Bir kurumun çalışma kültürünün sağlıklı mı yoksa zehirli mi olup olmadığını gösteren tek şey öfkeli patronlar, gelecek endişesi ya da hevessizlik hisseden çalışanlar değildir. İşgücünün sürekli olarak engellenmesi, yaratıcılığın kısıtlanması veya çok heyecanlı bir çalışma arkadaşınızın her geçen gün daha da sessizleşmesi gibi detaylar bile zehirli bir çalışma kültürünün en önemli göstergelerindendir.
İşte 10 maddede, zehirli bir çalışma kültürünün özellikleri!
*Şirket değerlerinin hiçbiri iş yapış biçimlerinde göz önüne alınmıyordur. Sözde kalmıştır.
*Çalışanlar, negatif tepki alma korkusu ile dürüst geri bildirimlerde bulunamıyordur.
*Çalışanlar en küçük işlerde dahi inisiyatif alamamaktadır, bundan ya çekinmekte ya da engellenmektedir.
*Yönetim tarafından aşağılanma ve cezalandırılma, işleyişlerin normali haline gelmiştir.
*Turnover oranları giderek yükselmektedir.
*Fazla mesaiye kalmak takdir edilen ve beklenen bir davranış haline gelmiştir.
*Yönetim ve çalışanlar arasındaki ilişki çok kısıtlı bir düzlemde ilerlemektedir. Açık iletişim yoktur.
*Dedikodu bir iletişim biçimidir.
*İltimas geçme, bir terfi sistemidir.
*Agresif ve küçük düşürücü tavırları herkes kanıksamıştır.
Zehirli çalışma kültürünün tedavisi ise, iyi bir planlama ve doğru iletişim çalışmaları ile çalışan deneyimini iyileştirme yolunda adımlar atmaktan geçiyor. Üst yönetim, pazarlama, insan kaynakları ve kurumsal iletişim departmanlarının el ele yürümesi gereken bu süreçte, en önemli etken ise kararlılık ve samimiyet olacaktır. Aksi takdirde, tek bir yaprağın hastalanması ile başlayan bu zehirlenme sonucunda bütün bir ağacı kaybetmek kaçınılmaz olacaktır.
the 4C1H team
Birçok kişinin ve farklı kültürlerin bir arada olduğu çalışma ortamı içinde herkesin aynı şeye inandığı bir ahlak anlayışı yaratabilmek mümkün mü? Evet mümkün! Yazdığımız adımlarla etik bir kültür anlayışı yaratarak…
Uzaktan çalışma disiplini, çalışan deneyimi penceresinde çok yeni bakış açıları kazandırdı. Artık yapılması gerekenler, üzerine düşünülmesi gerekenler çok daha farklı. Bu durumun hem artıları hem eksileri var. Birçok araştırmadan çıkan verileri derledik.
Uzaktan çalışmanın hayatımıza girmesi ile artık bırakmamız gereken alışkanlara bir göz atalım!
Dünya Değerler Günü'nde değerinizi fark edin!
“Az çoktur” yani daha bilinen haliyle “Less is more” tabiri, genellikle mimaride, artık indirgenemeyecek kadar güzel bir şey yaratmak anlamına geliyor. Bu elbette günümüzde bir yaşam tarzı halini aldı ve bu sözden öğreneceğimiz çok şey var!
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
You may contact us via hello@4c1h.com
or by filling the form below: