Ekip çalışmalarında yaratıcı bir iş ortaya koymak oldukça önemli. Yaratıcı bir fikir üretmek için de ekipteki herkesin aynı fikir ve düşünceye sahip olması gerekmez. Farklı düşüncelere de açık olup onları benimsemek ve yaratıcılığın önüne ket vurmamak adına 6 Şapkalı Düşünme Tekniği oldukça önem taşır.
Her bir şapka rengi farklı duygu durumları ve bakış açılarını temsil etmektedir. Karşıt duygu durumlarının benimsenmesi ile bu şapkalar aynı zamanda bir sentez de oluşturmaktadır.
Dr. Edward de Bono’nun ortaya koyduğu bu düşünce tekniği ile ekip içerisindeki farklı düşünce tarzlarını ortak bir noktada buluşturmak ve yaratıcılığı geliştirmek amaçlanmıştır.
Haydi gelin, yaratıcılığa nasıl şapka çıkaracağımıza birlikte bakalım!
Beyaz Şapka
Beyaz şapka tarafsızlığın ve objektifliğin simgesidir. Duygularımız ve düşüncelerimiz yerine kesin bilgiyi temsil eder. Olgular tamamen rakamlar ve somut verilerle ilgilidir. İhtiyaç duyulan bilgilere nasıl ulaşacağımız ile ilgilenir.
Kırmızı Şapka
Somut verilerden ziyade kişisel bakış açısı söz konusudur. Kırmızı şapkada duygularımızı ve sezgilerimizi kullanmakta özgürüz. Korku, nefret, önsezi, estetik kaygı gibi hislerimiz bu düşünme tekniğinde önem taşımaktadır.
Yeşil Şapka
Yeşil şapka, yaratıcılığı temsil eder. Bir fikirden yola çıkarak yeni, farklı ve alternatif fikirler oluşturmamız üzerine temellenir. Bu düşünme tekniğinde amaç; yeni düşünceler oluşturarak ilerlemektir.
Sarı Şapka
Pozitifliği temsil eder. Bir olay, fikir vb. için faydayı araştırır ve bunu mantıksal bir çerçevede konumlandırmamızı sağlar. “Fayda” teması üzerinden olaylara farklı bakış açıları oluşturmamıza olanak tanır.
Siyah Şapka
Olumsuzluk ve yargıyı temsil eder. Beyaz şapkadan çıkan fikirler ile ilgilenir. Bir durum, düşünce vb. durumlardan sonra oluşabilecek negatif durumlar üzerine temellenir.
Mavi Şapka
Bütünlük, organizasyon ve planı temsil eder. Çoğunlukla toplantı yöneticileri bu şapkayı takar. Mavi şapka kontrol şapkasıdır ve konunun ne olduğundan ziyade var olan konuyu geliştirmemizi sağlar. Mavi şapka takan kişi farklı şapkalar takmamızı ister ve farklı fikirlere göre şapkamızı değiştirmemizi belirtir.
Yaratıcı düşünmek için farklı bakış açılarını benimsemek ve farklı şapkalar takarak düşünmek oldukça kolay. Yaratıcılık hakkında ilham almak için blogumuzda yer alan bu yazımızdan da faydalanabilirsiniz.
Dilay Göksu KUŞ / Jr. Art Director
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: