratıcılığımın daha da arttığını hissediyorum.
Ben de tam bu yüzden sizin için birkaç egzersiz önerisi hazırladım. Enerjinizi yükseltecek bu hareketlerin bazılarında ayağa kalkmanıza ya da fazla bir alan yaratmanıza gerek bile yok. Haydi başlayalım! :)
Güne esneyerek başlayın!
Masa başına geçmeden önce güne başlamak için harika bir egzersiz: Esnemek. Uykusuzluk ya da uyuduğunuz pozisyon güne mutsuz başlamanıza sebep olabilir.
Esnemeye günde sadece 10-15 dakika ayırarak şu faydaları edinebilirsiniz:
Nasıl yaparım?
Güne başlarken:
Gün sonu sırtımızı esnetmek için:
Başımızın tatlı belası squat
Sadece alt bölgeyi çalıştırmayan, vücuda dik ve sağlam bir duruş da kazandıran squatı günlük hayatımızın bir parçası haline getirebiliriz. Klasik squattan sıkıldıysanız birkaç önerim olacak:
https://www.instagram.com/p/CdtYeyLg0Qm/
Biraz hareket edelim: “Leg lift – Bacak kaldırma”
Bu hareketi koltuğunuza ya da yere oturarak 10 tekrar şeklinde yapabilirsiniz. Basit ama oldukça etkilidir. Başta kolay gelecek ama tekrar ettikçe zorlandığınızı fark edeceksiniz.
Nasıl yaparım?
Kol çalışma zamanı!
Bu hareket için yerinizden kalkmanıza gerek yok! Her egzersizde olduğu gibi bu hareketi de yaparken acele etmeyin.
Nasıl yaparım?
Videodaki antrenmanın ilk hareketi:
Biraz daha sakinlik mi arıyorsunuz? Yoga yapmayı deneyin.
Mesainize başlamadan önce, 15 dakikalık yoga dersleri uygulayın. Her sabah sadece 10-15 dakikanızı ayırarak yapacağınız yoga ile güne ne kadar enerjik ve dingin başladığınıza siz bile şaşıracaksınız.
Benim önerim Fightmaster Yoga Youtube kanalından:
Merdivenleri kullanın
Gerekmedikçe asansör kullanmayı bırakın. İki basamak dahi görseniz o anınızı birkaç hareketle küçük bir antrenmana çevirebilirsiniz. Bir basamağa ayaklarınızı teker teker koyarak çıkın, ardından aynı şekilde teker teker inin. Bunu tekrarlayabilirsiniz.
Nasıl yaparım?
https://www.instagram.com/p/CdQYVUyM2ki/
Bunlar olmadı mı? Dans partisi düzenleyin!
Bütün bu düzenli ve tekniklere sahip egzersizleri bir kenara bırakalım.:) En sevdiğiniz şarkıyı açın ve kimse sizi izlemiyormuşçasına dans edin. Vücudunuza kan pompalanacak ve vücudunuz size bol miktarda endorfinle teşekkür edecek.
Ve egzersiz yapmanızı hatırlatmak için alarmlar kurun.
Siz de benim gibi iş dışında yapmanız gerekenleri unutuyorsanız kendinize bunu hatırlatacak alarmlar kurabilirsiniz. Uzmanlar aralıksız 20-90 dakika aralığında çalıştıktan sonra ara vermenizi öneriyorlar. Kendinize göre belirleyeceğiniz aralıklarla yapmak istediğiniz egzersizleri programlayabilirsiniz.
Tüm öneriler Pilates Eğitmenine danışılarak yazılmıştır. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa mutlaka doktorunuza danışınız.
Pelin Pak / Art Director
Bu metinde deneyim sözcüğünün çeşitli karşılıkları üzerinde durarak bilgilerimi tazelemek istiyorum. Tıpkı yeni bir sözcük türetmek için ölü dillere dönerek oradan kök almak gibi, deneyim sözcüğünün çeşitli disiplinlerdeki anlamlarına bakarak yeni fikirle
Felaketi bire bir yaşayanlar oldukça zor bir dönemden geçerken, uzaktan takip eden bizler de ikincil travma sahibi olduk. Hepimiz çalışırken bile haberleri dinliyor, depremzedelerin acılarına ortak olmaya çalışıyoruz. Peki bu süreçte, ikincil travmaya sa
Bu ay okuduğum bir makale* beni kurumsal nezaket kavramını düşünmeye sevk etti. Kurumsal nezaket, bir kurum içerisindeki çalışanların, liderlerin kendi ekip arkadaşlarıyla, müşterileriyle, tedarikçileriyle iletişim kurarken bunu saygı, empati ve nezaket ç
Geçtiğimiz hafta bir müşterimiz ile yaptığımız toplantıda, üzerinde sonradan da epey düşündüğüm bir soru geldi: ‘Bu kadar yüksek enflasyonun, rekabetin olduğu bir ortamda ben değerler iletişimi ile çalışanların gözündeki inandırıcılığımı nasıl sağlarım, o
Bu blogda bugüne kadar pek çok psikolojik ve hatta edebi olguyu çalışan deneyimiyle ilişkilendirdik. Çalışma hayatı doğası gereği birçok farklı alandan öğeleri içinde barındırıyor ve biz de onu bu öğelerle açıklayabiliyor, anlamlı hale getirebiliyoruz. Bu
2022’yi iyisiyle kötüsüyle geride bıraktık. Ülke gündemi bir yana benim için yeniliklerle dolu bir seneydi. Bu yeniliklerden biri de 4C1H ile başlayan yolculuğum oldu. Temposu yüksek, keyifli ve bir o kadar da öğretici bir yıl geçirdim. Peki neler mi öğre
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.