Uzayan, yarım kalan, bir sebepten tamamlanamayan işlerin zihninizde diğerlerinden daha fazla yer işgal ettiğini fark etmişsinizdir. Bu psikolojik fenomene, 1920'lerde konu üzerinde çalışan Sovyet Psikolog Bluma Zeigarnik'e atıfla “Zeigarnik Etkisi” deniyor. Zeigarnik'in çalışmaları, bir sebepten kesintiye uğrayan görevleri ve çalışmaları, tamamladıklarımıza kıyasla çok daha fazla hatırlama eğiliminde olduğumuzu ortaya koyuyor. Bu fenomeni anlamak, üretkenliğimiz ve zihinsel esenliğimiz açısından bize yardımcı olabilir.
Zeigarnik etkisinin kökleri, insan beyninin finale, karara ve kapanışa duyduğu doğal eğilimden kaynaklanıyor. Yüzyıllar boyunca hikayelerle, menkıbelerle ve dedikodularla şekillenen beynimiz, tıpkı bu anlatılarda olduğu gibi mutlu ya da mutsuz bir son arıyor. Bir göreve başlayıp yarıda bıraktığımızda ise zihnimizdeki bu çemberi kapatamadığımız için bir gerilim oluşturuyoruz. Özellikle dışarıdan bir etki nedeniyle yarıda kesilen olayların daha canlı hatıralar bırakması da bir anlamda bundan kaynaklanıyor.
Beynimiz bunu bizi bir anlamda o görevi bitirmeye motive etmek için yapıyor. Bu yüzden üretkenliği artırmak için görevleri küçük ve yönetilebilir parçalara ayırmanın odaklanmayı ve motivasyonu artıracağı söylenir hep. Aynı zamanda bilişsel ön yargıların farkında olmak da çözülemeyen çatışmaların ve konuşulmayan problemlerin neden zihnimizi bu kadar meşgul ettiğini anlamamıza yardımcı olacaktır.
Furkan Çolak
Strategist & Copywriter
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.