Çalışan deneyimi başlığında sonsuz konu başlığı var.
Bu konu başlıklarının en iyi şekilde nasıl ele alınabileceği ile ilgili de kendinizi geliştirebileceğiniz birçok kaynak, içinde bizim de bulunduğumuz ve destek alabileceğiniz danışman şirketler, videolar, kitaplar, webinarlar, dergiler var.
Sınırsız bir dünya anlayacağınız.
Fakat çalışan deneyiminde neyin nasıl olamayacağı ile ilgili kötü örnekler konusunda biraz üç maymun durumu var, kabul edelim.
İşte bu maymunları tek tek yok eden harika bir örnek son günlerde geldi hepimizin gündemine düştü:
Elon Musk, Nisan ayından beri ufak ufak ilerlediği yolunda Twitter’ı 44 milyar dolara nihayet satın aldı ve hiçbir başka açıklama yapmadan bir gece yarısı maili ile tam 3.800 çalışanı işten çıkarttı. (Bazı kaynaklar 8.000 diyor)
Bir kaynakta bu konu ile ilgili ‘Henüz Twitter’dan resmi bir açıklama gelmedi, belki de açıklama yapılacak kimse kalmadığındandır.’ diye yazmışlar.
Çünkü şirketin Ceo’su (ex ceo mu demeliydik) Parag Agrawal, baş muhasebeci Ned Segal, hukuk birimi yöneticisi Vijaya Gadde gibi birçok üst düzey yönetici de bu işten çıkartılanlar arasında.
Hatta Twitter’ın sürekli güncellediği yeni özellik ekleme projelerinin bile askıya alındığına dair söylentiler dolaşıyor. Çünkü projeleri yönetecek insan kalmadı! (Henüz çıkan bazı haberler de bu sebeple işten çıkartılan bazı çalışanlar ile tekrar el sıkışılacağı yönünde.)
Ve yine bir hatta gelsin: Geri kalan çalışanların, arkadaşlarının işten çıkartıldığını ancak mail atıp da ‘Bu mail adresi kapanmıştır.’ otomatik yanıtını alınca fark edebildiği söyleniyor. Öfkeli çalışanlar #OneTeam, #LoveWhereYouWorked gibi etiketler ile birbirlerine destek olmaya başladılar ama Elon Musk cephesi bu konuyu pek umursamış görünmedi.
Çalışan cephesinde bu gelişmeler yaşanırken (ya da yaşanamazken) Musk zengin olduğunuz kadar küstahsınız da kuzum dedirten halleri ile sahibi olduğu Twitter üzerinden attığı tweetler ile kendisine gelen eleştirileri asla umursamadığını da belli ediyor. (Tabii bu esnada şirketi satın alır almaz eski sevgisili Amber Heard’in hesabını kapatmakla da ilgilenmekten eleştirilere yanıt vermeye fırsat bulamamış olabilir, böyle de bir söylenti var ama tabii günahı boynuna...)
Bununla birlikte reklam politikasında da hızlıca düzenleme yapan Musk, mavi tikli hesaplardan aylık 8 dolar alacağını da duyurdu. Tahmin edersiniz ki bu da bir infial yarattı. Hatta yerli ünlülerimizden Demet Akalın bile bu haberi alıntılayarak attığı tweette ‘Yok anasının nikahı’ diyerek tepkisini dile getirdi, o derece bir infial yani.
Elbette ki her şeyin bir bedeli var, kötü çalışan deneyiminin bedeli olmaz mı hiç?
Musk, Twitter yönetimini ele geçirdikten sonra platform tam 1 milyon kullanıcı kaybetti. Kendisi taze yaptığı açıklamalarda platformu satın alma sebebi arasında Twitter’ın doğru ve kesin bilgi için kaynak olacak en iyi sitelerden biri olmasını gösterse de daha ilk adımdan yarattığı bu üstten ve iletişimsiz tavırlar bu durumu çok mümkün göstermiyor.
Elon Musk, sözümüz sana!
Çalışan deneyimini baştan böyle değersizleştirirsen başına geleceklere hazır olmalısın.
Yoksa bir gün kapın çalar ve Yaşar Usta ruh halindeki birçok çalışanın isyanı ile karşılaşırsın.
“Bak beyim, sana iki çift lafım var. Koskoca adamsın, paran var, pulun var, her şeyin var. Binlerce kişi çalışıyor emrinde. Yakışır mı sana ekmekle oynamak, yakışır mı bunca günahsızı, çoluğunu çocuğunu karda kışta sokağa atmak, aç bırakmak.
Hıh. Sen büyük patron, milyarder, para babası, fabrikalar sahibi Mr. Musk. Sen mi büyüksün? Hayır. Biz büyüğüz, biz. Yaşar Ustalar. Sen bizim yanımızda bir hiçsin, anlıyor musun, bir hiç!”
Bak özelliklerini bile güncelleyemiyorsun işte işin uzmanları gidince, gel bu yoldan geri dön. Roketler her zaman atılır, çipler her zaman yerleştirilir. Mühim olan kalplere dokunmak. Ana konumuz çalışan deneyimi. Buna odaklan.
Daha fazla zaman, itibar ve nakit kaybetmeden reçeteni yazıyoruz, etkili bir kriz ve lider iletişimi.
Haydi hazır mısın başlamaya?
Merve Biçer Arasıl
Çalışan Deneyimi Direktörü
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.