Ekip çalışmalarında yaratıcı bir iş ortaya koymak oldukça önemli. Yaratıcı bir fikir üretmek için de ekipteki herkesin aynı fikir ve düşünceye sahip olması gerekmez. Farklı düşüncelere de açık olup onları benimsemek ve yaratıcılığın önüne ket vurmamak adına 6 Şapkalı Düşünme Tekniği oldukça önem taşır.
Her bir şapka rengi farklı duygu durumları ve bakış açılarını temsil etmektedir. Karşıt duygu durumlarının benimsenmesi ile bu şapkalar aynı zamanda bir sentez de oluşturmaktadır.
Dr. Edward de Bono’nun ortaya koyduğu bu düşünce tekniği ile ekip içerisindeki farklı düşünce tarzlarını ortak bir noktada buluşturmak ve yaratıcılığı geliştirmek amaçlanmıştır.
Haydi gelin, yaratıcılığa nasıl şapka çıkaracağımıza birlikte bakalım!
Beyaz Şapka
Beyaz şapka tarafsızlığın ve objektifliğin simgesidir. Duygularımız ve düşüncelerimiz yerine kesin bilgiyi temsil eder. Olgular tamamen rakamlar ve somut verilerle ilgilidir. İhtiyaç duyulan bilgilere nasıl ulaşacağımız ile ilgilenir.
Kırmızı Şapka
Somut verilerden ziyade kişisel bakış açısı söz konusudur. Kırmızı şapkada duygularımızı ve sezgilerimizi kullanmakta özgürüz. Korku, nefret, önsezi, estetik kaygı gibi hislerimiz bu düşünme tekniğinde önem taşımaktadır.
Yeşil Şapka
Yeşil şapka, yaratıcılığı temsil eder. Bir fikirden yola çıkarak yeni, farklı ve alternatif fikirler oluşturmamız üzerine temellenir. Bu düşünme tekniğinde amaç; yeni düşünceler oluşturarak ilerlemektir.
Sarı Şapka
Pozitifliği temsil eder. Bir olay, fikir vb. için faydayı araştırır ve bunu mantıksal bir çerçevede konumlandırmamızı sağlar. “Fayda” teması üzerinden olaylara farklı bakış açıları oluşturmamıza olanak tanır.
Siyah Şapka
Olumsuzluk ve yargıyı temsil eder. Beyaz şapkadan çıkan fikirler ile ilgilenir. Bir durum, düşünce vb. durumlardan sonra oluşabilecek negatif durumlar üzerine temellenir.
Mavi Şapka
Bütünlük, organizasyon ve planı temsil eder. Çoğunlukla toplantı yöneticileri bu şapkayı takar. Mavi şapka kontrol şapkasıdır ve konunun ne olduğundan ziyade var olan konuyu geliştirmemizi sağlar. Mavi şapka takan kişi farklı şapkalar takmamızı ister ve farklı fikirlere göre şapkamızı değiştirmemizi belirtir.
Yaratıcı düşünmek için farklı bakış açılarını benimsemek ve farklı şapkalar takarak düşünmek oldukça kolay. Yaratıcılık hakkında ilham almak için blogumuzda yer alan bu yazımızdan da faydalanabilirsiniz.
Dilay Göksu KUŞ / Jr. Art Director
Bir toplantı odasında X, Y, Z ve Baby Boomers kuşağınıbir arada çalışırken hayal edin. Bir yanda el yazısıyla not tutanlar, diğer yanda her şeyi ChatGPT’ye yazdırıp analiz edenler...
Güven, bir organizasyonun başarılı olması için temel unsurlardan biri. Çalışanların daha bağlı, daha üretken ve daha mutlu olmasını sağlıyor. Ama şöyle bir şey var: Güven inşa etmek için herkese uyan tek bir tarif yok. Her liderin kendi "gizli sosunu" bul
Yeni bir yıla “merhaba” dedik. Geçtiğimiz yıl başarılar, dersler ve mücadeleler ile dolu bir yıldı. Şimdi ise yeni başlangıçlar yapma zamanı.
Bu yıl, tüm şirketlerin kalbi sayılabilecek İnsan Kaynakları’nda işin İ’sine çift dikiş atma ve K’yi yeniden tanımlama vaktidir!
2024 sizler için nasıl geçti bilmem ama bana çok iyi geldi, özellikle son çeyrek! Öncelikle kendisine ve buraya gelmemi sağlayan kişilere teşekkür ederek, 2025 yılına dair bir manifesto yazmak istedim.
Yoğun toplantılar, teslim tarihleri ve masa başı rutinleri derken iş hayatının temposu bazen enerjinizi tüketebilir. Neyse ki, doğru ilham kaynağıyla motivasyonunuzu yeniden kazanmak mümkün! Beyaz yakalı çalışanların kariyerlerinde ve kişisel gelişim yolc
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
***
studio.4C1H
Arnavutköy Mahallesi Bakkal Sokak No:22 D:8 Beşiktaş / İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.