Koronavirüs ile hayatımızın baş köşesine yerleşen Zoom toplantılarına başta “Aaa ne kolaylıkmış, bundan sonra hep böyle toplanalım!!” şeklinde yaklaştık. Ancak zaman geçti ve her an her dakika kendimizi bir toplantıda bulmaktan yorulmaya başladık, hepimizi görüntülü toplantı çarptı!
Toplantı sayısını azaltmak belki bizden bağımsız sebepler ile çok mümkün olmayabilir. Bunun yerine toplantı esnasında sizi daha az yoracağını düşündüğümüz bazı ufak ipuçlarını toparlamak istedik!
“Verimli” toplantılar dileriz!
Speaker View, gel buraya!
Haydi itiraf edelim!
Her toplantının önemli bir kısmını istemsizce diğer katılımcıları izlemeye ayırarak geçiriyoruz! Kim nereden bağlanıyor, kimin evi nasılmış, kim uykulu duruyor, kim kamerasını açıp açıp kapatıyor, kim özenli giyinmiş, kim ev hali ile...
Bu durum, ana toplantı konusuna odaklanmamızı engellediği gibi, beynimizi de gereksiz bir sürü bilgi ile dolduruyor. Haliyle bu da bizi fazladan yoruyor.
Bu sebeple, Change View kısmından Speaker View’ı seçerseniz, kamerada sadece konuşanın göründüğü özelliğe geçerseniz, bize çok teşekkür edeceksiniz!
Hide Myself, çık ortaya!
Haydi itiraf edelim, no 2:
Herkes, toplantıların büyük bir çoğunda kendini inceler. Bu zaman zaman ‘Aaa bu ışıktan hoş duruyormuşum.’ duygusu doğursa da zaman zaman ‘Ay bugün de ne kılıktayım ya rezil oldum bak...’ duygusunu tetikleyebilir.
Öncelikle şunu söyleyelim, her halinizle gayet iyisiniz! Tek kusurunuz, kendinizi incelemek J
Kendinizi görmemek için görüntünüzün üzerinden Hide Myself özelliğini seçebilirsiniz. Bu sayede siz kendinizi artık göremeyeceksiniz. Ama toplantının diğer katılımcıları sizi görebilecekler.
Chat özelliği: “Kullanın beni!”
Her toplantıda şunu yaşarsınız:
X kişisi: “... İşte gördüğünüz gibi bu raporlar ile anladık ki...”
Aynı anda Y ve Z kişileri:
Y: “Bir de şu vardı...”
Z: “Heh ben de onu diyecektim, Y siz söyleyin önce lütfen...”
Alakasız A kişisi:
“Lafınızı bölüyorum ama şu da vardı, heh pardon siz mi dediniz onu?”
Konu ile alakasız bir diğer B kişisi:
“Ben mi? Yok ben demin başka konu için şunu demiştim.”
Sessizlik...
Ve kimsenin konuyu anlamaması...
Bu gibi durumlarda, toplantı odağının kaçmasını engellemek, ana konunun bölünmemesini sağlamak ve yan konuların da aynı anda akmasını sağlayabilmek için Zoom üreticileri chat ekranı yapmışlar. Bu sayede hem zamanı verimli kullanabiliriz hem de aynı anda birden fazla konunun ilerlemesini sağlayabiliriz. Ana konular ana akışta dönerken yan konular, ana konuyu bölmeden chat ekranından ilerleyebilir.
Işığı yormayan fonlar candır!
Gözü en yoran şeylerden biri de toplantı yapılan kişilerden birinin ışığı arkasına alması ile oluşur. Fon ile aynı renkte kıyafet giyerek ekranda kendisini aradığımız kişiler de bu yorgunluğa sebebiyet verebilir belki.
Bu sebeple ışığı karşıdan alan ve göz yormayacak alanlarda toplantılarımıza yapmaya hep birlikte özen gösterelim.
Hayır demek kurtarır!
Tüm gün evde olmak, çalışma saatlerimizi artırdı. Bunun önüne geçmek için yazılı olarak çözüleceğini düşündüğümüz konular ile ilgili konan toplantılara “Hayır!” diyebilmeliyiz. Bunu yapamıyorsak da toplantı sürelerini en az 15 en fazla 30 dakika, maksimum 5-6 katılımcı ile organize edebiliriz.
Aksi takdirde günün sonunda ortaya çok da bir iş çıkmadığını düşünüp buna rağmen neden bu kadar çok yorulduğunuzu hissettiğinizi sorgulayabilirsiniz.
the 4C1H team
Kültürün iş yaşamı üzerindeki etkisini, Fransa’dan Japonya’ya farklı ülkelerin işe yaklaşımları üzerinden inceleyelim.
Diderot Bütünlüğü’ne göre, satın aldığımız her bir parça bizim kimliğimizin bir parçası haline gelir ve bu parçalar ile uyumlu olmayanları değiştirme eğilimine gireriz.
Geçtiğimiz hafta sonu 4C1H’nin 8. yılını kutlamak için bir aradaydık. Bu artık bizim için gelenek haline gelmiş bir buluşma.
"Çalışan için, çalışana rağmen" uygulamalar geliştirmek yerine, "çalışan için, çalışanın ihtiyaçlarına göre" bir deneyim tasarımı için, kavramın en az kendisi kadar sade başka bir anahtar var: Geri bildirim.
100 yıl önce bu zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde halkımız zor bir mücadelenin egemenliğini kazandı.
İş ilanları ve açık pozisyonlar şirketlere her gün iş kaybına neden olabilir. SEO'nun inanılmaz bir fark yaratabileceği yer burasıdır!
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.