Adettendir, her senenin sonunda gelecek olan bir sonraki sene için yeni kararlar alınır, söz uçar yazı kalır diyerek bu kararlar hakkında birçok konuda listeler yapılır.
Yeni seneye az kalmışken, eğer size de bu bahsettiğim liste yapma perileri uğradıysa belki bu yazıyı incelemek hoşunuza gidebilir.
İnsana dokunan işler yapan tüm iletişimcilerin en sağlam rehberleri arasında kitapların olduğunu düşünürsek hepimizin yeni bir seneye girerken okunacaklar listesi vardır.
Peki o listeyi nasıl yapacağız?
Çok eskiden kendim için hazırladığım bu kategorilendirme umarım ilgilenenlere yol gösterir.
Bol okumalı bir sene olsun!
Türünü Seç
Listeye başlamak için öncelikle yeni yılda hangi yolları yürümek istediğinize karar vermekte fayda var. Bu sene kitaplığınızda hangi türleri daha çok biriktirmek istiyorsunuz? Deneme, roman, öykü, tarih, araştırma, inceleme? Peki, hangi dilleri konuşmak istiyorsunuz? Ağırlığı, daha çok ana dilinizdeki eserlere mi yoksa çeviri eserlere mi vermeyi tercih ediyorsunuz? Ya da tercihinizi tamamen bir akımdan yana mı kullanmak istiyorsunuz? İlk maddeyi geçtikten sonra işiniz oldukça kolaylaşacak. Unutmayın, iyi bir filtreleme sistemi hayat kurtarır!
Yazar Meselesi
Yıl içinde okumasını yapmak istediğiniz türlere, yazıldığı dillere ya da dönemine (filtrelemenizi nasıl yaptıysanız) karar verdiniz. Bu sefer de karşınıza yazarlar deryası çıkacak. Bu noktada, eğer varsa tabi, bir önceki sene aklınızda kalan ama okuyamadığınız bir yazarı listeye dahil etmekle işe başlayabilirsiniz. Ya da henüz tanışmadığınız, yeni yazarları listenize ekleyebilirsiniz.
Biraz Daha Filtre
Seçimlerinizi yaptınız. Diyelim ki bu sene ağırlığı hikayelere ayırmak istiyorsunuz. Tercihiniz de Türk Edebiyatı. Yazarlarınızdan birisi de Sait Faik. Peki yazarın hangi hikayeleri ile işe başlamak gerekiyor? Bu noktada biraz fikrine güvendiğiniz eş dostların yorumları, internet araştırmaları ya da inceleme yazıları işinize yarayabilir. Tabii ki sizin istekleriniz de bu noktada önemli. Yazarın ilk dönem eserleri mi yoksa ustalık eserleriyle mi başlangıç yapmak istiyorsunuz? Ya da sadece belirli bir dönemde belirli bir düşüncenin etkisi ile yazdığı eserlerine mi vakit ayırmak istiyorsunuz? Bilimsel bir konuda okuma yapmak istiyorsanız işiniz daha da kolay olacaktır. İncelemek istediğiniz konudaki keskin sorularınız sizi daha net yanıtlara götürecektir. Ne kadar çok soru sorarak çatıyı küçültürseniz işiniz ve seçim yapmanız o kadar kolaylaşacaktır.
Yeniliklere Açık Kapı Bırakın
Listenizin bir kısmını da tamamen boş bırakmakta fayda var. Kendinize otuz kitaplık bir liste çıkarttıysanız, bunun beş tanesini hiç aklınızda olmayan kitaplara ayırın. Goodreads, Ne Okuyorum gibi internet siteleri ya da edebiyatla ilgili Instagram hesapları şu sıralar yeni yıl için yapılan tavsiyelerle dolu. Polisiye ile hiç tanışmadıysanız ona bir şans verin mesela. Ya da tanımadığınız birinin hayatına şahitlik etmek için kısa bir biyografiyi listenize ekleyin gitsin.
Aylaklık Haktır
Yeni yıl için listenizi hazırlarken listesizliğe de yer bırakın. Okumak eylemine, ofisteki iş listeniz gözüyle bakmayın. Listeye sıkı sıkıya bağlı kalmak zorunda değilsiniz. O sadece sizin için bir rehber, biraz da motivasyon. Yıl boyunca, kitapçılarda, internette ya da gazetede karşınıza çıkan birçok kitaba da bir şans vermeyi ihmal etmeyin.
Merve Biçer Arasıl
Partner – Çalışan Deneyimi Direktörü
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: